Nici un caz de gripa nu a fost inregistrat pina in prezent in judetul Dolj. Cu toate acestea, campania de vaccinare antigripala este in plina desfasurare. Pentru acest sezon, Ministerul Sanatatii a repartizat generos 32.000 de doze de vaccin antigripal, aproape dublu fata de anul trecut, vaccin de care vor beneficia cu prioritate categoriile de populatie cu risc ridicat de producere a unor complicatii din cauza gripei, cum ar fi adultii si copiii institutionalizati, bolnavii internati cu afectiuni cronice, bolnavii cu afectiuni cronice pulmonare sau cardiovasculare – inclusiv copiii cu astm, persoanele aflate in ultimul an in evidenta medicului de familie cu boli cronice de metabolism (cum ar fi diabetul zaharat), disfunctii renale sau hemoglobinopatii. De gratuitate vor beneficia si persoanele infectate cu virusul HIV, cele in virsta de peste 65 de ani, precum si adolescentii si copiii care au fost supusi terapiei indelungate cu aspirina si care risca sa dezvolte dupa gripa sindromul Reye. La acestea se adauga medicii si cadrele medicale medii si personalul auxiliar din spitale si ambulatorii, salariatii institutiilor de ocrotire (copii sau batrini) si ai unitatilor de bolnavi cronic, asistentii sociali, familiile persoanelor care prezinta risc de producere a unor complicatii.
Numarul persoanelor vaccinate gratuit se va dubla
Potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj, numarul dozelor de vaccin antigripal cu titlu gratuit a fost dublat ca urmare a cresterii numarului de solicitari. „Peste 20.000 de persoane au fost vaccinate gratuit in cele doua saptamini de la demararea campaniei, prin intermediul retelei medicale din judet, inclusiv cabinetele medicilor de familie. Actiunile de vaccinare planificata vor continua in spitalele din Craiova si judet, cabinetele medicilor de familie, cabinetele medicale din scoli, cele ale medicilor de intreprindere, CFR Craiova, Policlinica Sportiva Craiova, Policlinica Studenteasca din Craiova“, a mentionat dr. Dolores Tatar, director executiv adjunct in cadrul DSP Dolj.
Vaccinarea selectiva se va incheia pina pe 31 decembrie, putind fi prelungita si in luna ianuarie a anului urmator, in functie de situatia epidemiologica.
Vaccinarea antigripala, un lux pentru multi dintre noi
Simptomele obisnuite – febra mare, frisoane, dureri musculare, lipsa poftei de mincare, durerile puternice de cap, rinita, tuse – chiar si cele nespecifice imbolnavirilor cailor respiratorii superioare pot fi semnele clinice ale unei gripe, care se poate transmite cu usurinta in colectivitati.
De aceea, chiar daca nu facem parte din categoriile mai sus-amintite, dar stam destul de bine la capitolul financiar, este bine sa ne vaccinam preventiv
„Imunizarea prin vaccinare este singura metoda care asigura o prevenire eficienta a gripei. O persoana care a fost vaccinata nu va contracta in nici un caz gripa in sezonul respectiv. Orice alta afectiune respiratorie – cum ar fi virozele sau guturaiul – nu poate fi prevenita insa prin vaccinare antigripala“, a precizat dr. Cornelia Anghel, medic epidemiolog in cadrul DSP Dolj.
La sugestia medicului de familie, cei interesati pot procura vaccinul antigripal din farmacii la preturi care variaza de la 185.000 de lei (cu adaos minim) pentru vaccinul romanesc, produs de Institutul „Cantacuzino“, pina la sume care pot depasi 250.000 de lei in cazul vaccinurilor din import. Ca orice medicament insa, si vaccinul antigripal are contraindicatii, astfel incit vaccinarea este bine sa se faca sub supravegherea medicului de familie. Pentru cei care nu-si pot permite insa o doza de vaccin antigripal, avem si o veste buna- deocamdata, datele furnizate de DSP Dolj sint mai mult decit linistitoare, nici un caz de gripa nefiind raportat pina in prezent. Sezonul imbolnavirilor este insa abia la inceput, cele mai multe cazuri de gripa fiind asteptate abia in lunile februarie-martie.