Cei 17.000 de angajati ai Companiei Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO) au intrerupt ieri greva generala pe termen nelimitat, dupa patru ore de la declansarea protestelor. Inca de dimineata, oamenii au mers la lucru, in galerii sau in cariere, hotariti sa nu faca nimic si sa astepte deciziile liderilor de sindicat. Acestia au declansat protestul duminica seara, la Motru, unde peste 30 de persoane din conducerea filialei locale a Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO) au stins luminile in sediul Uniunii si au aprins luminari. In jurul orei 20.30, grupul s-a indreptat spre troita din centrul orasului. Aici au fost lasate luminarile, in semn de protest fata de decizia Ministerului Economiei si Comertului de a diviza CNLO in centre energetice.Cu toate ca s-au aflat in greva generala, o parte dintre ortaci au lucrat, unii la evacuarea apei din galerii, altii la intretinerea galeriilor si a utilajelor. Timp de patru ore insa, livrarile de carbune catre termocentrale au fost oprite. Acest lucru nu a creat probleme in desfasurarea activitatii in unitatile respective, existind suficiente stocuri de carbune.
Exceptie a facut Termocentrala de la Rovinari, unde carbunele nu ajungea decit pentru o zi. Desi au mizat pe participarea activa a tuturor liderilor din cariere, surse din cadrul conducerii USMO au afirmat ca au existat si spargatori de greva, care i-au indemnat pe mineri sa munceasca. La numai patru ore de la inceperea actiunii, greva a fost oprita dupa ce Dan Ioan Popescu, ministrului economiei si comertului, i-a invitat la discutii la Bucuresti pe liderii USMO.
Perdele de fum pentru ortaci si presa
De joi si pina ieri, CNLO, Prefectura Gorj si USMO au transmis incontinuu comunicate in care se contraziceau, in legatura cu inceperea grevei. Unii anuntau continuarea acesteia, altii suspendarea ei. Singura certitudine era existenta proiectului de hotarire de guvern, privind impartirea in complexe energetice a CNLO.
Ion Vulpe, directorul CNLO, a emis un comunicat in care sustine divizarea companiei in complexe energetice. Principalul argument ar fi, in opinia directorului Vulpe, aparitia unor „investitii in judetul Gorj de peste 1,5 miliarde de dolari, care presupun asigurarea si crearea de noi locuri de munca pe o perioada indelungata, neexistind motivatia disponibilizarii de personal“.
Ion Ruset, secretarul general al USMO, a declarat ca s-a hotarit suspendarea grevei pentru a nu se crea presiuni in timpul negocierilor. „Protestul nostru a fost suspendat, deoarece din partea ministrului economiei si comertului a aparut invitatia de a merge la negocieri. Au fost create astfel premisele unor negocieri corecte. Nu vom accepta orice structura care va duce la disponibilizarea de personal. Sintem pentru crearea unui complex energetic pe structura CNLO, plus termocentralele. Consideram ca acest sistem este concurential. Vom cauta o solutie hibrid intre ce propunem noi si ce propune ministerul. Mergem pe ideea complexului unitar“, a declarat Ion Ruset.
Liderii USMO stiau de duminica faptul ca vor merge ieri la Bucuresti sa negocieze cu ministrul Dan Ioan Popescu. Directorul CNLO, Ion Vulpe, a dat in judecata conducerea USMO, considerind ca greva declansata este ilegala. Vulpe a mai precizat ca, in ciuda protestelor, aproximativ 80% dintre angajatii companiei au lucrat.