O echipa de specialisti, in frunte cu ministrul sanatatii, a venit special la Poiana Mare sa se convinga daca intr-adevar in spital bolnavii mor pe capete rapusi de frig si de foame. In ultimele doua luni au murit 23 de pacienti, iar focarul de pediculoza a fost cu greu lichidat. In urma controlului, ministrul a ajuns la concluzia ca la Poiana Mare este foarte bine in comparatie cu alte unitati sanitare din tara si ca, e drept, prin spitale se mai si moare.
Saloanele Spitalului de Psihiatrie si Masuri de Siguranta din Poiana Mare, judetul Dolj, sclipeau ieri-dimineata de curatenie. Lenjeria noua a luat locul celei vechi si uzate, bolnavii nu mai aveau hainele ponosite si murdare pe care le poarta de obicei, iar holurile spitalului au fost spalate si dezinfectate. Toata lumea stia ca vine ministrul sanatatii in inspectie si nici un bolnav nu a indraznit in ziua respectiva sa arunce mincarea pe cearsafurile scoase de la naftalina sau sa faca in pat, asa cum se intimpla frecvent.
Insotit de o echipa de specialisti in domeniu, Ovidiu Brinzan, ministrul sanatatii, a dat o tura prin aproape toate saloanele. Multumit ca tot ceea ce a gasit este „mult mai bine decit prin multe spitale din Capitala“, ministrul a facut frumos in fata presei si apoi s-a urcat in masina si a plecat in tromba spre Bucuresti. „Lucrurile nu sint atit de grave cum s-a spus, iar micile probleme se puteau rezolva local. Nu stiu de ce a trebuit sa vin eu“, a spus ministrul sanatatii.
Bolnavii de la Poiana Mare maninca de
25.000 de lei pe zi
Conditiile inumane in care traiesc bolnavii de la Spitalul Poiana Mare nu reprezinta o noutate pentru ministru. In decembrie 2003 si in ianuarie si februarie 2004, echipe de control de la minister au venit la spital si au constatat aceleasi nereguli: focar de pediculoza, bolnavi prost hraniti si tinuti de cele mai multe ori in frig. „Cind eu stiam despre problemele de aici, voi habar nu aveati ce se intimpla“, a spus, mindru de cunostintele sale, Ovidiu Brinzan.
Desi stia ca la Poiana Mare este o problema, ministrul nu a luat masuri decit in momentul in care presa a inceput sa traga semnale de alarma. Si pentru a demonstra ca se implica, Ovidiu Brinzan a demis-o pe Florentina Pesa, directoarea spitalului, acuzind-o de management defectuos.
Alocatia de hrana a unui bolnav este de 54.000 de lei /zi, insa in ultimii trei ani masa bolnavilor, compusa adesea doar din ceai, margarina, ciorba de varza si orez, nu valoreaza mai mult de 25.000 de lei pe zi. „Murim de foame, domnule ministru, dati-ne piine!“, ii strigau bolnavii ministrului. Plin de umor, ministrul le replica: „O sa va dam, da’ sa nu va ingrasati prea tare dupa aia“. Bucataresele spitalului sustin ca din 7 ianuarie 2004 nu au mai gatit carne pentru bolnavii din spital: „Nu-i scoatem din ceai cu gem si margarina, orez, varza si, uneori, fasole. De sarbatori au avut carne si oua“.
In anul 2003, Spitalul Poiana Mare ar fi avut nevoie de 68 de miliarde de lei, dar a primit doar 41 de miliarde. Dintre acestea, doar 16 au fost repartizate pentru medicamente, hrana si alte cheltuieli materiale. Pentru hrana, necesarul a fost de noua miliarde de lei, dar s-au primit 5,8 miliarde; pentru caldura trebuia zece miliarde, dar s-au primit doar trei; iar pentru medicamente s-au cheltuit doar 1,8 miliarde de lei, in loc de patru.
Ministrul sanatatii este convins ca de vina este numai proasta gestionare a putinelor fonduri si de aceea a numit la conducerea spitalului un fost director de banca, Viorel Oprescu.
Noului director i s-a promis sprijin din partea primariei locale si a Prefecturii Dolj. Cu privire la numarul mare de decese din primele doua luni ale anului, Ovidiu Brinzan a declarat ca procuratura isi va spune cuvintul dupa ce va fi finalizata ancheta demarata.