•Autoritatile ameninta ca vor interveni cu politia daca nu sint lasate de proprietari sa-si faca treaba • Zona respectiva a fost declarata de utilitate publica, pentru largirea strazii A.I.Cuza
Primaria craioveana vrea sa rada cu buldozerul 11 imobile din centrul municipiului, pentru a largi strada A.I.Cuza, una dintre principalele artere din oras. Proiectul vizeaza fluidizarea circulatiei in zona, prin construirea a patru benzi de cite 3,5 metri pe o portiune ce masoara circa 200 de metri in lungime. Edilii s-au apucat deja de lucru, in ciuda opozitiei proprietarilor, si ameninta ca vor efectua cadastrul cladirilor si imobilelor cu pricina cu ajutorul politiei, deoarece zona respectiva a fost declarata „de utilitate publica“, iar cei care locuiesc acolo nu se pot opune exproprierii. In plus, opt dintre ei ar fi primit deja apartamente ultracentrale ca despagubiri, printr-un decret din 1988, de cind dateaza proiectul de largire a strazii A.I.Cuza.
Viceprimarul Craiovei, Gheorghe Nedelescu, a declarat ca primaria se afla deja in stadiul de efectuare a cadastrului pentru zona respectiva si ca etapele ulterioare spera sa fie terminate in 2005. „Noi am obtinut o hotarire a Consiliului Judetean (CJ) Dolj prin care zona respectiva a fost declarata de utilitate publica. Prin urmare, actualii ocupanti ai imobilelor nu se pot opune exproprierii. Vom angaja un expert care sa stabileasca printr-o evaluare valoarea despagubirilor care trebuie acordate acestor oameni“, a spus Nedelescu. Cit priveste refuzul unor proprietari de a permite accesul specialistilor pentru efectuarea lucrarilor de cadastru, Nedelescu a precizat ca problema poate fi rezolvata in justitie: „Unii dintre oamenii de acolo nu vor sa ne lase sa intram in curti pentru efectuarea cadastrului. In aceste conditii, primaria a inceput deja demersurile pentru o actiune in instanta si obtinerea unei ordonante prezidentiale. Daca va fi nevoie, vom intra cu executorul judecatoresc“.
Despagubirile ar putea depasi 15 miliarde de lei
Conform evidentelor primariei, suprafata totala care trebuie rasa cu buldozerul este de 1.066 metri patrati, terenurile respective fiind incluse in Decretul nr. 233/1988, de cind dateaza proiectul de largire pentru strada A.I. Cuza. Opt din cei 11 proprietari in cauza au si primit ca despagubiri apartamente ultracentrale, inainte de 1989, dar imobilele vizate pentru demolare au ramas in picioare pentru ca a venit Revolutia. Din 1990, proprietarii si-au reocupat terenurile, fara ca primaria sa mai intreprinda vreo actiune. Din aceasta cauza, edilii spera ca nivelul despagubirilor acordate sa fie cit mai mic, in urma evaluarilor facute de experti. Totusi, dintr-o analiza la nivelul anului 2002, acestea se ridicau la aproape sapte miliarde de lei, o actualizare riscind sa oblige primaria la plata unei sume cel putin duble.