Dupa ce a scos ilegal de pe listele de asigurati peste 100.000 de persoane, pentru ca inca nu si-a pus baza de date la punct, CAS Dolj si-a recunoscut greseala si a decis ca listele sa fie refacute pina cel tirziu la data de 20 septembrie. Directoarea Elena Dumitrascu nu a lasat ca vina pentru greselile din baza de date sa cada in intregime asupra CAS, ci a acuzat si institutiile de la care a luat informatiile: Camera de Comert si Industrie Oltenia, Casa de Pensii Dolj, Agentia de Somaj, Inspectoratul Scolar Judetean, Universitatea. Medicii ramin in greva japoneza, desi CAS a promis ieri, in timpul negocierilor de la sediul Prefecturii Dolj, ca-si vor primi banii pentru asiguratii taiati pe nedrept de pe liste.
Din iulie 2003, medicii nu mai sint platiti per capita
Pe 30 iunie 2003 a expirat protocolul incheiat intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Societatea Nationala de Medicina Generala din Romania, prin care plata medicilor de familie se facea per capita, adica in functie de numarul persoanelor inscrise pe liste. In lipsa unui alt protocol, s-au aplicat prevederile legale, potrivit carora plata ar fi trebuit sa se faca in functie de numarul de „asigurati“ de pe lista. Prin urmare, CAS a cerut medicilor de familie listele pentru a le verifica, dar n-au fost luate in considerare. CAS a taiat de pe ele in jur de 160.000 de persoane, pe motiv ca acestea nu aveau calitatea de asigurati. Din aceasta cauza, medicii de familie s-au trezit in pragul falimentului, multi dintre ei nemaiavind numarul minim de asigurati pentru a putea primi finantare de la CAS.
Conducerea CAS Dolj are mai multe explicatii pentru masura luata: o parte (circa 60.000 de persoane) sint agricultori, care nu au statut de pensionar si, prin urmare, nu sint asigurati; majoritatea si-au pierdut calitatea de asigurat pentru faptul ca societatile la care lucrau nu au virat contributia la asigurarile de sanatate.
A fi sau a nu fi asigurat?
Calitatea de asigurat a generat discutii aprinse intre autoritatile judetene si partile implicate in conflict (CAS, DSP si Societatea Nationala de Medicina Generala, filiala Dolj), chemate ieri la negocieri in biroul prefectului. Ion Calin voia sa afle si el o data ce inseamna „asigurat“.
In varianta CAS, orice persoana isi pierde calitatea de asigurat ca urmare a nevirarii de catre angajator a contributiei la asigurarile de sanatate (atit partea sa – 6,5%, cit si a societatii – 7%). „Cu ce este vinovat angajatul caruia i s-au oprit bani din salariu, din munca lui, si caruia societatea nu i-a platit asigurarile? Nu am dreptul sa-i iau cetateanului dreptul de asigurat atita timp cit societatile practica stopajul la sursa“, s-a mirat prefectul Calin, de parca in timp ce salariatii erau jecmaniti si societatile acumulau miliarde datorii, el ar fi lucrat in strainatate, si nu la guvern. Ba, mai mult, acesta a promis ca va discuta cu oamenii de afaceri si ii va convinge cu vorba buna sa faca tot ceea ce altii (justitia) nu au reusit de atitia ani cu executari silite si popriri bancare. Cu alte cuvinte, sa-si plateasca, domn’e, banii! Ce, nu le e rusine?
In varianta medicilor de familie, potrivit OUG nr.150/2002, salariatul este asigurat daca demonstreaza ca societatea i-a oprit pe statul de plata contributia la fondul de sanatate. In aceste conditii, el poate beneficia de pachetul minimal de servicii medicale. Cu alte cuvinte, salariatul nu sta paznic la patron sa-l controleze pe acesta daca a virat sau nu banii. Dimpotriva, statul (prin CAS) are obligatia sa se ocupe de aceasta problema.
Medicii ramin in greva, in ciuda promisiunilor
In concluzie, CAS a scos pe nedrept de pe liste aproape 100.000 de doljeni platitori de asigurari de sanatate si a fost somata de autoritatile judetene sa verifice inca o data baza de date. Elena Dumitrascu s-a scuzat cum ca datele introduse in calculator au fost preluate de la mai multe institutii. Ea a promis ca, pina pe 20 septembrie, vor fi remediate deficientele, urmind ca medicii de familie sa-si primeasca si banii pentru asiguratii scosi de pe liste.
Eduard Armeanu, presedintele filialei doljene a Societatii Nationale de Medicina Generala, a declarat ca, in ciuda promisiunilor primite, medicii vor ramine in greva japoneza pina simbata, cind va avea loc o noua sedinta a organizatiei, in care cei 436 de medici de familie vor lua o decizie.