6.7 C
Craiova
miercuri, 25 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNereguli de miliarde la DOLJCHIM

Nereguli de miliarde la DOLJCHIM

Inspectorii financiar-fiscali din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) au descoperit nereguli de miliarde de lei in urma controlului efectuat la Combinatul Chimic DOLJCHIM Craiova. Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP), pentru neregulile constatate, inspectorii ANAF au aplicat amenzi in valoare totala de o suta de milioane de lei, dosarul fiind transmis si procurorilor, in vederea continuarii cercetarilor.

Teapa de un miliard de lei la TVA

In perioada 1 ianuarie – 30 mai 2004, combinatul a majorat preturile de vinzare a ingrasamintelor chimice, fara sa faca insa un inventar al stocurilor existente. In perioada anterioara majorarii au fost intocmite avize de insotire a marfii, dispozitii de livrare si facturi fiscale din care rezulta vinzarea unor cantitati de azotat de amoniu si uree, cu preturi nemajorate, fara sa se livreze insa efectiv marfurile respective, pentru aceasta intocmindu-se procese verbale de custodie. Cantitatile consemnate in procesele-verbale de custodie – peste 9.000 de tone de azotat si peste 3.000 de tone de uree – nu erau insa inregistrate si in evidenta gestionara si contabila, procesele-verbale nefiind nici macar trimise catre compartimentul financiar-contabil. Veniturile Combinatului au fost diminuate cu aproximativ cinci miliarde de lei, iar TVA colectata a fost micsorata cu aproximativ un miliard de lei.

Plati nejustificate, creante neincasate, penalitati neaplicate

In primele cinci luni ale anului curent, DOLJCHIM a desfasurat operatiuni de compensare in valoare totala de 216,7 miliarde de lei. Pentru acestea, combinatul craiovean a emis facturi fiscale aferente livrarilor de marfuri catre 45 de clienti, printre care se afla SC PETROMSERVICE SA Bucuresti, SC OVRAD TRADE SRL Craiova, SC ENERGOPET SRL Baicoi, SC ODER SRL Baicoi, SC KOMBAC SRL Baicoi, SC OCTIPER TRANS Craiova. Pina la data efectuarii controlului, combinatul avea de recuperat creante in valoare totala de 124 de miliarde de lei, dintre care 98,8 la suta (122 de miliarde) erau in sarcina PETROMSERVICE Bucuresti. Chiar daca avea de recuperat creante imense, conducerea combinatului a decis efectuarea de plati nejustificate prin deconturi, in unele cazuri chiar in avans, in valoare totala de 18,5 miliarde de lei. DOLJCHIM a mai pierdut alte 2,9 miliarde de lei pentru ca nu a calculat penalitati de intirziere in cazurile in care platile prin compensare nu s-au facut in termen de 30 de zile.

Robineti de miliarde – nefolositi dupa doi ani

In 2001 si 2002, DOLJCHIM a achizitionat de la SC CHIMAGROSTAR SA Cosoveni robineti industriali si piese de schimb in valoare totala de 5,5 miliarde de lei, suma fiind achitata prin compensare cu ingrasaminte chimice, facturate si livrate de combinat.

Pe linga faptul ca aprovizionarea cu aceste piese s-a facut fara selectie de oferte, incalcindu-se astfel prevederile legale, circa 60 la suta din robinetii achizitionati in urma cu doi ani se aflau inca in magaziile combinatului la data controlului. Inspectorii ANAF vor extinde cercetarile asupra intregului stoc de piese de schimb, urmind sa cerceteze daca asemenea situatii s-au mai inregistrat si in cazul altor achizitii.

Documente de livrare intocmite aiurea

Verificarile efectuate au descoperit defecte in ceea ce priveste intocmirea documentelor de livrare, aceasta facindu-se fara respectarea Legii contabilitatii, precum si in ceea ce priveste urmarirea si inregistrarea in evidenta contabila a productiei realizate. In acest mod, numai in primele cinci luni din 2004, DOLJCHIM a diminuat veniturile incasate cu peste sase miliarde de lei, neplatind astfel TVA in valoare de 1,15 miliarde de lei.

Amenzi de 100 de milioane, iar dosarul a ajuns pe masa procurorilor

In urma controlului efectuat, inspectorii ANAF au dispus aplicarea de sanctiuni dure.

DOLJCHIM a fost sanctionata cu o amenda de 80 de milioane de lei, pentru neinregistrarea in contabilitate a drepturilor si obligatiilor detinute, si cu o amenda de 20 de milioane de lei, pentru neinventarierea stocurilor in momentul modificarii preturilor de vinzare.

In plus, rezultatele verificarilor au fost inaintate Parchetului de pe linga Curtea de Apel Dolj, in vederea continuarii cercetarilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS