23.4 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTirgujienii au stat acasa in prima zi a referendumului

Tirgujienii au stat acasa in prima zi a referendumului

Gorjenii s-au trezit din apatie si au mers la urne

Referendumul i-a gasit pe locuitorii municipiului Tirgu Jiu nepregatiti sa mearga la urne. Strazile din oras au fost pustii, oamenii nefiind destul de convinsi sa iasa din case sa isi exprime votul.

La Tirgu Jiu s-a inregistrat simbata una din cele mai slabe participari la referendum din intreaga tara. In ciuda campaniei agresive de promovare a modificarilor Constitutiei, Nicolae Mischie nu a reusit sa isi convinga concitadinii sa voteze. Singurele locuri unde simbata s-a inregistrat o prezenta mare la urne au fost, cum era si de asteptat, spitalele si unitatile militare, unde s-a votat inca de la primele ore. Prezenta mai slaba la vot, sub 6%, a fost compensata de cetatenii din mediul rural, care, dupa ce si-au facut muncile cimpului, au plecat spre sectiile de votare. Simbata seara, la ora 22.00, dupa sigilarea urnelor, Biroul Electoral Judetean Gorj a comunicat ca prezenta la vot a fost de 17,14%, cu care judetul Gorj s-a situat pe locul 11, in raport cu media pe tara, care a fost putin peste 14%.

In mediul urban, participarea la referendum a fost de 12,41%, iar in mediu rural de 19,90%.

In doar patru ore, procentul de simbata s-a dublat

Singurul incident care s-a petrecut simbata a fost inregistrat la Sectia 29 din Tirgu Jiu, unde reprezentantului PRM, Gheorghe Mutancea, i s-a facut rau, fiind transportat la spital si inlocuit cu alt coleg de partid. La Turceni, participantii la o nunta au mers mai intii sa voteze, dupa care au inceput si petrecerea. In alte localitati, edilii au plecat prin sate cu portavocea pentru a-i mobiliza pe cetateni la vot.

In ceea ce priveste mentinerea linistii si ordinii in sectii, judecatorul Ion Duguleanu, presedintele Biroului Electoral Judetean Gorj, a spus ca nu au fost inregistrate probleme deosebite.

De asemenea, angajatii Serviciului pentru Evidenta Informatizata a Persoanei Gorj au lucrat simbata pina la ora 22.00 si ieri pina la ora 20.00, deoarece citeva mii de cetateni inca nu intrasera in posesia cartilor de identitate si de alegator si nu aveau cum sa voteze. La ora 12.00, prezenta la urne era de 30,32%, adica 21,57% in mediul urban si 30,43% in mediul rural.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS