5.6 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024

Scurte stiri

Incendiile de vegetatie uscata fac ravagii in Mehedinti

Temperaturile caniculare inregistrate in ultimele zile, coroborate cu lipsa precipitatiilor, continua sa le dea batai de cap pompierilor mehedinteni. In ultimele 24 de ore, pe raza judetului s-au produs doua incendii de miriste si vegetatie uscata. Joi dupa-amiaza, Garda de interventie Vinju Mare s-a deplasat la un incendiu de vegetatie uscata din cimitirul orasului, focul amenintind sa se propage la o moara de cereale. Sositi la fata locului, pompierii au gasit zece persoane care actionau pentru stingere cu maturi si lopeti. Incendiul a fost lichidat in mai putin de zece minute. . In aceeasi zi, Detasamentul Drobeta a intervenit cu o autospeciala pentru stingerea unui incendiu de vegetatie uscata ce cuprinsese o suprafata de 0,5 hectare pe izlazul aflat in imediata vecinatate a unitatii de jandarmi de pe strada Serpentinei nr.1, din municipiu. Dupa 20 de minute de lupta cu flacarile, pompierii, ajutati de jandarmi, au lichidat incendiul. In ultima luna, pe raza judetului Mehedinti s-au produs 15 astfel de evenimente, in urma carora au ars circa 100 de hectare de vegetatie uscata si miriste.

Seful ITM Gorj a salvat un pui de barza

Gheorghe Fometescu, seful Inspectoratului Teritorial de Mediu Gorj, a participat in urma cu trei zile la operatiunea de salvare a unui pui de barza. Acesta cazuse din cuibul aflat pe un stilp de inalta tensiune, aflat pe raza comunei Telesti. Gheorghe Fometescu s-a deplasat la fata locului cu o masina speciala a ELECTRICA si a asezat puiul la loc in cuib. „Am convenit cu cei de la ELECTRICA sa realizeze o miniplatforma la toti stilpii la care exista cuiburi de barza, pentru ca puii sa nu mai cada“, a precizat Fometescu. In judetul Gorj, in acest an se inregistreaza un numar record de berze, in urma recensamintului fiind numarate aproximativ 200 de exemplare.

Ziua Artileriei a fost sarbatorita la Tirgu Jiu

Cadrele militare si soldatii Bazei 11 Antiaeriana de la Tirgu Jiu au sarbatorit ieri Ziua Artileriei si a Rachetelor Antiaeriene. In cadrul bazei, s-au desfasurat parade militare si exercitii specifice noilor norme impuse de aderarea Romaniei la NATO. Cadrele militare, dar si autoritatile publice invitate au ascultat discursuri, care au evocat date si fapte din timpul Primului Razboi Mondial. Au tinut discursuri in fata soldatilor atit cadrele militare active, cit si cele in rezerva.

Noua firme oltene vor licita pentru pachetul guvernamental

Licitatia pentru laptele si cornul guvernamental in judetul Olt va avea loc pe 23 august. In urma preselectiei, au ramas noua firme, doua fiind respinse. Pentru distribuirea laptelui vor licita trei firme: Oltina Slatina, Mes Slatina si K Toni Bals, iar pentru cornuri, sase: Primagra Maruntei, Excelsior Caracal, Uta Vladila, Radu Rati Bals, Pandipo Slatina, Mes Slatina

Congres ASCOR

Intre 14 si 17 august, va avea loc Congresul Organizatiilor Studentesti Crestin-Ortodoxe din Romania – ASCOR. Manifestarea va desfasura la Manastirea Putna, iar tema aleasa de studentii crestin-ortodocsi este ,,Personalitatea voievodului Stefan cel Mare si Sfint in contemporaneitate“. Asociatia Studentilor Crestin-Ortodocsi Romani, filiala Craiova va fi reprezentata de o delegatie formata din 3 membri.

Pretul patrunjelului, impus de stat?

In ultima vreme se vorbeste din ce in ce mai mult de reintroducerea mercurialelor in piete. Acest lucru ar insemna ca vor exista preturi minime si maxime pentru fiecare produs agroalimentar in piete. Cumparatorii sint intru totul de acord. „O sa scapam de speculantii astia care ne sug ca lipitorile. Daca ar fi dupa mine, pot sa il bage de azi!“, a spus Ion Balan, unul dintre craiovenii care isi face cumparaturile din Piata Centrala a orasului. O alta craioveanca, Elena Petrescu, sustine ca masura e buna, dar se ia mult prea tirziu. Parerile intre comercianti sint impartite insa. Majoritatea producatorilor care isi vind marfa in pietele orasului nu au nimic impotriva, insa exista si altii care considera ca reintroducerea mercurialului este o masura de control a preturilor de tip comunist. „Pai daca baga astia preturi fixe, nu mai vine nimeni sa vinda aici. O sa fie ca pe vremea raposatului? Ne-am saturat, dom’le, de comunisti!,“ a declarat un comerciant care a dorit sa isi pastreze anonimatul. O producatare care isi vinde verdeturile in piata a fost de-a dreptul amuzata de idee: ,,Adica o sa imi zica mie domnii de la Bucuresti cu cit sa imi vind patrunjelul?!“ Reducerea preturilor la legumele si fructele poate fi insa urmata de disparitia produselor din pietele organizate si mutarea producatorilor in locuri departe de raza de actiune a controalelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS