Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au efectuat ieri-dimineata un nou raid prin magazinele craiovene fara sustinere politica, pentru depistarea neregulilor care pun in pericol sanatatea cetatenilor. Citeva marketuri vizitate, citeva buticuri controlate si putine amenzi – de ochii sefilor si camerelor de filmat – cam asa a fost dimineata de duminica a angajatilor OJPC Dolj.
Duminica, 14 septembrie, ora 9.00 fix: patru inspectori ai OJPC Dolj – Maria Draghici, Camelia Rosoga, Gheorghe Rosoga si un coleg al lor cu nume sugestiv, Gentoiu – asteapta presa la cofetaria Femina. Bem o cafea, mai birfim putin sa treaca timpul si asteptam „seful“ – Petrica Dumitrescu, directorul OJPC Dolj. Pina sa vina el, aflu ca este ordin de la noul prefect de Dolj sa se inmulteasca verificarile prin alimentari. Se fac doua echipe: Camelia Rosoga si Gentoiu- o echipa, iar Gheorghe Rosoga si Maria Draghici – cealalta.
Ora 9.30: vine „seful“ si incercam sa ne hotarim care sint magazinele prin care trebuie cautate nereguli.
„Aici, in centru, pe strada Unirii. Este un restaurant vizavi de Mercur. Incepem cu el, apoi continuam tot prin zona“, spune directorul Dumitrescu. „Pai da, dar este al lui Ionescu. Ce sa-i facem?“, se intreaba retoric unul dintre inspectori. Initial, Dumitrescu spune ca nu are importanta al cui este, dar se razgindeste. Totusi, trebuie facut ceva.
Ora 9.45: plecam prin centrul Craiovei si cautam putinele magazine deschise duminica dimineata. Prima echipa dispare – nimeni nu stie unde. Cei care au ramas cu Petrica Dumitrescu, Maria Draghici si Gheorghe Rosoga, merg pe A.I. Cuza si intra la „Lux Premier“. Directorul OJPC se uita prin vitrina si ii spune unei vinzatoare sa cintareasca zece piini pentru a verifica gramajul. Imediat apare si patronul magazinului si se saluta familiar cu inspectorii. Relaxat, se plimba printre cei care ii efectueaza controlul. Gramajul aratat de cintar nu prea corespunde cu cel de pe eticheta. Maria Draghici verifica apoi culoarea mezelurilor. Dumitrescu se mai uita prin vitrina de lactate si ii spune vinzatoarei sa mute pestele de linga brinza. Patronul spune ca are vitrina separata, insa este stricata acum. Mezelurile au o culoare frumoasa, Dumitrescu ii spune lui Rosoga sa lase o invitatie si plecam.
Ora 10.00: ajungem la o cafenea vizavi de Universitate. Unul dintre inspectori isi intreaba seful: „Ce cautam aici, ca e a lui Stefirta (arhitectul- sef Emil Stefirta, consilier local – n.r.)?“ Dumitrescu spune ca nu conteaza si intram. Apa calda nu, dezinfectant nu, actele societatii nu le poate prezenta vinzatoarea pentru ca este prima ei zi de munca si tine si ea sa precizeze ca patronul localului este Stefirta! Rosoga lasa si aici o invitatie prin care il cheama pe arhitect la sediul OJPC cu documentele societatii. Plecam spre alte magazine, unde se pot efectua controale si se pot aplica si amenzi. Mai la periferie, pe Rocada, in Craiovita…
Ora 10.20: ajungem in Cornitoiu, la o bodega de cartier unde se vind si produse alimentare – SC GIN SERV SRL. Maria Draghici se uita prin vitrina frigorifica, gaseste citeva batoane de salam si pungi cu faina cu termenul de valabilitate expirat, niste sunca mucegaita si mizerie cit cuprinde. Ii spune patroanei – Anisoara Guran – sa-i dea detergent ca sa toarne peste ele si sa le distruga. Aceasta se conformeaza. La terasa de afara doi barbati stateau la un pahar de vorba. Inspectorii o intreaba pe patroana daca se servesc si bauturi din paharele de pe chiuveta. Vinzatoarea neaga si este crezuta pe cuvint. Pentru neregulile gasite – amenda de la cinci la 30 de milioane. Anisoara Guran se sperie: „Vreau sa vorbesc putin cu dvs.“, ii spune inspectoarei Draghici. Noi iesim si le lasam sa discute. Lasa si aici o invitatie si cheama televiziunea sa i se ia interviu.
Traversam strada la un alt magazin: destul de curatel, nu mai are rost sa se verifice toate produsele. Plecam in Craiovita si inspectorii Maria Draghici si Gheorghe Rosoga spun sa intram intr-o unitate apartinind SC ALIA SA.
Ora 10.45: vinzatoarele erau urcate pe scaune si faceau curat. Se ia la puricat vitrina cu mezeluri, apoi rafturile cu produse alimentare. In lada frigorifica, Maria Draghici gaseste pulpe de curcan alterate. Ridica vocea: „Astea sint de la lada de gunoi a Occidentului. Au arsuri de la congelare, cred ca sint vechi de cel putin cinci ani. Parizerul de pui a iesit din termenul de valabilitate de o luna. Vreau detergent sa le distrug“. Si aici se va aplica o amenda de la cinci la 30 de milioane. Vinzatoarele incep sa plinga, iar Maria Draghici vrea sa dea interviu in fata magazinului.
Ora 11.05: doua amenzi, doua interviuri, citeva poze si treaba-i gata. Inainte de a ne desparti, inspectorii tin sa ma intrebe: „Dati miine vreun articol cu poza? Sa stiu sa citesc ziarul…“ Confirm si ma tin de promisiune.