Inspectorii sanitari au constatat ca in laboratorul BIOS camera de recoltare a probelor, sterilizarea si vestiarul se aflau in aceeasi incapere
Inspectorii sanitari craioveni au incheiat ieri actiunea de control a modului in care sint respectate noile prevederi legale referitoare la dotarea si functionarea laboratoarelor de analize medicale. Potrivit Ordinului nr.119/4.02.2004 al ministrului sanatatii, detinatorii de astfel de laboratoare au avut datoria ca pina pe 17 mai sa se conformeze noilor criterii referitoare la dotare, amenajare si circuit, urmind ca dupa expirarea termenului sa fie verificate de inspectorii sanitari, in vederea reautorizarii.
Actiunea de ieri, ultima din aceasta serie, a vizat laboratoarele medicale apartinind Policlinicii „Plus Medica“ si laboratorul „Bios“ din bvd. N.Titulescu, apartinind dr. Viviana Mudava.
Vestiar, recoltare si sterilizare la un loc
La Policlinica „Plus Medica“, inspectorii sanitari din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj au constatat ca sint indeplinite conditiile de baza pentru functionarea corespunzatoare si au propus reautorizarea unitatii.
La laboratorul „Bios“, in schimb, cu exceptia curateniei, unitatea nu indeplinea conditiile minime de functionare, in special in ceea ce priveste suprafata si modul de compartimentare a laboratorului, in concordanta cu noile reglementari legale.
„Compartimentul de microbiologie are o suprafata sub 12 metri patrati, iar accesul spre compartimentul de hematologie se face tranzitind punctul de sterilizare. De asemenea, punctul de recoltare nu este complet separat de restul laboratorului, iar vestiarul este in aceeasi incinta“, a declarat dr. Jan Pirgaru, inspector sanitar in cadrul DSP Dolj.
Dr. Viviana Mudava s-a aparat, sustinind ca spatiul, in care a fost amenajat laboratorul cu ani in urma, este foarte mic si nu poate realiza cei 12 metri patrati necesari. In cele din urma, dr. Mudava s-a aratat dispusa sa renunte la compartimentul de microbiologie si sa modifice peretii interiori ai laboratorului, in ciuda eforturilor financiare pe care le presupune acest lucru. „Numai reamenajarea laboratorului ma costa cel putin 200 de milioane de lei. La asta se adauga alte 180 de milioane de lei pentru achizitionarea unei hote cu flux vertical laminar, obligatorie potrivit noii legislatii“, a spus dr. Mudava.
Inspectorii sanitari au retras autorizatia sanitara de functionare si au propus suspendarea temporara a activitatii laboratorului „Bios“ pina la remedierea deficientelor constatate.
Reprezentantii DSP Dolj sustin ca in situatia dr. Mudava se gasesc majoritatea proprietarilor de laboratoare medicale. Potrivit noii legislatii acestia a trebuit sa renunte la o parte din compartimentele laboratoarelor pentru a putea indeplini conditiile de functionare. Cit despre hota speciala, care, potrivit noii legislatii, nu trebuie sa lipseasca din dotarea laboratoarelor, inspectorii sanitari sustin ca este un obiect destul de rar intilnit chiar si in spitale, in locul acesteia fiind utilizata hota obisnuita de bucatarie – care are proprietatea de a imprastia germenii in mediul inconjurator fara a-i distruge, asa cum face o hota profesionala.