• Ei vor intra la inceputul lunii decembrie intr-un program de concediere colectiva si vor reveni in intreprindere la primavara • Sindicatul negociaza cu conducerea intreprinderii conditiile de concediere • 30 de angajati vor ramine sa asigure functionarea pina la limita de avarie
Aproximativ 290 de salariati ai intreprinderii de anvelope ROTRAS Drobeta Turnu Severin, dintr-un total de 320, vor pleca acasa, cel mai probabil incepind cu 1 decembrie, din cauza lipsei comenzilor. Angajatii vor intra in programul de concediere colectiva, cu o durata cuprinsa intre doua si trei luni, urmind sa revina in intreprindere in primavara anului viitor. „Va fi o perioada mai grea, de cel mult trei luni, pentru ca iarna noi nu mai avem desfacere. Se preconizeaza ca vom plati o diferenta intre salariul minim si ajutorul pentru somaj pentru cei care intra in concedierea colectiva. In prezent, sint zece propuneri facute, ramine sa stabilim care va fi definitiva. Sintem inca in termenul de negociere, dar cartile de munca ramin in fabrica si nici un salariat nu va ramine somer“, a spus Ion Gulei, presedintele Sindicatului ROTRAS.
„Oamenii isi vor lua chiar si primele de sarbatori, stabilite prin contract“
Activitatea fabricii de anvelope ROTRAS Drobeta Turnu Severin a intimpinat numeroase greutati in ultimii ani, chiar si dupa privatizare. Potrivit directorului Mihai Ghebaura, numarul redus de comenzi a determinat o productie pe stoc si se cauta solutii de iesire din criza. Angajatii au fost insa tot mai nemultumiti ca fabrica nu are comenzi, declansind din acest motiv o serie de proteste si in urma cu citiva ani. Presedintele sindicatului ROTRAS, Ion Gulei, care detine si functia de vicepresedinte al Cartel ALFA Mehedinti, si-a anuntat chiar cu citeva luni in urma intentia de a demisiona, din cauza starii din societate. Data concedierii colective a celor 290 de salariati va fi stabilita in urma protocolului ce urmeaza sa fie semnat intre sindicat si conducerea intreprinderii. „Oamenii isi vor lua chiar si primele de sarbatori, care s-au stabilit prin contract. Este o perioada mai dificila, dar vom finaliza un protocol. S-ar putea ca oamenii sa plece acasa chiar cu 1 ianuarie, si nu la inceputul lunii decembrie. In fabrica vor ramine cei care vor asigura functionarea, pina la limita de avarie. Pina atunci, vom lucra pe stoc, pentru a asigura productia pentru clienti, ca sa nu iesim de pe piata. Daca nu se va respecta protocolul, sindicatul va da totul peste cap“.
Productia maxima la ROTRAS a fost realizata in 1985
In 1999, pachetul majoritar de actiuni de 54,07 la suta al ROTRAS Drobeta Turnu Severin a fost cumparat de la Fondul Proprietatii de Stat de catre SC TOFAN Trans SA Bucuresti, una dintre firmele Holdingului TOFAN Grup, care a achitat suma de 160 de miliarde de lei, ceea ce insemna 106.000 de lei pentru o actiune, fata de valoarea nominala initiala de 25.000 de lei. La scurt timp, cei 496 de salariati care isi desfasurau la acea vreme activitatea in fabrica au aflat ca, de fapt, SC ROTRAS SA a fost facuta cadou celui mai mare debitor al sau, TOFAN Grup, care datora societatii severinene 4,3 miliarde de lei, inca din ianuarie 1998.
FPS a mai facut un cadou noului proprietar, o creanta de peste 16 miliarde de lei, din care peste zece miliarde de lei din valuta. In 2002, TOFAN Grup a renuntat la fabrica de anvelope ROTRAS Drobeta Turnu Severin, care apartine acum societatii ASTRA Bucuresti. Intreprinderea severineana a fost pusa in functiune in perioada 1979-1984, iar productia maxima s-a realizat in 1985.