Directorii celor doua societati care construiesc ilegal sonde in judetul Dolj, SNP PETROM – Sucursala Craiova si SC FORAJ SONDE SA Craiova, sfideaza autoritatile locale de la inaltimea functiilor pe care le detin. Societatile pe care le conduc au inceput sa amenajeze, in urma cu o luna, santiere pentru construirea a doua sonde de cercetare in domeniul extractiei de gaze naturale in localitatile Cotofenii din Dos si Predesti, fara sa aiba autorizatie de construire.
Fratii Cristescu, afaceri de milioane de dolari cu PETROM
Cu toate ca societatile au fost amendate cu cite zece milioane de lei si li s-a dat decizie de sistare a lucrarilor pina la intrarea in legalitate, pe teren muncitorii isi vad linistiti de lucru, ca si cind nimic nu s-ar fi intimplat. Antreprenorul lucrarilor, SC FORAJ SONDE, este o societate privata, apartinind SC BEGA GRUP, patronata de fratii Cristescu, din Timisoara. In prezent, a ramas principalul subantreprenor din zona pentru SNP PETROM, care incearca sa deschida cit mai multe puncte de lucru inainte de marea privatizare. In ultimii ani, SC FORAJ SONDE a deschis peste 60 de sonde de foraj, incasind de la Societatea Nationala a Petrolului zeci de milioane de dolari. Directorul societatii de foraj, Ilie Antonie, se spala pe miini de toata aceasta poveste, amenda incasata de societate nefiind un impediment pentru a sfida in continuare autoritatile. „Societatea noastra a cistigat o licitatie organizata de SNP PETROM. Ceea ce se vede acolo nu este o sonda construita. Sonda inseamna ceea ce se foreaza de la cota zero in jos“, a spus Antonie. La sutele de miliarde de lei care se invirt in industria de extractie a petrolului si a gazelor naturale, o amenda de zece milioane inseamna, practic, un mizilic. Nu conteaza ca autoritatea locala a fost calcata in picioare. „Amenda? Dar nu e nici o problema treaba asta! O s-o platesc. Ce, nu platesc atitia amenzi in tara asta?“, a conchis directorul Antonie. Tot el a spus ca SC FORAJ SONDE SA Craiova nu trebuie sa se ocupe de obtinerea avizelor si a autorizatiilor de construire. De asta ar trebui sa se ocupe PETROM.
De cealalta parte, directorul general al Sucursalei PETROM Craiova, Nicolae Calotescu, recunoaste ca nu a respectat legea. Desi pentru obtinerea autorizatiei de construire era nevoie de votul plenului consiliilor locale din cele doua comune, reprezentantii societatii au insistat pe linga primari pentru a demara lucrarile. Diferendele intre PETROM si autoritatile locale au izbucnit, se pare (dupa cum marturiseste Calotescu), in momentul in care primarii au conditionat acordarea autorizatiei de diferite facilitati pe care societatea trebuia sa le dea, si anume introducerea de gaze in comune si repararea unor strazi si podete de pe raza localitatii.
Locuitorii din Cotofeni se tem de poluare
Reprezentantii Primariei Cotofeni dezmint insa ca ar fi cerut asemenea facilitati. Ei spun ca au pretins doar asigurari ca terenurile agricole din zona si sursele de apa nu vor fi poluate de exploatarea de gaze.
„Noi am respectat in totalitate hotarirea consiliului local, care nu este de acord cu construirea sondei decit in anumite conditii. Am cerut societatii PETROM asigurari ca nu vom avea probleme cu poluarea si sa inceapa lucrarile numai dupa ce obtine avizele necesare (de la Mediu si ELECTRICA, pentru ca ei se conecteaza la reteaua de inalta tensiune). Dar ei nu au venit cu nimic. La noi sint probleme cu apa! Spre exemplu, la Cotofenii din Fata, unde sint mai multe sonde, apa nu mai este buna de baut din cauza poluarii“, a spus Vasile Preduca, viceprimarul comunei Cotofenii din Dos. Tot el a conchis ca este posibil ca autoritatea locala sa ceara introducerea de gaze in comuna, dar asta numai in conditiile in care numarul de sonde din localitate ar creste.