7.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjMiting pentru sistarea taierii padurii in Gorj

Miting pentru sistarea taierii padurii in Gorj

Taranii din comuna Runcu, judetul Gorj, au organizat miercuri un miting de protest in fata primariei din localitate, pentru a opri taierea padurii, pe care acestia o revendica in instanta. Obstea „Muntele Runcu“, care reuneste peste 1.100 de actionari, acuza Directia Silvica Gorj de faptul ca defriseaza padurea in mod abuziv. Obstea a fost improprietarita, in anul 2002, cu o suprafata de 2.369 ha de padure, iar ulterior a revendicat in instanta inca 1.200 de hectare, care se afla in proprietatea Directiei Silvice Gorj. Institutia a incheiat doua contracte, prin care vinde masa lemnoasa socetatii FORESTA din Curtea de Arges. Firma exploateaza padurea care este revendicata de Obste. Reprezentantii acesteia au obtinut in instanta o ordonanta prezidentiala, prin care se dispune sistarea taierii padurii, insa societea a continuat sa exploateze masa lemnoasa. In paralel, Obstea a obtinut hotarire judecatoreaca de retrocedare a padurii, dar Directia Silvica Gorj a declarat recurs impotriva acestei sentinte. Joi, reprezentantii Obstii au venit la Prefectura Gorj pentru a gasi o rezolvare. „Sintem tiriti prin instante. Avem ordonanta prezidentiala de sistare a taierilor care nu se respecta. E ceva de nedescris. E ca in Irak. Au ramas doar cioatele. Venim in fata prefecturii si ne punem tablele de git“, spune Dumitru Pirici, presedintele Obstei.

„Am respectat legea“

Conducerea Directiei Silvice Gorj spune ca ordonanta se refera doar la incetarea lucrarilor de catre institutie, nu de catre agentul economic care a cumparat masa lemnoasa: „Sintem in parteneriat cu aceasta Obste, pentru ca avem in administrare o parte din fondul forestier pe care il detine, dar sintem si in conflict pentru ca revendica o suprafata in plus. Noi am respectat legea. Le-am propus o conventie, sa le impartim profitul din vinzarea masei lemnoase, dar nu au venit cu nici o cerere. Ei solicita contravaloarea masei lemnoase din anul 2002. Ordonanta se refera la

interzicerea taierii padurii de catre Directia Silvica, dar nu de catre agentul economic. Padurea nu este defrisata, ci se fac anumite lucrari forestiere“, spune Costel Bobic, directorul Directiei Silvice Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS