In Dolj sint citeva sute de posibile bombe, iar o sticla cu benzina si un chibrit ar fi suficiente pentru a sterge de pe harta multe localitati.
Bombele respective nu sint altceva decit depozitele de ingrasaminte ale marilor societati agricole din judet. Printre ingrasaminte se numara si azotatul de amoniu, care a cauzat catastrofa de la Mihailesti. In Dolj sint 639 de societati agricole, care administreaza 182.500 ha de teren.
Pentru majoritatea, cel mai uzual ingrasamint chimic este azotatul de amoniu, pentru ca este mai ieftin. In nici una dintre exploatatiile agricole doljene, aceasta substanta nu este supravegheata mai mult decit alt ingrasamint.
Agronomii doljeni sint mai preocupati de efectul azotatului de amoniu asupra culturilor decit de pericolul pe care il reprezinta acesta.
Societatea agricola Segarcea a comercializat pina in prezent 120 de tone de azotat de amoniu. „Nu prea am tinut azotatul in depozit. Ingrasamintele au fost date jos din masina si transportate in cimp. Dupa ce am vazut ce s-a intimplat, sint de parere ca ar trebui sa fim si noi instruiti in legatura cu ce ingrasaminte luam“, a declarat Adrian Tudoran, reprezentantul Societatii agricole Segarcea.
Societatea agricola Isalnita a achizitionat in acest an 40 de tone de ingrasaminte chimice, printre care si azotat de amoniu.
„Sint inginer de 31 de ani si tot de atita timp iau ingrasaminte de la combinat. Le tin afara, dar nu trebuie sa intre in contact cu benzina, uleiul si focul. Chiar daca se mai uda, ingrasamintele sint depozitate in saci de plastic si nu se intimpla nimic. Sacii trebuie tinuti intr-un spatiu aerat“, a declarat Ion Dascalu, administratorul Societatii agricole Isalnita.
Se transporta ingrasaminte cu toate mijloacele de transport, de la car la bicicleta
Azotatul de amoniu stimuleaza cresterea plantelor, insa, in doze mari, efectul este contrar.
Desi in Dolj sint imprastiate pe terenurile agricole zeci de tone de azotat de amoniu anual, acest ingrasamint nu este monitorizat nici de Directia Agricola, nici de politie.
Alaturi de complexul NPK (azot, fosfor, potasiu), azotatul de amoniu este unul dintre cele mai folosite ingrasaminte chimice.
O tona de NPK costa aproximativ noua milioane de lei, fata de doar 6,5 milioane de lei, tona de azotat. Totodata, azotatul este si mai usor de utilizat decit alte ingrasaminte, fiind imprastiat pur si simplu pe cimp.
Potrivit Ordonantei nr. 108 din 2001 si Legii nr. 166 din 2002, in Dolj sint 639 de exploatatii agricole, care folosesc si depoziteaza ingrasaminte pentru ca nu pot fi luate si administrate direct. Baza o constituie azotatul de amoniu, care este mai ieftin.
„La Mihailesti s-au facut doua greseli: pompierii nu au stiut meserie, iar politia nu luat masuri. Pina acum nu s-a luat vreo masura, desi de mai multi ani se transporta ingrasaminte de la combinat cu toate mijloacele de transport, de la car la bicicleta“, a declarat directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Dolj, Traian Bulata.
Nu aveau nevoie de autorizatie speciala pentru transport
Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Dolj au declarat ca azotatul de amoniu nu este substanta periculoasa, potrivit legislatiei in vigoare.
Potrivit sursei citate, reglementarile ar trebui schimbate, iar legislatia ar trebui sa prevada anumite restrictii in ceea ce priveste comercializarea ingrasamintelor periculoase.
„In realitate, azotatul de amoniu este substanta periculoasa, asa cum s-a demonstrat, dar nu este prevazut in lege acest lucru. In consecinta, nu aveau nevoie de autorizatie speciala pentru transport, pentru masina sau sofer. Cert este ca azotatul de amoniu va trebui sa intre in lista cu substante periculoase“, a declarat inspectorul-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Dolj, Mihai Mohora.
In urma tragicului eveniment de la Mihailesti, conducerea DOLJCHIM a dispus ca la poarta combinatului sa fie montat un panou care atentioneaza transportatorii asupra pericolului pe care il reprezinta azotatul de amoniu.
Soferii mijloacelor de transport in care se incarca azotat de amoniu primesc, de asemenea, fluturasi prin care sint atentionati ca marfa poate exploda.
„Dintotdeauna soferii au fost atentionati cind au primit documentele de expeditie. Fiecare conducator auto primea si un set de instructiuni de la DOLJCHIM inainte de a se intimpla tragedia aceasta. Acum, la poarta a aparut si un afis care avertizeaza soferii. In afara de controlul pe care il efectuam ca sa vedem daca platforma masinilor este curata si nu prezinta urme de produse organice sau cupru, asa cum prevede legea, alte obligatii nu avem“, a declarat Gabriel Nastase, director la Directia Comunicare Servicii Interne a SNP PETROM Bucuresti.
Ingrasaminte chimice la colt de strada
Zeci de firme comercializeaza azotat de amoniu in Dolj, in depozite care nu respecta nici cele mai elementare conditii de siguranta.
Strazile Oltet, Petre Ispirescu sau cartierul Craiovita Noua sint numai citeva puncte de comercializare a diferitelor tipuri de ingrasaminte chimice.
La citeva sute de metri de Combinatul chimic si pina in cartierele Craiovei, sacii cu ingrasaminte sint depozitati la vedere, in fata unor asa-numite magazine de desfacere.
Am incercat sa cumparam doua tone de azotat de amoniu de la o societate comerciala din Craiova, care are la vinzare ingrasaminte chimice. Reprezentantii firmei respective au declarat ca intreaga cantitate de azotat de amoniu a fost comercializata, dar ne-au recomandat sa achizitionam azotat de amoniu de la Combinatul DOLJCHIM Craiova.
„Avem multe tipuri de ingrasaminte foliare. Nu mai avem azotat de amoniu, ca am vindut toata cantitatea. Daca va intereseaza o cantitate mai mare, putem sa va facem rost. Daca luam noi de la DOLJCHIM, punem un adaos de 10-15 la suta. Acum puteti sa mergeti dumneavoastra, ca nu mai sint cozi la combinat. Este si un pret bun, de 260.000 de lei pe sac“, a precizat reprezentanta firmei craiovene.