• Mugurel Surupaceanu a platit, in urma cu trei ani, 5,2 milioane de lei ziaristului Claudiu Matei si i-a dat mobilier pentru ca acesta sa nu scrie despre afacerile lui • Ulterior, l-a acuzat de santaj si Matei a facut trei ani inchisoare • Din declaratia lui Surupaceanu reiese ca denuntul nu a fost facut de la prima tentativa de santaj a lui Matei, ci dupa ce acesta i-a mai cerut bani • Surupaceanu este cercetat pentru afacerea de patru miliarde de lei cu primarul din Catunele
Mugurel Surupaceanu este un personaj care s-a dovedit a fi dispus sa-si cumpere cu bani linistea si discretia afacerilor sale. Surupaceanu a preferat sa plateasca pentru a nu-i fi divulgate afacerile pe care le-a facut cu bani publici si despre care, in prezent, spune ca au fost legale. Acest lucru este recunoscut chiar de el in declaratia pe care a dat-o in urma cu trei ani in procesul intentat lui Claudiu Matei, unde povesteste ca i-a platit acestuia 5,2 milioane de lei pentru a nu scrie despre afacerea facuta cu Primaria Catunele, unde s-au vehiculat miliarde de lei din banii publici. Denuntul de santaj nu a fost facut de Surupaceanu la prima tentativa a lui Claudiu Matei, ci mult mai tirziu, cind nu a mai fost de acord cu sumele cerute.
Afacerile cu bani publici ii puneau piedici in drumul spre parlament
La vremea respectiva, Mugurel Surupaceanu era un tinar om de afaceri, care avea teluri politice. El intentiona sa candideze pentru Camera Deputatilor si afacerile pe care le facea se pare ca i-ar fi pus piedici in demersul sau. Declaratia pe care a dat-o in fata politistilor, a procurorilor si, ulterior, a judecatorului, dupa ce l-a acuzat pe Matei de santaj, arata eforturile lui de a-si ascunde aceste afaceri.
Totul a inceput de la un articol publicat in ziarul pe care-l conducea Claudiu Matei, articol la care Surupaceanu s-a simtit indreptatit sa dea un drept la replica. In declaratia data in instanta, omul de afaceri gorjean relateaza ca, atunci cind l-a intilnit pe ziaristul Claudiu Matei pentru a-i da dreptul la replica, a avut loc si primul santaj. Iata cum s-au desfasurat evenimentele, asa cum reiese din declaratia lui Mugurel Surupaceanu data la politie, la Parchet si la Judecatoria Tirgu Jiu. „Acesta mi-a solicitat suma de 6.000.000, in caz contrar urmind sa publice in numerele viitoare ale ziarului alte articole cu caracter denigrator. (…) Am acceptat sa-i dau acestuia suma de bani solicitata, drept care am sunat la magazinul societatii si i-am spus vinzatoarei Ursu Sorina ca urmeaza sa vina o persoana care se va recomanda Claudiu Matei, careia urmeaza sa-i dea suma provenita din incasari pina la ora respectiva. Aceasta mi-a spus ca avea 5,2 milioane de lei si i-am spus sa-i dea intreaga suma. Mi-am exprimat speranta in fata acestuia ca, in numerele viitoare, nu va mai publica materiale impotriva mea. Dupa ce a primit suma de bani, intr-adevar, invinuitul nu a mai publicat nimic la adresa mea timp de trei-patru saptamini. Invinuitul mi-a spus ca doreste niste mobila pentru redactie. (…) Si-a ales doua dulapuri si doua scaune. In timp ce eram in depozit, invinuitul mi-a spus ca, daca nu-i mai dau si alte obiecte de mobilier, macar sa-i mai dau niste bani. Pe 17 august 2000, a aparut din nou in ziar un articol cu caracter denigrator la adresa mea. Invinuitul mi-a amintit de solicitarea anterioara, respectiv cererea de a-i da suma de 23 de milioane de lei. M-am aratat dispus sa-i dau 15.000.000 de lei. Din cite imi amintesc, in 5-6 octombrie 2000 am formulat plingere la Politia municipiului Tirgu Jiu“, se arata in declaratia lui Surupaceanu. Chiar daca instanta l-a condamnat pe Claudiu Matei si acesta a stat trei ani in puscarie, presupusa lui vinovatie nu sterge cu nimic din incercarile omului de afaceri de a-si ascunde afacerile dubioase facute cu institutii publice. Interesant este faptul ca justitia gorjeana l-a pedepsit exemplar pe ziarist, dar a trecut cu vederea faptul ca omul de afaceri a oferit mita pentru a evita aparitia unor „articole denigratoare“.
Firmele lui Surupaceanu – verificate de PNA
Mugurel Surupaceanu dorea sa ascunda de presa afacerea facuta cu primarul din Catunele, Haralampie Viesanu, prin firma sa SC AKTIV SRL. Conform unui raport al Camerei de Conturi Gorj, din 2001, primarul a facut achizitii dupa bunul plac de la firma lui Surupaceanu.
„Fara sa aiba aprobarea consiliului local, primarul a achizitionat autoturisme si utilaje agricole in valoare totala de 3.980.079.444 de lei, plata efectuindu-se prin procese-verbale de stingere a datoriilor cu constatarile miniere din zona. Decontarea propriu-zisa nu s-a efectuat prin trezorerie, astfel incit contul de executie nu reflecta nici incasarea veniturilor reprezentind impozit pe venit, taxe teren, impozit teren si impozit cladiri si nici efectuarea cheltuielilor reprezentind plata masinilor si utilajelor achizitionate“, se arata in raport.
Numai pentru o combina agricola, Primaria Catunele i-a platit lui Surupaceanu 1,2 miliarde de lei, desi pretul la acea a vreme al unui astfel de utilaj era de 600 de milioane de lei. Controlul a scos la iveala ca ofertele pentru utilaje au fost solicitate verbal de primar. S-a consemnat ca, pentru o parte din bunuri, respectiv autoturismele Dacia, Aro si tractoare, s-a constatat o diferenta de pret intre oferta si factura. O alta ilegalitate vizeaza calcularea TVA, care in oferta era inclus in pret, dar a mai fost calculat o data la pretul initial.
„Consiliul Local Catunele a platit nejustificat SC AKTIV SRL Tirgu Jiu suma de 220.400.000 de lei prin procese-verbale de stingere a datoriilor reciproce. Pentru plata nelegala a sumei de 220.400.000 de lei s-au calculat daune civile de 137.144.766 de lei. Completul dispune sesizarea Colegiului Jurisdictional pentru recuperarea platilor nelegale si a daunelor aferente si stabilirea persoanelor raspunzatoare“, se mai arta in raport.
Politia si Parchetul Gorj nu-l deranjeaza pe Surupaceanu
Nici pentru afacerea facuta la Catunele, nici pentru altele, care au atras inclusiv verificari din partea PNA, Surupaceanu nu a fost vreodata cercetat de politie sau de Parchet. Pe numele sau nu figureaza nici un dosar, desi afacerile dubioase cu bani publici nu s-au limitat la cea cu primarul din Catunele, singurul cercetat pentru respectivele achizitii. Si alti parteneri de afaceri de-ai lui Surupaceanu au intrat in vizorul organelor de cercetare, fara ca el sa fie deranjat. Ultimele „victime“ sint fostii directori de la Intreprinderea de Drumuri si Poduri, Gheorghe Gaman si Gheorghe Rodeanu, care sint cercetati de PNA pentru mai multe afaceri care au adus prejudicii de miliarde. Printre acestea se numara si cea cu SC MAGICO TRADING, o alta firma a lui Surupaceanu, care a vindut Intreprinderii de Drumuri utilaje valorind miliarde de lei, dar care erau defecte. Nici de aceasta data, Mugurel Surupaceanu nu a fost deranjat.
100.000 de euro ca sa creasca albine
Firme detinute de Surupaceanu au obtinut, in repetate rinduri, finantari nerambursabile destinate dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii. Prima a fost primita inca din 1997, cind SC AKTIV SRL a primit 100.000 de euro pentru activitati de crestere a albinelor. In zona defavorizata Rovinari, Surupaceanu si-a facut alte doua firme, MEGTYL SRL si MAESTRO SRL, ambele specializate in afaceri cu lemn. Pentru MEGTYL a primit 99.800 de euro nerambursabili, in vederea crearii unei linii tehnologice de prelucrare a lemnului, iar pentru MAESTRO – alte sase miliarde pentru crearea de locuri de munca. Societatii MEGTYL, Surupaceanu i-a facut o filiala in Vilcea, cu care a realizat alte proiecte de finantare si a primit un credit nerambursabil de 3,4 miliarde de lei.