• Doi ministri au venit in Gorj cu promisiuni pentru localnicii afectati de inundatii • Satenii din localitatea Frincesti au primit apa minerala exact in ziua in care au fost vizitati de ministrul administratiei publice si de cel al mediului • O saptamina dupa producerea primelor inundatii, satenii din Frincesti nu au primit deloc apa minerala si au fost nevoiti sa o consume pe cea din fintini
Gheorghe Emacu, ministrul administratiei publice locale, si Speranta Ianculescu, ministrul mediului, au sosit ieri in Gorj, pentru a vedea efectele inundatiilor produse in ultimele zile. Zonele vizitate au fost Pestisani, Pades si Dragutesti, unde apele au produs cele mai mari distrugeri. Zeci de case, poduri, punti, terenuri agricole si proviziile pentru la iarna au fost afectate de apele iesite din albie. Pe Valea Bistritei inca se lucreaza la inlaturarea bolovanilor din matca riului. Utilaje speciale se aflau la lucru chiar in momentul in care avea loc vizita ministeriala. Unul dintre podurile de peste riul Bistrita a fost distrus complet, iar satenii sint nevoiti sa traverseze pe malul celalalt prin apa sau sa ocoleasca kilometri buni. Localnicii din Frincesti au primit in afara vizitei ministeriale si trei sticle de apa minerala de un litru si jumatate. Aceasta dupa ce timp de o saptamina nu mai primisera nimic. „La mama mea a fost apa in beci pina sus de tot. Numai are cartofi, ceapa, nimic. Toata lumea bea apa din fintini. Dam animalelor. De dimineata au venit si ne-au dat cite trei sticle. Ne-am mirat si noi ca de o saptamina nu ne-au mai adus nimic“, a spus Daniela Piperi, din Frincesti. Ministrul Emacu a precizat ca a sosit in Gorj, intrucit aici au fost inregistrate cele mai mari pagube produse de inundatii.
Pagube evaluate in ritm de melc
Dupa Frincesti, delegatia s-a deplasat la Pades si la Dragutesti. La Pades, ministrii au foarte mirati de faptul ca oamenii si-au construit casele foarte aproape de albia riului care trece prin localitate. De altfel, toate constructiile au autorizatie de la primarie, intrucit localnicii au acte de proprietate pe terenurile respective, invecinate cu riul. In ceea ce priveste evaluarea pagubelor, autoritatile din Gorj inca incearca sa stabileasca o suma a acestora. Conform sefului Protectiei Civile Gorj, Liviu Dumitrascu, pagubele produse de ultimele inundatii se ridica la peste sapte miliarde de lei, 316 gospodarii fiind afectate, iar 20 au nevoie de reparatii serioase. Pina in prezent, valoarea estimativa a pagubelor se ridica la aproximativ 20 de miliarde de lei, totalizind efectele inundatiilor din ultimele doua saptamini. Prefectura a trimis la Ministerul Administratiei si Internelor doar prima evaluare a efectelor inundatiilor, in valoare de zece miliarde de lei.