Gerul de afara actioneaza in defavoarea consumatorilor craioveni. In magazinele inghetate, patronii si vinzatorii gasesc suficient de scazuta temperatura pentru ca vitrinele frigorifice si frigiderele sa fie considerate inutile. Acestea sint scoase din priza pentru a face economie de energie, iar produsele se dezgheata si se altereaza, punind in pericol sanatatea consumatorilor. Frigul pare sa fi inghetat si judecata patronilor, care pentru o factura mai mica la energia electrica incalca orice norma privind un comert civilizat.
In ambele unitati din cartierul craiovean Romanesti controlate simbata dimineata de inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj, vitrinele frigorifice, frigiderele si boilerele erau scoase din priza. In aceste conditii, o parte din marfa se dezghetase si incepuse sa se altereze, iar vinzatoarele renuntasera la minimum de igiena, eliminind inclusiv spalatul pe miini.
Economia la energia electrica in detrimentul consumatorului servit in conditii mizere, cu produse cu miros fetid, este insa doar una dintre reglementarile privind protectia consumatorilor incalcate in buticurile de cartier.
Mezeluri inghetate si carne tocata alterata
„Patronii au pretentia ca in citiva metri patrati sa vinda si legume, si produse congelate, si produse refrigerate, si oua, si dulciuri vrac… De aceea le depoziteaza alandala, produse cu ambalaj peste produse fara ambalaj, oua linga produse din carne si mezeluri linga produse congelate! Acest lucru este inadmisibil! Se stie ca produsele congelate trebuie pastrate la temperatura de -18 grade Celsius, in timp ce pentru mezeluri este necesara o temperatura de 10,20 de grade. Depozitindu-le in acelasi spatiu, la aceeasi temperatura inseamna sa nu respecti conditiile de depozitarea ale uneia din categoriile de marfuri si sa pui in pericol sanatatea consumatorilor. Majoritatea marfurilor gasite in cele doua unitati controlate azi (simbata-n.r.) sint total improprii consumului uman, iar vinzatorii nu pastreaza nici un fel de norme privind un comert civilizat. Patronii trebuie sa inteleaga ca trebuie sa isi trimita angajatii la cursuri de specializare“, a spus inspectorul de specialitate Maria Draghici, care a efectuat controalele impreuna cu inspectorul Ilie Rosoga.
Cei doi inspectori au distrus pe loc marfurile care capatasera deja modificari organoleptice din cauza depozitarii in spatii si la temperaturi improprii, precum si marfurile expirate.
La SC LUCXIL SA, una dintre pungile cu produse din carne nu a putut fi scoasa din lada frigorifica, fiind „ancorata“ acolo de un strat de gheata. Carnea de pasare oxidase deja, iar pasta de mici raspindea un miros fetid.
Kilogramul care cintareste… 955 de grame!
Ca si in unitatea mai sus-amintita, si la SC ULMAV IMPEX SRL, ouale erau vindute in raionul de mezeluri, iar carnea tocata care in mod normal ar fi trebuit sa fie inghetata era pastrata la temperatura de refrigerare. In plus, nici una dintre pungile cu orez cintarite de inspectorii OJPC nu corespundeau greutatii de un kilogram inscriptionata pe ambalaj, cintarul indicind intre 955 si 975 de grame. Pentru toata marfa din magazin, fie ca era vorba de mezeluri, peste, dulciuri vrac sau malai varsat, nu existau decit un singur cintar si o singura vinzatoare.
Si, pentru ca dezastrul sa fie complet, sub fotoliul pe care poposea vinzatoarea sa se mai incalzeasca la radiator, patroana gasise un spatiu tocmai bun pentru a depozita maslinele!
Inspectorii OJPC au spus ca amenzile aplicate in cazul celor doua societati vor fi cuprinse intre doua si 100 de milioane de lei.