Autoritatile, institutiile si societatile comerciale implicate s-au intilnit in aceasta saptamina pentru a pune la punct un plan de masuri care sa conduca la urgentarea lucrarilor efectuate in Gorj prin proiecte SAPARD. O analiza facuta de factorii implicati in derularea proiectelor SAPARD in Gorj arata ca la cinci dintre acestea se inregistreaza intirzieri de executie, lucrarile fiind realizate mai putin de jumatate.
O situatie grava se inregistreaza in localitatile Glogova si Crasna, unde nu s-au primit nici macar avizele pentru inceperea lucrarilor. Primarul din Crasna declara la inceputul saptaminii ca lucrarile sint realizate in proportie de 10-15%, de vina pentru intirzieri fiind cei de la Agentia Nationala SAPARD. Ambele proiecte privesc realizarea unor lucrari de alimentare cu apa, finantarea prin SAPARD totalizind aproape 1,5 milioane de euro. Termenul de finalizare stabilit in contract este sfirsitul lunii septembrie, in caz contrar existind riscuri ca finantarea sa nu mai fie asigurata de cei de la SAPARD. Dintre cele 22 de proiecte privind lucrari de alimentare cu apa, canalizare si modernizare de drumuri, totalizind 615 miliarde de lei, au fost finalizate patru, iar la alte sapte lucrarile au fost executate in proportie de 60-90%.
Dificultatile apar inainte de executarea lucrarilor
Conform celor implicati in derularea acestor proiecte, dificultatile nu apar pe parcursul executiei lucrarilor. Autoritatile, responsabilii de proiect si executantii s-au plins de intirzierile mari in obtinerea avizelor si a certificatelor necesare, care sint de ordinul zecilor. Un alt impediment l-ar constitui termenele foarte mari, de la depunerea cererilor de plata si pina la decontarea acestora fiind necesare 80-90 de zile. Lipsa de comunicare si de transparenta la nivelul Agentiei Nationale SAPARD, generata de numarul mic de angajati, reprezinta o alta nemultumire a celor implicati in derularea proiectelor din judetul Gorj. Acestia mai spun ca procedurile de garantare si obtinere a creditelor necesare derularii proiectelor sint si ele foarte complicate. Toata aceasta birocratie reprezinta, se pare, motivul pentru care unele proiecte inregistreaza intirzieri care risca sa nu mai fie recuperate pina la sfirsitul lunii septembrie.