Nemultumiti ca marfa nu le mai este primita in uscatorie, peste 100 de cultivatori de tutun din comuna doljeana Leu au blocat luni Drumul National 6. Reprezentantii uscatoriei sustin ca, din cauza brumei, marfa este compromisa si nu mai corespunde din punct de vedere calitativ. In fata unei asemenea atitudini, taranilor nu le mai ramine decit sa arunce la gunoi peste trei tone de tutun. Localnicii insa nu vor sub nici o forma sa auda explicatiile celor de la uscatorie si ameninta ca vor sta in strada pina cind tutunul lor va ajunge in halele de uscat.
Productia de tutun a depasit orice asteptari in comuna Leu, in ciuda unui an agricol capricios. Inainte de a incepe cultivarea tutunului, 176 de sateni au incheiat un contract cu singura uscatorie din localitate, prin care se obligau ca in al doilea trimestru al anului sa aduca la uscare 70% din cantitatea contractata, iar in trimestrul al treilea, restul de 30%.
Dupa un program bine stabilit intre lucratorii de la uscatorie si localnici, totul a decurs fara incidente pina cind a inceput sa se strice vremea si a cazut bruma. Cultivatorii de tutun au ramas cu aproape trei tone de marfa pe stoc, iar cei de la uscatorie refuza sa o primeasca, pe motiv ca este compromisa.
Surplusul de tutun, la gunoi
Luni dimineata, pe ploaie si lapovita, cultivatorii de tutun din Leu au batut la poarta inchisa cu lacatul a uscatoriei de tutun. Din pacate, nimeni nu le-a deschis. De-a lungul DN 6, pe o distanta de citeva sute de metri stau insirate carutele si remorcile indesate cu tutun. Satenii nu pot sa inteleaga de ce nu le este preluat si surplusul de marfa, mai ales ca nimeni nu are rabdare sa le explice.
„Acum, daca s-a facut tutun, ce sa fac, sa-l arunc? De ce la unii a uscat si peste contract si la unii n-a uscat nici macar cantitatea pe care o aveau contractata?“, se intreaba revoltata Elena Cosacu.
Oamenii spun ca au cules tutunul inainte de a se strica vremea, insa ei sustin ca nu au fost bagati in seama. „Am stat de pomana pe la poarta uscatoriei. Acum, normal ca nu mai este bun tutunul pentru ca l-a luat bruma. Degeaba am avut contract cu ei, ca nu l-au respectat“, a spus Gheorghe Turcu. „De o luna si jumatate ni se spune sa asteptam, ca se va rezolva. Acum ni se spune ca nu se mai poate face nimic pentru ca nu mai este loc in uscatorie. Daca nu mai este loc in uscatorie, trebuia sa ne spuna si il insiram pe gard. Acum ce sa mai facem cu el, ca s-a pus vremea rea?“, se plinge Angela Cambii.
Vremea rea, bat-o vina!
Pentru ca productia a fost peste asteptari, Marin Naicu, seful uscatoriei de tutun din Leu, sustine ca fiecare cultivator a uscat tutun peste cantitatea contractata, de 1.000 de kilograme la hectar.
De cind a inceput recoltarea tutunului, uscatoria a functionat la intreaga capacitate. „Noi am contractat exact cantitatea pe care stiam ca o putem usca, de 100 de tone. Dar cind vremea a fost frumoasa, am uscat cu patru tone mai mult. Acum nu se mai poate pentru ca toata marfa de la poarta uscatoriei este compromisa. A dat bruma peste ea si nu mai corespunde din punct de vedere calitativ. Si oamenii stiu asta, dar nu vor sa inteleaga faptul ca nu le mai valorifica nimeni tutunul de calitate proasta. Cred ca nu vrem sa le preluam marfa fiindca avem noi anumite interese“, a spus Marin Naicu.
Reprezentantii societatii mai sustin ca, si daca nu ar fi cazut bruma, oamenii tot nu ar fi putut sa isi usuce tutunul pe gard, asa cum sustin, deoarece soiul Virginam, cultivat in comuna Leu, nu se preteaza la asa ceva. „Si nici nu l-ar fi putut duce la alte uscatorii in judet deoarece toate cele 14 uscatorii au lucrat la capacitate“, a mai spus Marin Naicu.
Localnicii ameninta ca, daca responsabilii de la uscatorie se opun si nu le preiau marfa, ei vor continua sa blocheze circulatia pe DN6 pina cind se va proceda cum vor ei. Cei de la uscatorie sint insa fermi pe pozitie si sustin ca nu pot fi obligati sa lucreze pe pierdere.