12.9 C
Craiova
luni, 16 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn proprietar a ajuns mostenitor dupa moarte

Un proprietar a ajuns mostenitor dupa moarte

Ion Zavada, din comuna Simnicu de Sus – Dolj, a murit si a dorit sa lase in urma lui lucrurile descurcate. Cu socrii lui, Rada si Dumitru Sandu, se intelesese bine, cu nevasta binisor, iar copiii erau demult la casele lor. Omul avea trei hectare de pamint trecute in Registrul Agricol. Dupa mai multi ani, cind s-a impartit din nou pamintul, cele opt rubedenii ale lui Zavada au inceput sa se judece pentru pamintul lui.

Constanta Zavada, din satul Milesti, comuna Simnicu de Sus, se considera neindreptatita in ceea ce priveste dreptul ei de proprietate dupa socrul decedat, Ion Zavada. Dupa aparitia Legii nr.18/1991, ea impreuna cu cei trei frati ai sotului ei au facut cerere de reconstituire a dreptului de proprietate dupa Ion Zavada. Toti stiau ca batrinul avusese rol in Registrul Agricol si, pentru ca murise inainte de impartirea pamintului, trebuia acum sa-l imparta in mod egal. Comisia judeteana de reconstituire a dreptului de proprietate le-a recunoscut dreptul de mostenire pentru suprafata de 3,1 hectare de teren. Toata lumea astepta titlul de proprietate cind au fost dati in judecata de Cornel Sandu si Florea Sandu, fiii lui Dumitru si Rada Sandu, care erau si socrii lui Ion Zavada. Acestia cereau sa se reinfiinteze rolul batrinilor Sandu, iar pamintul sa se imparta intre toti mostenitorii lui Dumitru si ai Radei. Comisia judeteana a validat decizia instantei, iar comisia comunala a emis titlul de proprietate pentru defunctii Dumitru si Rada, ce aveau de aceasta data opt mostenitori, dar mai mult pamint, adica 3,8 ha. Asa ca Ion Zavada, desi avea rol in Registrul Agricol din anul 1959-1960, nu a primit pamint, pentru ca mostenitorii lui au fost trecuti la Dumitru si Rada Sandu.

Viceprimarul Stolica crede ca, daca a fost o greseala, nu-i apartine

Viceprimarul comunei, Nicolae Stolica, stie doar ca mostenitorii lui Zavada se judeca de ani si ca lucrurile nu ar fi ajuns aici daca rudele s-ar fi inteles intre ele. „Daca aceea care a sesizat problema, Constanta Zavoda, crede ca s-a gresit, oricum nu e greseala noastra. Nicola Marin, inspector in cadrul Primariei Simnicu de Sus, a declarat: „Noi am facut ce a zis instanta, care a emis Hotarirea nr. 5.296, din 5 aprilie 1996. Am emis titlul pe numele defunctilor Sandu Dumitru si Rada si i-am pus mostenitori si pe ai lui Sandu, si pe ai lui Zavada. Dupa parerea mea, s-a comis o greseala, dar nu ne apartine noua. Ion Zavada a avut rol in Registrul Agricol si chiar voiam sa le reconstituim proprietatea mostenitorilor lui, cind a aparut Sandu cu hotarirea si s-a modificat tot. Greseala mostenitorilor Sandu este ca nu trebuia sa se judece cu mostenitorii Zavada, ci trebuia sa faca o actiune in constatare. Atunci, primeau si ei pamint si eram obligati sa le dam si mostenitorilor Zavada“. Oricum, dupa ce instanta a repus in drepturi familia Sandu, se constata ca, la iesirea din indiviziune, celor opt mostenitori le va reveni mai putin de un pogon de pamint.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS