26.7 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInselaciune, fals si uz de fals, sub umbrela SRI Dolj

Inselaciune, fals si uz de fals, sub umbrela SRI Dolj

• Craioveanul Nicolae Mateescu a cumparat mii de tone de motorina fara taxe de drum de la PETROM, pe care le-a vindut cu taxa de drum unor benzinarii, bagindu-si in buzunar aproape trei miliarde de lei, bani cuveniti statului • Afacerile s-au derulat prin doua firme din Bucuresti, una apartinind unui irakian disparut, iar cealalta unui roman decedat • Pentru a evita intrebarile indiscrete privind modul in care era folosita motorina fara taxa de drum, afacerile se incheiau cu directorul economic al PECO Dolj, Nicolae Badica, prin intermediul ofiterului SRI Gheorghe Olariu, nimeni altul decit nasul lui Mateescu

Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova a trimis instantei de judecata rechizitoriul unei mari afaceri cu motorina fara taxa de drum, combustibil destinat efectuarii lucrarilor agricole de catre tarani. Conform rechizitoriului, recidivistul Nicolae Mateescu, de 44 de ani, ajutat de Mircea Laurentiu Anghelachi, de 35 de ani, ambii din Craiova, a achizitionat aproape doua mii de tone de motorina de la PETROM, fara taxa de drum, apoi a revindut-o benzinariilor sub pretul pietei, dar cu taxa de drum inclusa, reusind sa-si bage in buzunare circa trei miliarde de lei, contravaloarea taxei de drum. Afacerile s-au derulat prin intermediul unui ofiter SRI, care era nasul lui Mateescu, pentru a fi evitate orice intrebari indiscrete.

Afaceri prin firma unui irakian inexistent si a unui roman mort

Lui Nicolae Mateescu nu-i sint straine infractiunile de fals si inselaciune, pentru astfel de fapte facind inchisoare pina pe 19 ianuarie 1998. In 2000 i-a incoltit in minte o alta afacere care-i pava drumul spre puscarie: cumpararea de motorina fara taxa de drum si revinzarea ei cu taxa de drum inclusa catre benzinariile doljene, care aveau mari probleme cu aprovizionarea. Pentru asa ceva, trebuia sa nu fie depistat. Ocazia i s-a ivit atunci cind a facut rost, pe cai obscure, de documentele a doua firme: SC SRB 98 IMPEX SRL si SC SUPERCONSTRUCT 99 SRL, ambele cu sediul in Bucuresti, care nu mai desfasurasera activitati comerciale din 1996. Prima firma apartinuse unui irakian – Mustafa Alhadi Abdulah Ahmed – care e posibil sa existe doar pe hirtie, pentru ca nu a intrat si nici nu a iesit din Romania, iar cea de-a doua societate ii apartinea lui Vasile Pasarica, decedat in 1999. Ca sa fie sigur ca justitia nu va ajunge la el, Mateescu a incercat sa lucreze prin intermediul unor interpusi care sa intocmeasca actele, iar el doar sa incaseze banii in numele celor doua societati, al caror reprezentant era, in acte, Iulian Popa.

Afacerea a inceput cu pasi marunti. Nicolae Mateescu l-a convins pe Ion Nita, administratorul SC PETROL COM SRL, sa intocmeasca toate actele necesare: declaratii in numele celor doua societati ca folosesc motorina la utilaje care nu circula pe drumurile publice, comenzi catre PECO Dolj, facturi de livrare motorina cu taxa de drum catre societatile cumparatoare si chitante de primirea banilor in numerar, pentru a putea sa insuseasca sumele de bani care reprezentau taxa de drum. Nita a fost usor de convins, Mateescu promitindu-i ca va fi angajat la firma lui SRB IMPEX SRL pe un salariu cu multe zerouri in coada. Cu aceasta speranta, Nita a deschis un cont la Banca Romana de Dezvoltare, in care a depus 50 de milioane de lei, dati de Mateescu pentru a plati motorina fara taxa de drum care urma sa fie achizitionata de la PECO Dolj. Cind a intocmit si facturile de livrare a motorinei, cu taxa de drum inclusa, Nita s-a prins ca miroase a puscarie si s-a spalat pe miini de afacere, lasindu-l pe Mateescu cu buza umflata. Ramas fara om de legatura, Mateescu a apelat la nasul sau, ofiter la Serviciul Roman de Informatii Dolj.

Un ofiter al SRI Dolj, paravan pentru inselaciune

Ofiterul SRI Gheorghe Olariu era pentru Mateescu nu doar nas, ci si un paravan excelent pentru afacerile sale murdare, stiind ca n-o sa-l intrebe nimeni cum va fi folosita motorina achizitionata de el prin firmele sale. Asa s-a si intimplat, caci directorul economic al PECO Dolj, Nicolae Badica, a aprobat fara alte retineri sau verificari toate solicitarile de motorina fara taxa de drum prezentate de Olariu, in numele SC SRB si SC SUPERCONSTRUCT Bucuresti, date de Mateescu Nicolae. Parchetul nu a reusit sa stabileasca daca ofiterul SRI a avut cunostinta despre invirtelile finului sau cu motorina fara taxe, asa ca nasul Gheorghe Olariu a ramas, cel putin deocamdata, curat ca lacrima.

Ramas fara „paravan“, dupa „dezertarea“ lui Nita, Mateescu l-a scos la inaintare pentru intocmirea tuturor actelor (declaratii, comenzi, facturi, chitante), pe Mircea Laurentiu Anghelache, un sofer de la DISTRIGAZ SUD. Acesta s-a si deplasat la depozitele PECO Plaiul Vulcanesti si Segarcea, unde a intocmit facturile de livrare a motorinei catre societatile cumparatoare, semnind indescifrabil pe facturile emise de PECO si pe facturile intocmite de el, trecind uneori la delegati persoane fictive, tocmai in scopul de a nu fi descoperite faptele savirsite. Motorina trecea doar pe hirtie prin cele doua firme bucurestene, fiind, de fapt, transportata de la depozitele PECO direct catre benzinariile care o vindeau la pompa cu taxa de drum inclusa. Valorificarea acestui combustibil era floare la ureche, facindu-se prin mai multe benzinarii din Craiova – BACRIS, PETROM COM, EMMA, CONSUL, MIMITEL – in urma tranzactiilor incheiate sub pretul pietei cu patronii acestora.

Prejudiciu de aproape trei miliarde

Pe aceasta filiera, 1.845.903 litri de motorina fara taxa de drum au fost achizitionati de la PECO Dolj, apoi valorificati cu taxa de drum de Mateescu, care si-a bagat in buzunare suma de 2.793.334.044 lei, ce reprezenta prejudiciul pentru Ministerul Finantelor Publice.

Desi Mateescu a incercat sa evite semnarea unor acte care sa-l incrimineze, a fost totusi nevoit sa intocmeasca chiar el facturile de livrare catre SC EMMA SRL, deoarece Nita il parasise.

In fata procurorilor, Mateescu si Anghelache n-au recunoscut faptele de care erau acuzati, aruncind vina in spinarea lui Iulian Popa, reprezentantul firmelor bucurestene fictive. Doar ca Iulian Popa este si el la fel de fictiv, nici procurorii si nici politistii nereusind sa gaseasca vreun indiciu ca ar exista in realitate.

Trimisi in judecata pentru fals, uz de fals si inselaciune cu consecinte deosebit de grave, cei doi risca pedepse de pina la 20 de ani de inchisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS