• Deoarece apa a rupt drumul forestier de pe Valea Bistritei, Directia Silvica Gorj estimeaza pagubele la peste 25 de miliarde de lei, prin neexploatarea fondului forestier
• Locuitorii din Cornesti si Frincesti au primit apa minerala, fintinile fiind inundate
• Pompierii au evacuat ieri-dimineata apa din mai multe beciuri din Cornesti
• Citiva romi din cartierul Birsesti s-au trezit cu lemne la poarta
Un barbat din localitatea Fratesti-Gorj a murit inecat apele riului Susita. Anton Vilceanu avea 56 de ani si era originar din Ionesti. In urma cu sase ani, a venit in Fratesti, unde a trait in concubinaj cu Ioana Cirlig, de 66 de ani. Marti seara, barbatul a plecat dupa lemne si nu s-a mai intors. Speriata ca Anton Vilceanu nu mai vine acasa, concubina sa a mers impreuna cu niste vecini sa il caute, insa fara succes. Ieri-dimineata, mai multi sateni care plecasera la taiat de lemne au zarit in apele involburate ale riului Susita cadavrul unui barbat si au anuntat primaria si politia. Sosita la fata locului, Ioana Cirlig l-a recunoscut pe Anton Vilceanu, care a fost adus la mal de o echipa de pompieri cu ajutorul unei salupe. „I-am si spus sa nu plece, dar nu m-am putut intelege cu el. Ploua si toata lumea spune ca a incercat sa treaca puntea si a alunecat. Cred ca a dat cu capul de niste bolovani de l-a dus asa la vale“, a declarat Ioana Cirlig. Trupul barbatului a fost gasit la doi kilometri de locul in care se afla casa in care locuia.
Sateni fara apa
Daca marti seara a fost inregistrata prima victima, ieri autoritatile judetene mai contabilizau pagubele. Una dintre cele mai insemnate pare sa fie cea inregistrata de Directia Silvica Gorj. Din cauza apei care a trecut peste barajul de pe riul Bistrita si a rupt drumul in mai multe locuri, accesul spre parchetul forestier a fost blocat. Costel Bobic, directorul Directiei Silvice Gorj, estimeaza ca pagubele sint de zeci de miliarde de lei numai pe Valea Bistritei. „Este o situatie pe care nu am prevazut-o. Pe 30 noiembrie aveam o licitatie pentru Ocolul Silvic Tismana si acum nu stiu ce o sa facem. Drumul este distrus. Voi lua legatura cu sefii consiliului judetean sa vedem ce putem sa facem. Este vorba de 25 de miliarde de lei pierderi numai in acea zona. Avem si copaci doboriti, dar nu am contabilizat pierderile“, a precizat Costel Bobic.
Localnicii din unele dintre cele mai afectate zone, Cornesti si Frincesti, au primit ieri apa minerala, intrucit apa din fintini nu mai poate fi consumata. Echipe ale Directiei de Sanatate Publica s-au deplasat in cele doua zone pentru a lua probe de apa, in vederea efectuarii de analize.
Pompierii au intervenit la mai multe gospodarii din Cornesti, pentru evacuarea apei din beciuri. Daca in nordul judetului, furia apelor s-a mai potolit, in zona Rovinari cota de atentie a Jiului se apropia de maximum. Inundatiile au adus, pe linga necazuri, si bucurii, in special pentru citiva romi din cartierul Birsesti. Riul care trece pe aici a lasat la mal multe lemne de foc.