O fisie din terenurile pe care Primaria Craiova i le-a daruit cu citeva zile in urma lui Dinel Staicu apartine fratilor Gheorghe si Eugen Marin, mostenitorii proprietarului de drept al locului, Eugen Dobrescu, care a fost expropriat prin decretul ceausist din 1969. Desi stia bine ca dosarul de retrocedare al fratilor Marin se afla pe rol la Tribunalul Dolj, primarul Bulucea a mintit cu seninatate ca pamintul cu pricina nu este revendicat. Abuzul a avut drept proptea legala transferul terenurilor din proprietatea publica in cea privata a municipiului.
Expropriati de Ceausescu in 1969, fara despagubiri
Pentru imbunatatirea actualului complex sportiv pe care se afla stadionul „Ion Oblemenco“, 60 de proprietari din Craiova au fost expropriati printr-un decret al lui Nicolae Ceausescu, emis la 1 iulie 1969. Scopul declarat era construirea, printre altele, a unei piscine si a unui patinoar, obiective care insa nu s-au mai realizat.
In consecinta, dupa 1990, o data cu aparitia legilor de retrocedare a proprietatii (si in special Legea nr. 10/2001, privind reparatia nationalizarilor fortate de statul comunist), mostenitorii si-au cerut dreptul. Printre acestia, la pozitia 30 figura Eugen Dobrescu, care ulterior i-a avut mostenitori pe Marin Gheorghe Marin si Marin M. Eugen, cu o suprafata de pamint pe care, asa cum vom vedea, primaria craioveana o face cadou lui Dinel Staicu, desi terenul in cauza face obiectul unui proces aflat inca pe rol la Tribunalul Dolj.
Revendicare in natura respinsa
In 2001, o data cu aparitia Legii nr.10, cei doi au depus o notificare la Primaria Craiova, prin care reclamantii solicitau retrocedarea in natura a suprafatei de 2.373 de metri patrati, teren intravilan situat in Craiova, la adresa str. Ecaterina Teodoroiu, nr. 17, chiar linga stadionul echipei de fotbal Universitatea Craiova. Revendicatorii isi motivau cererea prin faptul ca terenul in cauza este liber de constructii si, in consecinta, nu exista nici un motiv ca sa nu fie retrocedat in natura. Primaria a zis insa „nu“ solicitarii, pe motiv ca terenul revendicat este domeniu public, conform exproprierii de la 1 iulie 1969.
Astfel, pe 15 iulie 2003, Primaria Craiova a dat Dispozitia nr. 6.662, prin care a respins cererea de retrocedare in natura formulata de Marin Gheorghe Marin si Marin M. Eugen (prin notificarea nr. 426/N/2001), pe motiv ca terenul solicitat face parte din proprietatea publica a municipiului (conform HG nr. 305/2000 si HG nr. 965/2002), fiind inclus in incinta complexului-stadion „Ion Oblemenco“. Aceasta, conform procesului-verbal privind starea de fapt a imobilului notificat, intocmit la data de 29 octombrie 2002.
In consecinta, municipalitatea craioveana a inaintat dosarul catre Prefectura Dolj, cu propunerea de acordare a masurilor reparatorii, prin echivalent sub forma despagubirilor banesti (eventual titluri de valoare) la valoarea estimata de petenti.
Primaria, data in judecata
Lucrurile nu au ramas insa asa cum chitise municipalitatea deoarece, in decursul celor 30 de zile legale de atac al dispozitiei in cauza, avocatul celor doi revendicatori, Silviu Preoteasa, a dat in judecata primaria (la data de 13 august 2003). Acesta a solicitat anularea Dispozitiei nr. 6.662, privind acordarea de despagubiri si restituirea integrala, in natura, a celor 2.373 de metri patrati, de pe strada Ecaterina Teodoroiu, nr.17.
Argumentele invocate de reclamanti: faptul ca, desi au fost expropriati pentru o cauza de utilitate publica, nu au primit niciodata despagubirile aferente terenului in cauza.
Din 1 iulie 1969, data exproprierii, terenul a ramas neutilizat, ceea ce le-ar da dreptul sa ceara restituirea in natura a acestuia. In plus, o data ce obiectivele exproprierii nu s-au realizat, in conditiile aparitiei unor noi reglementari in ceea ce priveste exproprierile (in 1994), ar fi necesare noi declaratii de utilitate publica (reinnoite de la an la an), acte care nu ar exista pentru a justifica refuzul primariei. Conform avocatului, nu exista nici acte pentru „justa si dreapta despagubire“, asa cum cere Legea exproprierilor.
Dosarul este departe de a fi solutionat, aflindu-se inca pe rol la Tribunalul Dolj, dupa a patra infatisare, afirma avocatul Silviu Preoteasa.
Afacere girata cu terenuri in litigiu
Acesta sustine ca suprafata aflata in litigiu este inclusa in cei peste 12.000 de metri patrati pe care Consiliul Local Craiova a hotarit, la inceputul acestei saptamini, sa-i puna la bataie pentru majorarea capitalului social al SC FOTBAL CLUB UNIVERSITATEA CRAIOVA SA, in schimbul carora sa primeasca din partea patronului Dinel Staicu actiuni la clubul oltean. Cum a „uitat“ primaria de situatia juridica a suprafetei in cauza este un mister, desi sint tot mai multe voci care sustin ca se stia de caz, dar ca nu s-a facut public din cauza unor presiuni de a ajuta fotbalul venite, chipurile, din partea suporterilor. O coincidenta stranie este ca intentia declarata a lui Dinel Staicu este sa faca in zona un cantonament, adica „hotel, piscina“ etc., ceea ce coincide, in parte, cu obiectivele exproprierii din 1969.
Practic, primaria craioveana participa la o afacere privata cu un teren aflat inca in litigiu si despre care justitia ar putea sa spuna la un moment dat ca nu-i apartine. Convinsi ca au dreptate, reclamantii sint hotariti sa mearga mai departe cu actiunea in instanta, chiar daca toate tribunalele din Romania le-ar intoarce spatele. „Daca Prefectura Dolj a avizat ca legala hotarirea consiliului local, o vom ataca in conteciosul administrativ si vom cere suspendarea ei pina la solutionarea dosarului“, a declarat avocatul Silviu Preoteasa.
Ar mai fi de mentionat ca, in conditiile in care in zona se afla mai multi proprietari de case, nu este exclus ca municipalitatea sa se trezeasca pe cap cu noi cereri de retrocedare pentru terenurile cu care a girat afacerea privata Universitatea Craiova.