4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDisputa pestelui la Fintinele - Dolj

Disputa pestelui la Fintinele – Dolj

Peste 1.500 de hectare de luciu de apa din Dolj, constind in balti, lacuri si diguri care nu sint o linie continua de aparare, vor trece, printr-o hotarire de guvern, in administrarea consiliilor locale. Administratia judeteana trebuie sa lamureasca statutul juridic al acestora. Cele mai mari discutii sint legate de Lacul Fintinele, cel mai mare (322 de hectare) si cel mai bogat in peste, care este disputat de doua firme private si de administratia locala.

Potrivit unui act normativ elaborat de guvern, unele obiective al Administratiei Nationale Apele Romane (balti, lacuri si diguri de aparare necontinue) trebuie sa treaca din administrarea statului in cea a consiliilor locale de care apartin, urmind ca acestea sa suporte cheltuielile de intretinere, dar si sa valorifice lacurile prin concesionarea unor firme private, spre exemplu. In ultimele zile, administratia judeteana a purtat deja citeva discutii atit cu primari, cit si cu reprezentantii de la Apele Romane. Aceasta, deoarece in judetul Dolj trebuie lamurita situatia juridica a celor 39 de lacuri si balti care trebuie sa treaca in administrarea consiliilor locale. Potrivit vicepresedintelui Consiliului Judetean Dolj, Marin Diaconeasa, suprafata de luciu de apa pe care Apele Romane renunta sa o mai administreze totalizeaza peste 1.500 de hectare. Cel mai mare lac in discutie este cel de la Fintinele (322 de hectare de luciu de apa si un volum de 39 de milioane de metri cubi), pentru care exista mai multe discutii, cunoscut fiind faptul ca acesta ar putea aduce beneficii importante administratorului, deoarece este bogat in peste. Apoi, sint cele de la Cornu (64 de hectare) si Caraula (28 de hectare).

Crescatoria de peste, disputata de doua SRL-uri

In ceea ce priveste Lacul Fintinele, situatia este destul de ciudata. Acesta a fost realizat intre anii 1966-1968, pe teritoriul administrativ al comunei Virvoru de Jos, terenurile pe care a fost amenajat provenind de la CAP-urile din localitate. Dupa ce a fost populat cu peste in mod natural, pina in anii 1979-1980, aici s-a constituit o exploatatie piscicola sub tutela Piscicola Calafat, in prezent Navodarul Calafat. Luciul de apa este in domeniul public al statului si administrarea Administratiei Nationale Apele Romane (conform HG nr. 45/2003). In ultimii trei ani, exploatarea s-a facut haotic, in mare parte din cauza ca nu se mai stie cu exactitate cui ii este data. In prezent, crescatoria de peste este disputata intre SC SANTUR Fintinele SRL, care are un contract de asociere in participatiune cu Agentia Domeniilor Statului (ADS), si SC DEIO SRL Calafat – care are si ea un contract de concesiune pentru balta, dar actul este incheiat cu Apele Romane.

Primaria Virvor revendica fundul lacului

In prezent, autoritatile vor sa dea crescatoria de la Fintinele in administrarea consiliului local, care isi motiveaza cererea prin aceea ca exploatarea i-ar aduce un plus de venituri la buget, in conditiile in care si asa acestea nu se realizeaza decit in proportie de 20%. In plus, administratia locala mai argumenteaza ca terenurile de pe fundul lacului inca ii apartin. „Este destul de complicat, insa situatia juridica a exploatatiei trebuie lamurita in cel mai scurt timp, pentru a initia un proiect de hotarire de guvern. De asemenea, trebuie sa discutam si cu cei de la Societatea Nationala de Investitii Funciare (SNIF), care se ocupa de baraj si care, la un moment dat, ar putea avea si ei pretentii. Pentru ca nu exista lac fara baraj si baraj fara lac“, a precizat Marin Diaconeasa, vicepresedintele CJ Dolj. Toate partile implicate vor fi chemate din nou la discutii, in cursul acestei saptamini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS