Se reinfiinteaza centrele de colectare a laptelui
Constantin Cucu, directorul Centrului de consultanta agricola Dolj, a declarat ca in cadrul programului guvernamental „cornul si laptele“, specialistii centrului au consiliat societatea LACTIDO, pentru reinfiintarea centrelor de colectare a laptelui din comune, centre pe care unitatea le-a desfiintat pe vremea cind se numea ICIL. Pretul de achizitie al laptelui de la producatori va fi de 6.000 lei pe litru.
In opt comune, lucrarile de reparatii la scoli nu au inceput
Un control al Prefecturii Gorj, consiliului judetean, Directiei de Sanatate Publica si al Inspectoratului Scolar a scos la iveala o situatie dezastruoasa la nivelul scolilor din opt comune. Din cele 389 de unitati scolare verificate, lucrarile de reparatii si igienizare au fost finalizate numai in 162, in celelalte fiind realizate intr-un procent care variaza intre 70 si 90%. Primarii din localitatile respective spera ca lucrarile sa fie terminate pina pe 10 septembrie. Daca in majoritatea localitatilor se lucreaza, in opt comune nu s-a miscat nimic. La Bilteni, Bolbosi, Danesti, Godinesti, Pestisani, Slivilesti, Telesti si Vagiulesti, primarii nu au demarat in scoli nici un fel de actiuni de igienizare sau reparatii. In ceea ce priveste aprovizionarea cu manuale gratuite pentru clasele I- VIII, aproximativ 80% dintre acestea au fost trimise in scoli. In privinta autorizatiilor sanitare de functionare, 181 de scoli din judet nu detin astfel de documente, aflindu-se la faza de intocmire a documentatiilor care vor fi trimise la Directia de Sanatate Publica Gorj.
Griul ieftin este scump
Oficialii doljeni din agricultura dadeau asigurari, cu putin timp in urma, ca in judet nu va intra nici un bob de saminta de griu din import, dar ieri, la conferinta de presa de la DGAIA Dolj, directorul general Dan Nedu a anuntat ca saminta ungureasca de griu a fost deja cumparata si adusa in judet. Cea mai ieftina saminta de griu va putea fi cumparata de agricultori la pretul de 8.000 lei kilogramul, iar cea mai scumpa cu 10.000 lei. Daca la ultimul pret adaugam 4.000 lei/kg acordati de guvern si incasati de distribuitorul de seminte, observam ca se ajunge la 14.000 lei kilogramul. Cum la fiecare hectar este nevoie de 220 – 250 kg de seminte, se constata ca doar saminta pentru un hectar costa 3,5 milioane de lei. Saminta ieftina de griu costa destul de scump!
In Mehedinti s-au obtinut rezultate mediocre la capacitate
Promovabilitatea la examenul de capacitate de anul acesta din Mehedinti, de 70,6 la suta, a clasat judetul pe locul opt pe tara. Elevii mehedinteni au obtinut note destul de mici. Pe medii, din 506 candidati promovati, nici unul nu a obtinut o medie peste 8. Peste 300 de elevi au avut medii intre 5 si 6, iar peste 200 au obtinut medii intre 6 si 7. „Rezultatele nu sint de natura sa ne multumeasca. Ne aflam pe o curba mediocra spre progres, fara a fi la marimea cerintelor pe care ni le dorim“, a declarat Lucian Capitanescu, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean Mehedinti.
166.200 ha de teren asteapta sa fie arate
Programul de araturi al judetului Dolj pentru aceasta toamna este de 166.200 de hectare. Din cauza secetei prelungite, mai putin de 10% din suprafata programata a fost arata. Cele mai bogate precipitatii au cazut la inceputul acestei luni la Calafat, circa 16 l/ mp, dar cum deficitul de apa in sol este foarte mare, se pare ca nici acolo nu se poate ara. Cum judetul Dolj si-a propus realizarea unui program de semanaturi de paioase pe circa 150.000 ha, este greu de stiut cine se va putea incadra cu semanatul in perioada optima, care se termina pe 10 octombrie.