• Cercetarea conducerii firmei DELPHIN INTERNATIONAL INC a impus mutarea activitatilor in orase neinsemnate din tara, printre acestea
aflindu-se si Slatina • In schimbul a 2.290 de euro (aproximativ 87 de milioane de lei), amatorilor de cistiguri facile li se promit averi de miliarde
in maximum un an • Ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor din IJP Timis o cerceteaza pe Camelia Zachar, de 33 de ani, din Arad, administratoarea firmei SC Center Business Consulting SRL, pentru ca a facilitat, intre anii 2002-2003, obtinerea de catre doua firme din Gibraltar a unor venituri de peste 11,4 miliarde de lei din vinzarea volumelor „Calea Succesului“ • Politistii ii banuiesc pe delphini de „spalare de bani“
Politistii din judetul Olt au in vizor, de aproximativ un an, desfasurarea celui mai nou joc tip Caritas din tara, cunoscut sub numele de Delphin. Pentru ca organizatorii jocului au intrat in atentia politistilor din alte judete ale tarii, acestia s-au orientat de peste un an catre localitati mai linistite. Asa se face ca Slatina a devenit, alaturi de alte citeva orase mici din tara, locul propice pentru desfasurarea intilnirilor celor care organizeaza acest joc piramidal. Este vorba despre sala de spectacole a Casei de Cultura a Sindicatelor din municipiu, spatiu inchiriat pe o durata nedeterminata de organizatori.
Surse autorizate din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Olt au declarat ca persoanele care stau in spatele jocului piramidal Delphin au constituit legal un punct de lucru la Slatina, pentru a insela vigilenta politistilor. Anul trecut, un reprezentant al jocului a fost surprins de politistii slatineni organizind, cu usile inchise, in sala de spectacole a Casei de Cultura a Sindicatelor, o intrunire secreta la care participau peste o suta de persoane din mai multe judete ale tarii. Politistii au aflat de la organizatori ca persoanele care participau la intilnire erau instruite cu privire la diverse modalitati de atragere a cetatenilor la un joc piramidal menit sa aduca celor interesati cistiguri enorme intr-o perioada relativ scurta.
Reprezentantul firmei organizatoare a sustinut atunci in fata politistilor ca totul este perfect legal. Acest fapt a fost intarit zilele trecute si de reprezentanti ai IJP Olt, care au declarat ca nu a fost incalcata nici o lege, la Slatina avind loc doar sedinte de promovare a unor politici aparent nevinovate de atragere a banilor de la diverse persoane.
Cu toate acestea, modul de lucru cel putin ciudat al organizatorilor jocului (usi inchise, bodyguarzi, protocol propriu, politica secretului absolut – nimeni nu intra, nimeni nu iese din cladire pe toata durata sedintelor etc.) ramine in continuare in atentia politistilor slatineni.
Ce inseamna Delphin?
Jocul de tip piramidal Delphin este ascuns oficial sub numele unei firme cu sediul social in Arad, SC CENTER BUSINESS CONSULTING SRL. Intrunirile, desfasurate initial la Arad si Timisoara, s-au extins ulterior in toata tara. In fiecare seara de miercuri si in weekend-uri, autoturisme luxoase din mai toate judetele tarii, autocare si microbuze pline cu persoane imbracate elegant, ocupa fiecare loc liber din parcarea Casei de Cultura a Sindicatelor din Slatina. Mutarea intrunirilor la Slatina nu a fost intimplatoare, organizatorii jocului fiind de ceva timp „sub lupa“ politiei din Timis si din alte judete din vestul tarii pentru inselaciune si evaziune fiscala. In schimb, la Slatina jocul nu le este prea cunoscut oamenilor.
Despre ce este vorba, de fapt? Modul de functionare a jocului este relativ simplu. Banii sint adunati de firma Delphin International Inc., cu un sediu fictiv in Bucuresti, pe bulevardul Iancu de Hunedoara nr. 25, bloc 2, scara B, etajul 8, apartamentul 166. Banii vin de la persoane carora, in cadrul unor asa-zise „seminarii de marketing“ (cum sint cele organizate in prezent la Slatina) desfasurate numai in spatii inchiriate si cu acces limitat, li se promit cistiguri fabuloase. Persoanele momite pe diferite cai sa participe la aceste intilniri sint convinse de organizatori ca se pot imbogati aproape peste noapte daca vor cumpara patru volume ale unei carti intitulate „Calea succesului“. Pretul pentru a te umple de bani este insa pe masura – fiecare persoana trebuie sa scoata din buzunar 2.290 de euro (aproximativ 87 de milioane de lei). Ca sa faca rost de bani, unii dintre participanti isi vind casele, se imprumuta la camatari sau isi amaneteaza masinile. In schimbul acestor „investitii“, acestora li se promite ca in zece luni vor cistiga 40.000 de euro, adica 1,5 miliarde de lei! E greu sa te impotrivesti unei asemenea oferte, mai ales daca ea iti este adusa la cunostinta in spatii inchise, in care toti participantii aplauda si striga frenetic: „Vom fi bogati! (…),Totul depinde numai de noi!“
Pentru a intra in joc, trebuie respectat un regulament foarte strict. Fiecare client trebuie sa atraga in retea cel putin patru persoane. Clientul semneaza o clauza de confidentialitate, prin care se obliga sa nu dezvaluie nimanui planul de imbogatire rapida al organizatorilor. In caz de nerespectare a clauzelor stabilite, „cursantii“ se angajeaza sa plateasca despagubiri firmei in valoare de 10.000 de euro. Dupa ce semneaza contractul si achita 2.290 de euro, participantul primeste cele patru volume ale cartii. Sumele obtinute in acest mod sint trimise de organizatori in Gibraltar, pe numele a doi „parteneri“ straini, DELPHIN INTERNATIONAL si PRIVATE COURSE FOR PERSONAL DEVELOPMENT.
Reconstituirea schemei de succes a delphinilor
Protagonistul jocului piramidal Delphin este un cetatean ceh, Jiri Dlask, rezident in Oradea. El este reprezentantul DELPHIN INTERNATIONAL, iar oradeanca Erzsi Conevalic este mina dreapta a acestuia, despre ea spunindu-se ca ocupa locul secund si in ierarhia sistemului acestui joc piramidal. In afara de cei doi, alte cinci persoane se pare ca sint implicate in mod direct in sistemul „DELPHIN INTERNATIONAL“: Camelia Zachar, Daniel -Andreas Fasller, Emil Krutek, Felix Toana, Bogdan Blidariu. Acestia racolau si convingeau oamenii sa investeasca in jocul „Delphin“, promitindu-le cistiguri fabuloase intr-un timp relativ scurt.
Interesant este ca activitatea firmei se afla in atentia ofiterilor de la Serviciul Politiei Economico-Financiare din cadrul IJP Timis, din anul 2002. Primele controale ale Politiei Economice si ale Garzii Financiare au vizat, in urma cu doi ani, sediul SC BUSINESS CENTER CONSULTING SRL din Arad, firma care a intermediat inchirierea spatiilor in care erau organizate „seminariile de marketing“. Autoritatile au descoperit la sediul societatii 1.705 volume din „Calea Succesului“, precum si sute de formulare tipizate pentru viitorii adepti. In baza autorizatiilor emise anul trecut de Parchetul de pe linga Tribunalul Timis, au mai fost perchezitionate si locuintele a trei indivizi care se ocupau de coordonarea „delphinilor“ din Timis: Emil Krutek, Felix Toana si Bogdan Blidariu. Pina in prezent, au fost identificate peste 900 de persoane care au achitat, prin virament bancar, cei 2.290 euro catre firma din Gibraltar, precum si peste 1.200 de oameni inscrisi pe listele jocului Delphin. Organizatorii escrocheriei au reusit sa stringa, in aproximativ doi ani, adepti din judetele Bihor, Timis, Arad, Cluj, Sibiu, Vilcea, Gorj, Prahova, Arges, Olt, Deva si Caransebes. Nici un client nu s-a imbogatit pina in prezent din acest joc… cel putin nu oficial.
Imbogatiti cercetati de politie
Patronii jocului sint acuzati de evaziune fiscala, inselaciune, asociere pentru comiterea de infractiuni si exercitarea unor acte de comert in favoarea unei societati straine. Ofiterii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Timis au stabilit ca aradeanca Zachar Camelia, de 33 de ani, administratoarea firmei SC CENTER BUSINESS CONSULTING SRL, a facilitat, in perioada 2002-2003, obtinerea de doua firme din Gibraltar a unor venituri de peste 11,4 miliarde de lei din vinzarea volumelor „Calea Succesului“. Firma aradeana a incheiat trei contracte, doua de prestari servicii si unul de distributie, prin care isi asuma responsabilitatea de a achita obligatiile fiscale pentru activitatile comerciale desfasurate in Romania in numele lor. Acest lucru insa nu s-a mai intimplat.
In urma cu o saptamina, un reportaj difuzat de PRO TV la o ora de maxima audienta a scos din nou la iveala secretomania care domneste in jurul jocului piramidal Delphin, Slatina fiind mentionata drept centrul jocului. Organizatorii isi vad in continuare de treaba. Surse autorizate din IJP Olt spun ca, desi activitatile desfasurate de delphini la Slatina nu pot fi deocamdata considerate ilegale, ceea ce se petrece de doi in incinta Casei de Cultura a Sindicatelor din municipiu ani ramine in atentia lor. Acest lucru este valabil si pentru ca organizatorii sint banuiti ca ar spala bani, sumele strinse fiind depuse intr-un cont secret si apoi transferate in strainatate, respectiv in tari cunoscute ca reprezentind „paradisuri fiscale“ ale lumii. Politistii olteni asteapta ca persoanele care considera ca au fost prejudiciate in urma participarii la acest joc sa depuna plingeri in acest sens, pentru a putea cerceta temeinic cazul.