6.7 C
Craiova
joi, 14 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMihaita - spaima profesoarelor

Mihaita – spaima profesoarelor

Directorul Scolii generale din satul doljean Hunia este acuzat de profesoara de limba engleza ca s-a razbunat, dind-o afara de la ore, dupa ce a indraznit sa-i dea „juniorului“ sau o nota de cinci. Si profesoara de istorie-geografie a recunoscut ca a fost mustrata de directorul George Velea, dupa ce l-a taxat pe fiul sau, Mihai Velea, elev in clasa a-V-a, cu doua note de sapte. Intr-o discutie particulara cu citiva profesori, domnul director ar fi spus ca pentru fiul sau n-are pretentii la nota zece, dar sa fie macar noua! Prin decizia directorului, profesoara de engleza s-a trezit fara sase din cele opt ore suplimentare pe care le avea la aceasta scoala.

Directorul: „Nu ti-a tremurat stiloul cind i-ai dat baiatului meu nota cinci?“

Scandalul a izbucnit dupa ce Mihai Velea, fiul directorului, mutat din acest an la Scoala din Hunia, a luat primele note mici date de doua dintre profesoarele cele mai severe din scoala. Imediat, acestea au primit atentionari. Claudia Lazar, profesoara de limba engleza, a spus:

„Pe 3 noiembrie am fost jignita de directorul Scolii generale din Hunia, George Velea. Totul a inceput acum doua saptamini, cind baiatul directorului (Mihai Velea – n.r.), elev in clasa a V-a, a primit nota cinci, pe care a meritat-o, deoarece nu-si insusise cunostintele predate anterior si nu stia nici lectia de zi. Eu cred ca am avut destula ingaduinta cind i-am atribuit aceasta nota. Dupa citeva zile, a inceput calvarul. In fata mai multor cadre didactice, directorul mi-a reprosat acest fapt si m-a amenintat cu urmatoarele cuvinte: «Nu ti-a tremurat stiloul cind i-ai dat baiatului meu nota cinci?» Mi-a reprosat ca sint stresata si ca am ore cam multe. Intr-adevar, in catedra mea de limba engleza, la Scolile Hunia si Maglavit sint cuprinse 24 de ore, dar eu cred ca mi-am facut datoria la ore, nelipsind, fiind foarte cinstita cu elevii, dindu-le notele pe merit, si nu cum se obisnuieste in multe scoli, sa se exagereze putin notele“.

Profesoara data afara de la ore de „taticu’“

Profesoara de limba engleza a mers in continuare la ore, cu toate ca directorul ii atrasese atentia ca nu mai are decit doua ore suplimentare, si acelea la clasa a…VI-a! In acea zi, profesoarei i-a fost prezentat inlocuitorul pentru orele suplimentare: Alin Ocneanu, invatator, proaspat absolvent al Facultatii de Litere, „dar care nu avea decizie pe acele ore sau, cel putin, un concurs de competenta pentru profesori“, dupa cum sustine Claudia Lazar.

„In fata mai multor cadre didactice, directorul mi-a smuls catalogul din mina si mi-a spus ca nu mai am voie sa intru la nici o ora. M-am dus la clasa fara catalog, unde era acel invatator. Directorul a venit dupa mine si, in fata copiilor, a inceput sa ma imbrinceasca afara din clasa. Eu am ripostat, spunindu-i sa ia miinile de pe mine ca am decizia in buzunar, pe care el, cu putin timp in urma, a vrut sa mi-o ia, chipurile, sa o traga la xerox. Cuvintele lui au fost: «Du-te, ma, afara!! Pleaca, ma, afara de-aici!!» Nu am putut sa mai fac nimic. Copiii se uitau speriati cum directorul unei scoli poate sa faca acest lucru de fata cu ei si cu acel invatator, care nu zicea decit: «Fac ce zice domn’ director.»“

Profesoara mai spune ca, pentru clasele a VI-a, a VII-a si a VIII-a a dat, la inceputul anului, citeva lucrari, la care elevii au luat note foarte mici, „pentru ca asta este nivelul real al elevilor din mediul rural“. Desi a primit numire oficiala la inceputul anului scolar 2002-2003, Claudia Lazar a inceput lucrul la aceasta scoala abia in toamna lui 2003, deoarece anul trecut a fost in concediu de maternitate.

„Deci acuzele directorului ca din cauza mea nu stiu elevii limba engleza sint nefondate, el nevenind nici macar o ora la mine in asistenta, iar elevii au lacunele pe care le au din cauza neprofesionalismului celorlalte profesoare“.

O profesoara confirma, alta neaga cu jumatate de gura

Claudia Lazar nu este singura care are probleme cu directorul din cauza severitatii de care da dovada in notarea elevilor. A patit-o si Elvira Serbu, profesoara de istorie-geografie. La aceste materii, „juniorul“ incasase doua note de sapte.

Chemata in cancelarie, profesoara a recunoscut ca i s-au facut observatii, insa ceva mai voalat: „Am avut o discutie cu domnul director, caruia i-am spus ca de atita a stiut baiatul, atita i-am dat. I-am mai zis ca noi, profesorii, ar trebui sa fim lasati in pace, sa dam notele pe care le merita elevii“.

Incidente similare s-ar fi petrecut si cu tinara profesoara de limba franceza, insa aceasta s-a temut sa-l infrunte pe director in fata reporterului GdS, negind cu jumatate de gura ca ar fi primit mustrari dupa cea a facut „greseala“ sa-i dea baiatului o nota de sapte.

Directorul George Velea sustine ca elevii dintr-a cincea trebuie lasati mai incet deoarece asimileaza mai greu si ca nu „s-a bagat“ pentru elevi doar pentru ca era in cauza si fiul sau:

„N-am spus ca trebuia date numai note peste cinci, ci doar sa se faca o evaluare corecta“. Acesta i-a reprosat profesoarei: „Daca nu stia, trebuia sa veniti la mine, in calitate de parinte, nu de director, si sa-mi spuneti!“

Directorul Velea a spus ca, din cei 60 de elevi ai scolii, 24 au note de patru la limba engleza, ceea ce i se pare de neacceptat. Anul trecut au fost 12 corigenti, toti la istorie si geografie, la profesoara Serbu.

„Scoala nu este SRL-ul lui!“

Este posibil ca directorul Velea sa nu fi vrut sa aiba atitia corigenti la engleza, mai ales ca la intrarea in institutie flutura steagul Uniunii Europene. Cert este ca situatii similare au fost inregistrate si anul trecut, dar scandalul a izbucnit doar anul acesta, cind „juniorul“ Velea dintr-a V-a a fost mutat de la Scoala din Maglavit la cea din Hunia, unde este director tatal sau.

Profesoarei de engleza i s-au dat inapoi orele luate, insa numai dupa ce aceasta nu s-a lasat intimidata si a facut reclamatie la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj.

Intrebata daca pe viitor va avea curaj sa-l noteze pe elev cu note mici, aceasta a raspuns ca da, daca este cazul, deoarece de note nu poate dispune directorul dupa cum vrea.

„Scoala nu este SRL-ul lui“, a afirmat Claudia Lazar. Prin sat se spune ca profesoara de engleza l-ar fi mostenit pe prof. Firan, tatal sau, profesor de bilogie la Scoala din Maglavit, care o data a lasat un elev repetent, cu toate interventiile colegilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS