• Doi membri ai Comisiei Nationale pentru Reciclarea Materialelor au eliberat unor firme gorjene autorizatii false pentru comercializarea fierului vechi, pretinzind mita de zeci de milioane de lei • In acelasi timp, baze de aprovizionare ale unor firme de stat, printre care unele apartinind CNLO, nu au obtinut astfel de autorizatii
Afacerile cu fier vechi ramin unele dintre cele mai profitabile si zeci de firme gorjene, cele mai multe apartinind tiganilor, continua sa colecteze si sa comercializeze fier. Desi profitul este de ordinul miliardelor, firmele respective au datorii tot de ordinul miliardelor la stat, iar pentru unele dintre ele Directia de Finante a inaintat dosare la Parchet. Pentru valorificarea fierului, firmele au nevoie de autorizatii care se elibereaza numai de Comisia Nationala pentru Reciclarea Materialelor, din cadrul Ministerului Industriilor. Mai multe firme private gorjene au reusit sa obtina aceste autorizatii, desi conditiile care trebuie indeplinite sint destul de severe.
Inspectoratul de Politie Gorj a verificat incepind de anul trecut 12 societati din Gorj care se ocupa de colectarea si comercializarea fierului vechi. Politistii au descoperit ca trei societati au reusit sa obtina autorizatii de valorificare a fierului vechi inaintind Comisiei Nationale pentru Reciclarea Materialelor, din cadrul Ministerului Industriilor, documente false.
Cercetind modul cum au fost eliberate autorizatiile, s-a constatat ca Gabriela Baciu, de profesie jurist, si Matei Vasile, inspector, membri ai comisiei respective, au luat mita de la patronii societatilor gorjene, dintre care doi sint de etnie roma, pentru a le elibera autorizatie. Dan Florea, administrator la SC NORELO PREST COM Tirgu Jiu, a reusit sa ia autorizatie dupa ce a depus la dosar documente false : autorizatie de functionare, autorizatie de mediu si acte de proprietate. Pentru a trece cu vederea aceste amanunte, cei doi functionari au cerut 300 de dolari mita. De asemenea, pentru a primi autorizatie, Maria Mihai, patroana societatii SC SALBA de AUR, din Tirgu Jiu, a platit celor doi angajati ai Comisiei Nationale pentru Reciclarea Materialelor suma de 13 milioane de lei. Gabriela Baciu si Matei Vasile au mai pretins 16 milioane de lei si de la Nicolae Stanescu, administrator la SC OLISIN SRL, tot din Tirgu Jiu. „Cercetarile au inceput de anul trecut. In 2003 celor doi angajati ai comisiei le-au fost intocmite dosare penale, care au fost inaintate Parchetului, cu propunerea de declinare a competentei“, a spus comisar-sef Ion Voinescu, prim-adjunct al sefului IJP Gorj.
Comerciantii de fier vechi aduc prejudicii de zeci de miliarde statului
Pentru a avea cistiguri substantiale, cele mai multe dintre afacerile cu fier vechi se fac fara acte sau cu facturi false. Metoda de lucru este simpla: administratorii iau fier vechi pe facturi fictive, de la firme care nu exista, iar apoi cer deducerea TVA-ului.
Directia Generala de Finante Publice (DGFP) Gorj are in vizor doua firme apartinind lui Ion Radulescu si sotiei sale, Olga T. Mihai, de etnie roma, patroni la societatile MUKAMBA si MAKUMBA , care au adus statului un prejudiciu de aproape 70 de miliarde de lei. „In cazul firmei MUKAMBA a fost deja intocmit dosar penal. Numai in acest caz prejudiciul ajunge la 35 de miliarde de lei. A aprovizionat fier vechi pe facturi fictive de zece miliarde de lei. Apar tot felul de firme din tara care nici nu exista. A declarat profituri de zeci de milioane anual, iar ele erau de miliarde. Am considerat ca este de competenta organelor de urmarire penala sa stabileasca destinatia sumelor achitate in numerar furnizorilor care nu exista in baza de date a Finantelor Publice. Ceea ce mi s-a parut curios este faptul ca aceasta firma are si autorizatie de valorificare, in timp ce una din bazele de aprovizionare ale CNLO nu are autorizatie“, a spus Dumitru Udroiu, director al DGFP Gorj. Chiar daca in Gorj exista zeci de firme care se ocupa cu afacerile cu fier vechi, la licitatiile pe care le organizeaza DGFP pentru a obtine bani pe bunurile pe care se pune sechestru vin numai societati din Bucuresti sau Constanta. Pretul de vinzare este cuprins intre 2.000 si 5.000 de lei pentru un kilogram de fier.
„Magnetii“ traiesc de pe o zi pe alta din vinzarea fierului vechi
Ani in sir, vinzarea fierului vechi a constituit pentru multi gorjeni principala sursa de venit. Cea mai prospera perioada a fost cea in care pe dealurile judetului, pe unde fusesera cindva exploatari miniere, se gasea fier din belsug. Utilaje abandonate, sine, benzi, rulmenti, toate erau taiate si duse la centrele de colectare. Sute de oameni colindau padurile pentru a aduna fierul. Treptat, acestia au capatat denumirea de „magneti“. Ei au continuat sa stringa fier vechi pina cind nu a mai ramas nici o bucata din utilajele abandonate pe dealuri, reusind sa stringa bani cit sa-si duca zilele. Adevaratele afaceri cu fier vechi le-au facut cei care au vindut vagoane intregi, reusind sa scoata miliarde de lei. In domeniu exista doua categorii de firme: cele care doar colecteaza si care au nevoie de o autorizatie de la prefectura si cele care au autorizatie de la Ministerul Industriilor sa vinda fierul. Dupa ce trece prin mai multe firme, acesta ajunge, de regula, in Portul Constanta, la firmele care se ocupa cu exportul si care il duc peste granita.
Chiar daca nu mai au amploarea din anii precedenti, toata lumea este de acord ca afacerile cu fier vechi ramin cele mai profitabile.