• Peste 250 de angajati ai UREX Rovinari au pornit ieri intr-un mars de 25 de kilometri spre Tirgu Jiu, pentru a-si cere salariile • Trei femei au lesinat pe traseu • Prefectul de Gorj nu a reusit sa discute cu patronul Alexandru Crisan • Muncitorii nu si-au primit salariile de peste trei luni • Mischie i-a trimis pe grevisti la munca
Peste 250 de angajati ai SC UREX Rovinari au plecat ieri-dimineata pe jos la Tirgu Jiu, nemultumiti ca nu si-au mai incasat salariile de peste trei luni. Angajatii SC UREX au blocat marti dimineata, pentru un sfert de ora, Drumul National 66, care trece prin fata uzinei. Aflati ieri in cea de-a patra zi de greva generala, muncitorii au declarat ca s-au saturat sa traiasca din promisiunile conducerii uzinei, care are de achitat salarii restante de aproape sapte miliarde de lei. Plecata din curtea uzinei, in ciuda opozitiei sefilor Politiei din Rovinari, coloana de protestatari s-a intins pe o lungime de 150 de metri, fara a bloca circulatia pe sensul de mers spre Tirgu Jiu. Grevistii, care au fost insotiti de trupe de jandarmi si de politisti de la Ordine Publica, au scandat in permanenta lozinci impotriva conducerii UREX si a patronului, controversatul om de afaceri brasovean Alexandru Crisan. Acesta este acuzat ca a ingropat uzina in datorii, UREX ocupind, cu peste 250 de miliarde de lei, un loc de frunte in topul datornicilor la bugetul de stat.
„Jos mafia!“
La jumatatea traseului, la trei dintre protestatare li s-a facut rau si au fost transportate la Tirgu Jiu cu o masina. In jurul orei 12.00, coloana de manifestanti a ajuns in Piata Prefecturii scandind „Jos mafia!“ si purtind pancarte pe care se putea citi: „Vrem sa muncim, nu sa cersim!“ sau „Parlamentari de Gorj, treziti-va!“. 20 de protestatari au ajuns in sala A a prefecturii, iar liderii grevistilor au fost primiti in audienta de prefectul Toni Grebla. Acesta a declarat ca a incercat sa discute cu patronul Alexandru Crisan, insa nu a reusit sa il gaseasca. Aflat in fata sediului prefecturii cu citeva minute inainte ca muncitorii sa soseasca, Nicolae Mischie, seful consiliului judetean, a spus ca a discutat in urma cu o saptamina cu conducerea UREX si a aflat ca intentioneaza sa inchida uzina. „Sa treaca la munca, sa fie seriosi! Si patronii la fel! Uzina mai are putin si intra in colaps. Am vorbit cu patronii. Ei sint caposi! Sint satui de bani. Mi-au spus ca in patru-cinci luni o s-o inchida si ii dau pe toti afara. Realitatea este ca nu se munceste. Lumea s-a invatat sa traga chiulul in stil sistematic“, a spus Mischie.
„Nu putem trai fara sa fim platiti“
Vasile Gosa, liderul de sindicat al muncitorilor de la UREX, nu a participat la marsul de ieri. Interesele celor peste 1.000 de angajati au fost reprezentate de Ion Mocioi, angajat de peste 25 de ani la uzina care presteaza reparatii pentru Compania Nationala a Lignitului Oltenia. „Noi nu mai putem trai fara sa fim platiti. Baza materiala nu mai exista. Avem restante la salarii din luna iunie. In septembrie s-au facturat 17 miliarde de lei de la CNLO. Unde s-au dus acei bani? Acum ne-au dat cite 4 – 500.000 de lei“, a declarat Ion Mocioi. Pe 10 iunie 2003, Sindicatul de la UREX Rovinari a depus la Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj o plingere impotriva patronului Alexandru Crisan, motivul fiind neplata contributiilor la bugetul de stat. Pina in prezent, nu a fost facuta publica vreo solutie la plingerea respectiva.