-2.2 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025

Scurte stiri

Programari prin telefon la medicul specialist

Din luna august, pacientii care doresc sa fie investigati in policlinica Spitalului de Urgenta Craiova vor fi scutiti de statul la coada. Acestia se vor putea programa telefonic la cabinetul medical pentru consultatie. Conducerea Spitalului de Urgenta Craiova a anuntat ca, pentru inceput, ideea va fi aplicata, experimental, doar la cabinetul de neurologie, urmind ca, in functie de succesul inregistrat sa fie extinsa si la celelalte cabinete din policlinica. Programarile telefonice vor avea o pondere de doua treimi din numarul total de bolnavi care se vor adresa ambulatoriului de specialitate si se spera ca prin acest sistem sa se diminueze considerabil nemultumirile bolnavilor, care in prezent trebuie sa astepte ore intregi sau chiar zile la usa medicului specialist, pentru o simpla consultatie.

500 de milioane pentru pagubele calamitatilor din iunie

Administratia doljeana va distribui in aceasta luna circa o jumatate de miliard de lei din fondul de rezerva al guvernului pentru remedierea pagubelor provocate de calamitatile naturale din luna iunie. In perioada 2 – 14 iunie, furtunile au distrus mai multe podete peste piriuri si au afectat cladirile unor institutii publice, dar si gospodarii taranesti. Cele 500 de milioane de lei vor fi repartizate comunelor Dragotesti, Teslui si Teasc. Pentru refacerea podului peste piriul Brincoveanca (sat Buzduc, comuna Dagotesti), se vor repartiza 50 de milioane de lei, iar pentru cel peste piriul Teslui (sat Viisoara Mare) – 100 de milioane de lei. Un alt pod peste Teslui (din satul Viisoara Mica, de data aceasta) va costa autoritatile alte 100 de milioane de lei. Cele mai multe fonduri, 250 de milioane de lei, le va primi comuna Teasc: 100 de milioane de lei – pentru refacerea hidroizolatiei la scoala din localitate si alte 150 de milioane – destinate reparatiilor la acoperisul scolii din satul Secui.

Cresc taxele de scolarizare la Universitate

Taxele de scolarizare la facultatile Universitatii din Craiova au crescut pentru anul universitar 2004-2005, la unele facultati inregistrindu-se cresteri semnificative. Daca la Facultatea de Litere, anul trecut suma de plata era de 250 de euro pe an, pentru invatamint deschis de la distanta, incepind cu octombrie 2004, aceasta suma se ridica la 350 de euro pe an, pentru cei care vor urma anul I. Majoritatea facultatilor au operat majorari de taxe. Contravaloarea inscrierii este de 500.000 de lei. Cum in ultimii ani candidatii nu se mai pregatesc doar pentru o singura facultate, ci dau examen la mai multe ca sa nu ramina „pe afara“, fiecare dintre ei trebuie sa faca un efort financiar de cel putin un milion pentru fiecare optiune pe care a luat-o in calcul. Iar banii acestia reprezinta doar inscrierea. Prima optiune este aceea a locurilor subventionate de la buget, iar apoi la o forma de invatamint cu taxa, fie ca este de zi, cu frecventa redusa sau invatamint deschis la distanta.

Rata inflatiei pe luna iunie – 0,6 la suta

Directia Regionala de Statistica Dolj din cadrul Institutului National de Statistica informeaza ca rata inflatiei determinata pe baza cresterii preturilor a fost de 0,6 la suta. Cea mai mare crestere fata de luna precedenta s-a inregistrat la grupa servicii: telefon – 2,5 la suta, igiena si cosmetica- 1,6 la suta, apa, canal, salubritate – 1,1 la suta. La grupa marfurilor nealimentare, cresterea a fost de 0,6 la suta si a fost determinata de cresterea preturilor la tutun, tigari, combustibili, lacuri si vopsele, articole de menaj. Cresterea la grupa marfuri alimentare a fost de 0,4 la suta, fiind determinata de cresterea preturilor la oua, cartofi, fructe proaspete, carne de porc, carne de vita si carne de pasare.

Creditele bancare de vacanta nu trezesc interesul

Cele mai importante banci din Romania ofera credite de vacanta. Desi in portofoliul bancilor exista de ceva vreme acest serviciu specializat, el este totusi destul de restrictiv prin simplul fapt ca se adreseaza unui segment al societatii care este inca prea putin conturat: patura de mijloc. Creditele de vacanta au fost concepute pentru familii cu venituri medii, care isi pot permite o excursie in strainatate. Creditele se acorda pe baza unor documente justificative, banca platind, de fapt, contravaloarea biletelor catre agentiile de turism. Un astfel de credit acopera cheltuieli care se ridica la aproximativ 1.000 de euro pe familie, cu o rata lunara ce nu poate depasi 90 de euro (in conditiile unui contract de un an). Cu toate acestea, solicitantii de credite de vacanta nu dau navala. Operatorii turistici sint de parere ca acest lucru se intimpla pentru ca unele agentii de turism ofera posibilitatea achitarii biletelor in cel putin doua rate si pentru ca serviciul creditelor de vacanta oferit de banci este prea putin cunoscut in Romania.

Spitalul de Urgenta are gratuitate la analize medicale si radiografii

Conducerea Spitalului de Urgenta Craiova a anuntat ca in luna iulie nu vor exista restrictii privind investigatiile paraclinice gratuite in policlinica. Cu alte cuvinte, bolnavii vor scapa de grija ca va trebui sa scoata, ca pina acum, bani din buzunar pentru examenele radiologice si analizele de laborator. „Spitalul va lucra in relatii contractuale cu Casa de Asigurari de Sanatate practic pe toata perioada lunii iulie. Nu este vorba de alocarea unor fonduri suplimentare, ci de faptul ca adresabilitatea populatiei in perioada estivala nu este atit de mare ca in restul anului“, a declarat Andrei Pana, directorul de ingrijiri al Spitalului de Urgenta Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS