5.6 C
Craiova
joi, 14 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljComisia de aparare impotriva dezastrelor Dolj a batut apa in piua pe tema secetei

Comisia de aparare impotriva dezastrelor Dolj a batut apa in piua pe tema secetei

Mai-marii judetului au hotarit ca trebuie sa inchida spalatoriile auto si robinetele gradinarilor

Noul prefect de Dolj, Ion Calin, a convocat ieri Comisia de aparare impotriva dezastrelor, pentru a analiza si adopta masurile care se impun pentru evitarea efectelor secetei. Mai bine de o ora s-a batut apa in piua, iar mai-marii judetului n-au reusit sa se hotarasca daca-i seceta sau nu. Unii ziceau ca trebuie adoptate masuri, altii, ca situatia este sub control, iar prefectul – ca nu sint probleme, dar trebuie monitorizate debitele.

Bulucea opreste spalatoriile auto

Cel mai guraliv a fost primarul craiovean Vasile Bulucea. Acesta a propus ca principala masura sa fie aceea de oprire a activitatii spalatoriilor auto, care se alimenteaza cu apa din reteaua orasului. „Trebuie sa interzicem cu desavirsire consumul de apa potabila in alte scopuri decit acela de uz casnic. Trebuie oprite, blocate sau blindate toate spalatoriile auto in afara de cele care se alimenteaza din surse proprii, adica din puturi forate“, a spus Bulucea. Directorul Directiei Sanitare, Constantin Ecobici, a mai propus o masura: „Este necesar ca si strandurile sa rareasca schimbarea apei din bazine prin goliri si umpleri repetate. Este necesar ca fiecare strand sa fie dotat cu instalatii de filtrare si reciclare a apei“. Din restul discutiilor s-a desprins ideea ca in Dolj nu sint probleme cu apa, in ciuda secetei si a scaderii debitelor Dunarii si Jiului.

Gradinarii – „marii“ consumatori de apa

O alta idee de combaterea efectelor secetei a venit de la Leonida Nicolaescu, directorul Regiei de Apa si Canal. Acesta a spus ca principalele surse de apa ale Craiovei, Izvarna si Isalnita, nu sint afectate, dar, totusi, gradinarii trebuie sa stringa robinetul: „In amonte de barajul de la Isalnita, debitul Jiului a scazut putin, dar nu sub partea superioara a prizei de apa. La Izvarna nu sint probleme. Puturile de la Marica au debitul scazut, dar aceea nu este o sursa preponderenta – asigura doar opt sau noua la suta din debitul total care intra in oras. Particularii din zona de sud a orasului trebuie sa inteleaga situatia si sa nu mai ude gradinile pentru ca-i lasa pe ceilalti craioveni fara apa la robinete“. Referitor la udat, prefectul Ion Calin a spus: „Strazile orasului trebuie udate minimum o data pe zi, pentru ca este mult praf in atmosfera si trebuie inlaturat“.

Prefectul vrea cisterne – chiar si pe cele de alcool – pregatite

Ion Calin a adaugat ca trebuie inventariate si pregatite toate cisternele disponibile pentru asigurarea apei potabile in localitatile rurale care pot ramine fara apa in fintini: „Orice cisterna trebuie sa fie pregatita sa transporte apa acolo unde primarii comunelor anunta ca au secat fintinile. Toate sa fie pregatite, chiar si cele care transporta alcool sau altele“. In concluzie, s-a stabilit ca nu sint probleme cu apa, dar trebuie adoptate masuri ferme pentru stoparea risipei pe care o fac spalatoriile auto si cei de la case. Mai-marii Doljului nu stiau insa ca, pe fondul problemelor create totusi de seceta, in parcul Catedralei Mitropolitane „Sfintul Dumitru“ curge apa ca la Portile Raiului. Cismeaua de la care se alimenteaza cisternele care uda strazile si spatiile verzi din Craiova curge continuu, risipindu-se astfel cantitati imense de apa in fiecare zi. Locuitorii din zona spun ca acest lucru se intimpla de mai multi ani. Ei chiar au sapat santuri de scurgere a apei pentru ca toata zona se transformase intr-o imensa balta si mlastina. Asta este doar o infima parte din intreaga cantitate de apa care se pierde din retea direct in pamint, dar aceea nu se vede, ci doar se simte la buzunarul consumatorilor, in pretul metrului cub. Prefectul a cerut totusi sa fie monitorizate debitele Dunarii, Jiului si Izvarnei, dar a subliniat in finalul intilnirii ca nu sint probleme. Asta, chiar daca Jiul se trece cu piciorul, iar in milul Dunarii stau pe o parte tot felul de ambarcatiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS