19 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalIn Romania sint cautate 1.700 de persoane declarate disparute

In Romania sint cautate 1.700 de persoane declarate disparute

Politisti din 11 judete ale tarii, specializati in criminalistica si urmariri, participa, timp de doua zile, la Drobeta Turnu Severin, la o convocare zonala pe tema confruntarii antropologice intre fisele persoanelor disparute cu cele ale cadavrelor cu identitate necunoscuta si cu cele ale persoanelor cu identitate necunoscuta.

Inspectoratele de politie din cele 11 judete sint reprezentate de cite doi specialisti criminalisti si un specialist in urmariri, coordonatorii actiunii fiind comisar-sef Chitu Gheorghe Chitu, seful Serviciului urmariri din Politia Judiciara a Inspectoratului General al Politiei (IGP), si subcomisar Ion Urecheatu, specialist criminalist. Potrivit reprezentantilor IGP, se inregistreaza un mare numar de persoane care, in conditiile socio-economice actuale, dispar de la domiciliu.

„Se compara semnele particulare ale persoanelor in cauza, imbracamintea, dentitia, si se intocmesc fise in cazul cadavrelor neidentificate si care devin elemente care ne permit, dupa mai multi ani ani, sa identificam o persoana care a disparut de mult timp. La Timisoara, am avut cazul Costinas, care, daca nu se gasea, facea obiectul unor asemenea confruntari de identificare. Aceasta comparare nu inseamna ca se rezolva un caz. Este numai o etapa pregatitoare, urmata de expertize si comparari intre alte elemente. Speram ca anul viitor sa intre in functiune un sistem computerizat de confruntare, care sa poata face corespondenta elementelor pe care le avem in vedere“, a spus comisar-sef Gheorghe Chitu.

„Sint persoane

care s-au inecat

in Mehedinti si care pot fi gasite la Tulcea“

La nivelul tarii, politistii cauta in prezent 1.700 de persoane disparute, unele judete avind, potrivit specialistilor, o cazuistica deosebita in domeniu.

„In Hunedoara si in Timis, avem cazuri deosebite, determinate de interesul economic. Sint apoi judetele de la Dunare, unde avem inecati. Sint persoane care s-au inecat in Mehedinti si care pot fi gasite la Tulcea. Oamenii care dispar au probleme psihice. Celor care se confrunta cu cazuri de disparitie in familie le recomandam sa anunte imediat. Sint cazuri cind se reclama o disparitie si dupa 10-15 ani. Dispar mai multi barbati decit femei, raportul fiind de doua treimi barbati si o treime femei. Pentru grupa de virsta 16 -18 ani, proportia se schimba, deoarece fetele fug de acasa“, a precizat seful Serviciului urmariri din Politia Judiciara a Inspectoratului General al Politiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS