22.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMilionul la hectar - agent electoral

Milionul la hectar – agent electoral

Milionul la hectar dat de guvern taranilor este folosit in multe comune dupa bunul plac al primarului si, implicit, al partidului de guvernamint. Cu tupeu nedisimulat, alesii locali s-au folosit de milion fie pentru a-i atrage pe tarani la urne, fie pentru a acoperi gaurile din bugetul local.

Zilele impartirii milionului la hectar producatorilor agricoli din Dolj au coincis cu cele in care romanii au fost chemati la urne pentru revizuirea Constitutiei. Tot ca o coincidenta, locurile alese pentru distribuirea milionului erau amplasate la mai putin de doi trei-metri de circumscriptiile electorale. Este vorba despre localitatile Tuglui, Poiana Mare si Plenita. Infruntind ploaia, satenii care s-au inghesuit sa-si ridice milionul au fost „sfatuiti cetateneste“ sa se prezinte si la urne pentru a-si exercita dreptul de vot.

Primarul din Poiana Mare, desi a fost avertizat sa amine impartirea milionului dupa incheierea votarii, si-a vazut linistit de treaba si in a doua zi a referendumului.

Aspectul contravine legislatiei in vigoare, care prevede ca adunari de orice fel sa nu aiba loc la mai putin de 500 de metri de sectiile de votare.

„Le-am transmis telefonic sa isi schimbe locul de impartire a banilor. Nu stim daca s-au conformat, ca noi nu putem verifica de aici“, sustine Dumitru Stanciu, presedintele Biroului Electoral Judetean.

In alte localitati, primarii nu au asteptat sfirsitul referendumului si au continuat impartirea milionului pentru a-i „convinge“ pe oameni sa treaca si pe la urne si si-au vazut de treaba: nerealizarile la bugetul local.

Pleasca de la guvern

Din milionul la hectar, restantierilor din comuna Unirea, judetul Dolj, li s-a oprit impozitul pe cladiri si terenuri. Gavrila Mitroi este unul dintre cei constrinsi sa-si plateasca impozitul. „Mi-au oprit banii fara sa ma intrebe daca sint sau nu de acord. Din cite stiu eu, banii astia au destinatie speciala si nu trebuie sa se opreasca nici un leu din ei. Adica, perceptorii de la primarie nu isi fac treaba si profita cu nerusinare de faptul ca au banii nostri in mina“, sustine Gavrila Mitroi.

Primarul Marin Vladoi a declarat initial „ca numai cine a vrut sa lase cite ceva i s-a oprit, n-a fost nimeni obligat“. Dar s-a contrazis imediat si a declarat ca are deficit mare la bugetul local si ca trebuie sa stringa si ceva banuti: „Anul trecut, din cauza secetei, oamenii nu au avut bani sa plateasca. Anul asta, pina acum nu au platit decit foarte putini. Nu se mai poate asa“, a spus Marin Vladoi.

Batind din poarta in poarta, inspectorii primariei au incasat doar 500 de milioane de lei din cele 1,3 miliarde de lei prevazute. „Daca nu incasam nimic timp de trei ani, legea spune ca banii se imputa celui care nu a strins banii“, a mai spus primarul din Unirea. Probabil ca procentul a mai crescut dupa impartirea milionului si responsabilii primariei insarcinati cu colectarea impozitului pe imobile si terenuri vor sta linistiti pina la urmatoarea pleasca guvernamentala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS