4 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjPuscaria din Tirgu Jiu, iubita de infractori

Puscaria din Tirgu Jiu, iubita de infractori

Infractorii din toata tara doresc sa ajunga in Penitenciarul din Tirgu Jiu. In celule, detinutii au caldura, beneficiaza de apa calda permanent, alimentatia este buna, iar cei scosi la munca sint bine platiti. Detinutii au facut clasamente ale penitenciarelor din tara si cel de la Tirgu Jiu a fost catalogat ca fiind cel mai bun.

La Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj au fost primite saptamina trecuta sapte cereri de cercetare a unor persoane pentru diverse fapte petrecute in judet. Anchetatorii au constatat ca persoanele reclamate sint imaginare, iar cei care au depus plingerile sint detinuti din mai multe penitenciare din tara. In aceste situatii, detinutii sint transferati la Tirgu Jiu pentru efectuarea cercetarilor. „Verificarea faptelor reclamate presupune ceva timp, iar procedura spune ca persoanele in stare de arest trebuie transferate in penitenciarul cel mai apropiat de locul in care se cerceteaza cauza. Detinutii cunosc acest lucru si de aceea depun sesizari la noi. Persoanele acuzate sint imaginare“, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, Gheorghe Roibu. Faptele reclamate reprezinta autodenunturi ale infractorilor, in care sint aduse la cunostinta anchetatorilor fapte de coruptie. Roibu spune ca in sesizari se relateaza despre mita pe care infractorii au dat-o si le-a fost ceruta de anumite persoane. In urma verificarilor, s-a constatat ca persoanele acuzate sint imaginare.

Se folosesc de cartea de telefon

De multe ori, persoanele sint reale, dar nu i-au vazut niciodata pe cei care ii reclama. Detinutii formuleaza plingeri impotriva acestora, dupa ce din cartile de telefon le iau numerele de telefon si adresele. In momentul in care sint pusi fata in fata cu cei acuzati, infractorii renunta la plingerile formulate, dar pina atunci beneficiaza de petrecerea unei perioade in puscaria din Tirgu Jiu. Situatia nu este intilnita numai la Parchete. Pe rolul instantelor de judecata din Gorj exista foarte multe dosare de acest gen. De regula, sint reclamate fapte care pot fi retrase in timpul procesului, in sensul impacarii partilor. In aceste conditii, procesele sint inchise urmind ca persoana care a reclamat sa plateasca cheltuieli judiciare care ajung la citeva zeci de mii de lei. Exista si situatii in care sotiile isi cheama in judecata sotii pentru divort sau partaj, procese care pot dura si un an. Aproape de finalizarea cercetarii judecatoresti, sotii se impaca si dosarul se incheie.

Conditii bune pentru infractori

In prezent, la penitenciarul din Tirgu Jiu se afla 900 de detinuti, iar numarul paturilor este de 850. Comandantul Eugen Simescu spune ca au existat si 1.400 de detinuti in unitate. De la cei care cereau raport, Simescu a aflat ca aleg Penitenciarul din Tirgu Jiu pentru ca aici exista posibilitatea de a-i scoate la munca si, in aceste conditii, infractorii beneficiaza de bani si li se reduce si pedeapsa. Conditiile din penitenciarele de maxima siguranta difera de cele din Tirgu Jiu. Prim-procurorul Gheorghe Roibu spune ca avea un client constant din Gorj care dorea sa ajunga la puscarie: „Se numeste Nicolae Popescu si fura numai biciclete. Cum se termina pedeapsa si era pus in libertate, omul fura din nou. Intr-o zi am dispus arestarea lui si trimiterea in Penitenciarul din Poarta Alba. Omul s-a ingrozit atunci si mi-a povestit prin ce a putut sa treaca acolo“. Totul se intimpla in perioada comunista, cind se fabricau produse din piele de sarpe. Detinutii erau dusi in stufaris si aveau norma sa prinda 11 serpi veninosi pe zi. Daca prindeau mai multi, infractorii ii pastrau pentru a doua zi si ii depozitau in cutii pe care le puneau sub pat. Toata noaptea nu puteau dormi din cauza zgomotului facut de serpi. Pentru prinderea acestora era nevoie de trei oameni. „Unul il prindea si il tinea de cap, altul il masura, pentru ca nu se acceptau decit serpii de 80 de centimetri, si altul il jupuia“, a povestit Roibu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS