Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus trimiterea in judecata a lui Alexandru Crisan – fiul, acuzat de savirsirea infractiunilor de inselaciune, delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Conform procurorilor, Crisan a delapidat din conturile firmei UREX Rovinari suma de 810.000.000 de lei intr-un moment in care angajatii societatii nu-si incasasera de trei luni salariile. Pentru a acoperi „gaurile“ din conturi, patronul a incercat sa fraiereasca prin metoda cecurilor fara acoperire o firma care valorifica materiale refolosibile.
Procurorii Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus trimiterea in judecata a lui Alexandru Crisan – fiul, dupa ce au reusit sa dezlege itele invirtelilor pe care acesta le-a facut in postura de patron al SC UREX SA Rovinari.
Desi in societate angajatii incepusera sa protesteze vehement pentru ca nu li se achitau salariile, in desconsiderarea lor si in interesul de a-si insusi sume de bani de care sa dispuna dupa bunul plac, Crisan Alexandru, presedinte al Consiliului de Administratie, a dispus sa-i fie platita suma totala de 810.000.000 de lei, in perioada 9 martie – 2 aprilie 2004.
Dispozitiile in acest sens i-au fost date directorului economic al SC UREX SA Rovinari, Elisabeta Dinu, care s-a conformat, cu toate ca avea deplina cunostinta ca sumele de bani din cont nu puteau fi folosite decit pentru plata drepturilor banesti ale angajatilor. De mentionat ca in perioada respectiva, ca de altfel si mai inainte, conturile SC UREX SA Rovinari fusesera blocate de Ministerul Finantelor Publice, ca urmare a neplatii datoriilor de sute de miliarde de lei catre stat.
Delapidare pe mina cu directoarea economica si casiera unitatii
La rindul ei, directoarea economica Elisabeta Dinu i-a ordonat casierei unitatii, Cornelia Grosanu, sa scoata cu file cec de la banca sumele respective si sa le expedieze acolo unde i se indica. Pe 9 martie 2004, Elisabeta Dinu, dupa ce a primit de la casiera banii scosi de la banca, a expediat suma de 60.000.000 de lei online pe numele lui Seclaman Ilie, domiciliat in Bucuresti. La 11 martie 2004, directoarea economica si casiera au mers la Sucursala Gorj a BRD si au ridicat cu fila cec suma de 300.000.000 de lei. Imediat, directoarea economica s-a dus sa-l intilneasca pe Alexandru Crisan in fata sediului Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, din centrul municipiului Tirgu Jiu, unde i-a predat acestuia intreaga suma. La 18 martie 2004, casiera Cornelia Grosanu a scos din banca suma de 70.000.000 de lei, pe care a expediat-o on-line lui Seclaman Ilie, la Bucuresti. In mod similar a procedat si la 30 martie 2004, cind a expediat on-line lui Dulgheru Ionel Stelian din Brasov suma de 90.000.000 de lei. In sfirsit, la 2 aprilie 2004, in baza indicatiilor date de Elisabeta Dinu, casiera a mers la Raiffeisen Bank – Sucursala Brasov si a virat in numele SC UREX SA Rovinari suma de 290.000.000 de lei in contul personal al lui Alexandru Crisan – tatal. De fiecare data, sumele au fost date sau expediate fara nici un document legal.
Alexandru Crisan – fiul a recunoscut in fata anchetatorilor primirea sumei totale de 810.000.000 de lei din conturile UREX, cu motivarea ca Seclaman Ilie si Dulgheru Ionel-Stelian ii sint persoane cunoscute si de incredere, care au fost angajate la alte firme ale sale, si ca avea nevoie de bani in locul in care indica unde sa i se trimita deoarece se deplasa in interes de afaceri in Bucuresti si Brasov. In apararea sa, Crisan junior a sustinut ca suma i-a fost necesara „pentru prospectarea pietei interne, ce avea ca finalitate un export in Africa de Sud“ si ca, personal, ca persoana fizica, a alimentat conturile SC UREX SA Rovinari cu sume mult mai mari decit 810.000.000 de lei.
Apararea sa a fost inlaturata de organele de ancheta, care au considerat ca nu a fost nicidecum vorba de vreun avans spre decontare primit de Crisan junior, care nu a depus niciodata la UREX vreun decont sau alt document justificativ privind cheltuirea acestor bani. Asa cum arata anchetatorii, Alexandru Crisan si-a insusit in interes personal suma de 810.000.000 de lei, tocmai in perioada in care avea serioase probleme cu plata salariilor restante din ultimele trei luni la UREX.
Teapa de doua miliarde, cu sprijinul unui fost colonel de politie
Incepind cu 15 – 16 aprilie 2004, angajatii SC UREX SA Rovinari au intrat in greva, au ocupat mai intii curtea intreprinderii si apoi au blocat circulatia pe drumul european Filiasi – Tirgu Jiu pentru a atrage atentia autoritatilor asupra situatiei create in scopul satisfacerii cerintelor legitime a platii drepturilor banesti. Patronul, Alexandru Crisan jr., a fost nevoit sa faca rost de bani pentru salariile angajatilor. Metoda gasita de el, conform anchetatorilor, a fost o „teapa“ data unui agent economic.
In acest sens, Crisan l-a rugat pe Traian Toma, consilier juridic de-al sau, fost colonel de politie in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Gorj, sa contacteze cunostinte de-ale lui dispuse sa plateasca urgent, in avans, sume de bani in schimbul livrarii de deseuri metalice. Toma s-a conformat si a luat legatura telefonic cu Istrate Stanescu, cetatean de etnie roma din municipiul Tirgu Jiu, caruia i-a propus ca, in schimbul achizitionarii de fier vechi si deseuri de neferoase, sa plateasca in avans suma de doua miliarde de lei. Stanescu si-a sunat apoi ginerele – Ion Radulescu, patron al SC METROX PROD SRL Tirgu Jiu – caruia i-a indicat sa ia legatura cu Crisan.
La 29 aprilie 2004, a fost incheiat contractul de vinzare-cumparare inregistrat sub nr. 118/2004, dintre SC UREX SA Rovinari, reprezentata de Crisan Alexandru – fiul, si SC METROX PROD SRL Tirgu Jiu, reprezentata de Ion Radulescu. Contractul privea vinzarea-cumpararea a 300 de tone de motoare electrice uzate, transformatoare electrice uzate, 80.000 kg sirma cupru si 2.000 de tone de fier vechi nepregatit, cu conditia ca METROX sa achite in avans, prin virament bancar, suma de doua miliarde de lei, la semnarea contractului. Preturile erau mult sub cele ale pietei. De exemplu, pretul fierului vechi la data respectiva era in jur de 180-200 USD/tona, in timp ce in contract pretul convenit era de 30 USD/tona. Sirma de cupru a fost tranzactionata la pretul de 11.000 lei /kg, iar motoarele si transformatoarele electrice uzate au fost negociate la pretul de 6.000 lei/kg, in conditiile in care numai la sirma de cupru pretul de piata era de aproximativ 80.000 lei /kg la acea data.
A doua zi, conform intelegerii, Radulescu a si platit catre UREX suma de doua miliarde de lei. Nu numai ca nu a primit nici un centimetru de sirma in contul acestor bani. Mai mult, s-a ales cu o serie de file cec fara acoperire, emise de Alexandru Crisan – tatal, din partea firmei SC SANCRIS SRL Brasov, unde este administrator, in valoare totala de trei miliarde de ei.
Pentru cele doua fapte, Alexandru Crisan junior urmeaza sa raspunda in fata instantelor de judecata. Procurorii Parchetului de pe linga instanta suprema au in lucru si alte dosare penale privind pe cei doi Alexandru Crisan – tata si fiu.