-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljReprezentantii BIOSIN Calafat se considera trasi pe sfoara de Ministerul Finantelor

Reprezentantii BIOSIN Calafat se considera trasi pe sfoara de Ministerul Finantelor

Ministerul este acuzat ca nu si-a tinut promisiunea de a sterge 85% din datoriile firmei

Una dintre perlele industriale ale orasului doljean Calafat, SC BIOSIN SA, a fost scoasa la vinzare de APAPS in anul 2002, dupa o lunga perioada de inactivitate. Pachetul majoritar de actiuni – peste 90% – a fost cumparat de SC GREENS ACTIV SRL Bucuresti, firma cu capital strain, diferenta de actiuni apartinind SIF Oltenia. Director general al firmei si presedinte al Consiliului de Administratie a devenit astfel Charles Janho, cetatean american de origine palestiniana, secondat in postul de director adjunct de Elias Abu Garbia.

In momentul achizitionarii pachetului majoritar de actiuni, APAPS si Ministerul Finantelor s-au angajat sa stearga 85% din datoriile unitatii, restul de 15% din datoriile existente la data vinzarii urmind sa fie esalonate. N-a fost sa fie asa.

„Totul depinde acum de Ministerul Finantelor“

„Cind am cumparat fabrica de la stat, APAPS s-a angajat sa ne asigure semnarea unui acord comun intre APAPS, Ministerul Finantelor si Ministerul Industriilor, in baza caruia 85% din datorii sa fie sterse, iar restul de 15% sa fie esalonate. De 14 luni insa nu s-a intimplat nimic, BIOSIN raminind cu datoriile de 14 miliarde pe care le avea in momentul vinzarii. Am propus chiar platirea integrala a celor 15% din datorii, in momentul in care restul datoriilor vor fi sterse, dar Ministerul Finantelor s-a opus. In prezent, nu mai putem sa ne dezvoltam afacerea din cauza acestui blocaj, nu mai putem sa ne reinnoim autorizatiile, nu mai putem face nimic. Conducerea firmei este destul de suparata din acest motiv si prefera sa nu se gindeasca ce se va intimpla daca Ministerul Finantelor nu va da curs promisiunii initiale in cel mai scurt timp“, a declarat Diana Stanescu, purtatoarea de cuvint a SC BIOSIN.

BIOSIN ofera inca multe posibilitati de dezvoltare si de integrare a fortei de munca intr-un oras cu o ridicata rata a somajului. O fabrica de alcool nou-nouta a fost deschisa saptamina trecuta, fiind gata de intrare in functiune. Mai este, apoi, o moara de mare capacitate, care ar putea „sparge“ piata din zona, au inceput lucrarile la o fabrica de oxigen, care ar putea fi data in functiune in mai putin de doua luni, insa…

„Totul depinde acum de Ministerul Finantelor, pentru ca APAPS si Ministerul Industriilor si-au dat acordul pentru stergerea celor 85 de procente din datorii, conform promisiunii initiale“, a precizat Diana Stanescu.

In fosta intreprindere de biosinteze se fabrica mese, scaune si paturi

Neintelegerile dintre conducerea firmei si Ministerul Finantelor au dat nastere la o fluctuatie a numarului de angajati ai firmei calafetene. Cind noii proprietari au preluat-o, BIOSIN mai avea doar 49 de angajati, pe care trebuie sa-i pastreze, conform prevederilor contractului de privatizare. Numarul salariatilor a crescut intr-o perioada la peste 200, pentru a scadea din nou, doar 120 de persoane fiind in prezent angajate in cadrul firmei.

„Salariile, taxele si impozitele pentru cei 120 de angajati actuali ne costa peste un miliard in fiecare luna, bani pe care ii platim, fara sa avem restante, dar nu stiu cit vom mai rezista asa“, a declarat Elias Abu Garbia, directorul adjunct al firmei.

Pina cind activitatile mai profitabile vor fi puse pe picioare, societatea se ocupa deocamdata cu dezafectarea si vinzarea la fier vechi a instalatiilor nefolositoare – „ecologizare“, asa cum o numesc oficialii BIOSIN, termen preluat din chiar contractul de privatizare. O alta activitate efectuata in prezent in fosta intreprindere de biosinteze este… timplaria. Angajatii fabrica aici mese, scaune si paturi, produse inedite fata de cele care ieseau odinioara pe poarta BIOSIN.

Tacere suspecta in jurul sinuciderii directorului tehnic

Muncitorii de la BIOSIN, oameni care il stiau pe Petre Gomotirceanu de multi ani, prefera sa taca si sa ridice din umeri atunci cind sint intrebati de ce s-a sinucis directorul tehnic, cu aproape doua saptamini in urma. Unii sustin ca nu stiu ce l-a impins la sinucidere pe cel care le-a fost atitia ani sef, altii prefera sa taca si sa se ascunda, de parca le-ar fi frica sa vorbeasca.

Din 19 februarie, cind Gomotirceanu si-a pus streangul de git la scurt timp dupa o discutie aprinsa cu Anton Abu Adal, angajatii par sa-l priveasca cu alti ochi pe sirianul poreclit Toni – translatorul conducerii firmei, cel mentionat drept „criminal“ de Gomotirceanu in ultimele sale cuvinte scrijelite cu un ciob pe zidul de ciment. „Toata lumea spune ca Toni este vinovat de sinuciderea directorului tehnic, dar eu cred ca nu trebuie considerat vinovat. Nu pot crede ca un om recurge la asemenea gest doar dupa o discutie, oricit de aprinsa ar fi fost“, a declarat purtatoarea de cuvint a BIOSIN.

Petre Gomotirceanu era cel care avea indatorirea de a oferi idei de dezvoltare noii conduceri a firmei, coordonind un colectiv de zece ingineri si mai multi muncitori. Usa biroului sau a fost zavorita si va ramine asa mult timp, pina cind altcineva se va incumeta sa-i ia locul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS