de Mioara DRAGALINA,
Valentin TUDOR
In Craiova a devenit o moda sa dai statul in judecata si sa speri ca si cistigi. In anumite cercuri ale celor care fac bani umbla zvonul ca afacerile profitabile se fac cu statul pentru ca, de regula, daca ungi bine rotile functionarimii platite sa apere averea statului, nu mai are cine sa te reclame. Neamurile lui Mititelu stiau de zvon din moment ce din doua incercari de a lua bunuri de la stat una le-a si reusit, alegindu-se cu 44 ha de teren din proprietatea publica a statului, lacul Craiovita, cu 16 ha de teren intravilan, si 43 ha de teren intravilan in echivalent. Degeaba Agentia Domeniilor Statului, care detine 93 ha de teren in Ferma 2 a SCPP Craiova, recunoaste in scris ca bunurile statului sint inalienabile, indivizibile si indestructibile, pentru ca Mititelu tot a luat activele de pe aceste terenuri, blocind proprietatea statului. Nici un organ al statului nu sufla o vorba si toata lumea se preface ca problema nu exista! Nici Parchetele din Dolj si nici politia nu au avut curiozitatea sa se intereseze de aceste lucruri, desi, daca tot ceea ce spune ADS este adevarat, atunci fapta este desprinsa din Codul Penal. Ca neamurile lui Mititelu sa nu ramina singure in lupta acerba cu statul roman, primarul de la Podari, Constantin Gheorghita, s-a grabit sa li se alature si a dat si el in judecata statul roman. El vrea sa ia 56 ha de teren, pe care este construit aerodromul Aeroclubului Teritorial Oltenia de la Balta Verde si de pe care decoleaza si aterizeaza avioanele utilitare ale societatii private AGROAVIA SRL.
„Zbor deasupra unui cuib de cuci“
Planul de acaparare a teritoriilor limitrofe Craiovei, de la intrarile principale in oras, a fost bine pus la cale de clanul Mititelu si a inceput sa fie aplicat din anul 2002, prin executarea unei creante a Statiunii de Cercetare si Productie Pomicola Craiova, din care Mititelu s-a ales cu activele de pe 93 ha de teren proprietate publica a statului. Tot de atunci, Mititelu se foloseste de pamint fara sa plateasca redeventa, chirie sau orice alta forma de plata statului. Agentia Domeniilor Statului, care are filiala si la Craiova si care este administratorul acestor paminturi, se face ca nu stie de situatie, permitind perpetuarea ei pina la calendele grecesti, desi are la indemina instrumentele oferite de organele de cercetare penala. Dupa preluarea ilegala a activelor, dupa cum declara functionarii Ministerului Finantelor, a urmat procesul de pomina in care judecatorul Traistaru le-a dat neamurilor lui Mititelu tot ce au cerut si n-au visat ca o sa aiba vreodata. Dupa acest proces, finalizat cu o sentinta care a ramas definitiva cu ajutorul primarului Craiovei, Aurica Solomon, a urmat alt proces prin care de aceasta data Mititeii doreau pamint din domeniul public al statului, aflat la intrarea in oras dinspre Bucuresti, fata in fata cu Aeroportul Civil Craiova. De aceasta data si pentru putin timp lucrurile au fost stopate, Judecatoria Craiova respingindu-le actiunea. Mai ramasesera de atacat cele 56 ha aflate la intrarea in Craiova dinspre Calafat, pe care este constituit aerodromul Aeroclubului Teritorial Oltenia. Cum un proces era destul de greoi si riscant, Mititelu a incercat o alta metoda, mai ales ca i se si deschisese pofta de „zbor deasupra unui cuib de cuci“.
Pe acel teren isi avea sediul o firma privata, AGROAVIA SRL, care cumparase inainte de anul 2000 Aerobaza utilitara Craiova. Firma nu detinea si terenul, lucru pe care Mititelu se pare ca nu l-a stiut in februarie 2004, cind a vrut sa intre in afacere cu actionarii acestui SRL. Asa ca Mititelu a mobilizat „artileria grea“, societatea AAGIROM (ai carei actionari sint Mititelu Adrian Marin, Mitran Sorin, SC REGIONAL MEDIA SA, Preoteasa Gigel si Joavina Gh. Sorin) pe Oprea Gigi Cristian si pe Daniel Rosianu, pe care i-a convins sa participe la o adunare generala a SRL-ului care detinea autobaza utilizata. Intr-o invalmaseala de nedescris, documentele de la adunarea actionarilor SRL-ului care detinea baza aviatiei utilitare au fost semnate si de invitatii care la acel moment nu aveau nici o calitate oficiala. Pentru ca s-a aflat repede care este situatia celor 56 ha din vecinatatea aerobazei utilitare, prietenilor lui Mititelu le-a pierit entuziasmul, iar noua societate pe care o planuisera, AVIASAN SA, a ramas doar un vis.
Primarul Gheorghita s-a molipsit de la Mititelu
In primavara acestui an, dupa esuarea tratativelor de asociere cu AGROAVIA SRL, detinatoarea aerobazei utilitare de la Balta Verde peste Jiu, s-a pus la cale infiintarea altei societati cu aceeasi denumire ca si SRL-ul amintit, SC AGROAVIA SA. Printre fondatori, un nume cunoscut, Dinel Staicu, care aduce in societate si FPP Oltenia SA, societatea care are 35 de asociati si membri fondatori. La putin timp dupa fondarea noii societati, Dinel Staicu se retrage si cedeaza toate actiunile sale detinute la AGROAVIA SA (52% din capitalul social) ASOCIATIEI CRESTIN-CATOLIC ORTODOXE, care devine astfel actionar principal la noua societate cu obiect de activitate transporturi aeriene ocazionale si ramine condusa tot de Dinel Staicu. Cel putin asa reiese din documentele de cesionare, valabile in luna septembrie 2004.
Nici de aceasta data, cele 56 de ha de teren pe care este constituita aerobaza utilitara si aerodromul nu sint ale cuiva anume, ci ale statului roman. Consiliul Local Podari, care pina acum a stat pe margine, a emis doua hotariri in primele luni ale anului 2004, prin care consilierii au schimbat regimul juridic al celor 56 ha, trecindu-le din domeniul public al statului in domeniul privat al primariei. Doar in felul acesta consiliul local il putea delega pe primar sa intre in afacere cu diversi intreprinzatori care doreau sa relanseze (?!) aviatia civila pe Aerodromul de la Balta Verde. Sau, dupa cum spune primarul Constantin Gheorghita, „pamintul ne trebuie pentru ca au venit oamenii cu hotariri judecatoresti definitive si imi trebuie peste 200 ha de teren pentru a-i putea pune in posesie“. Asa o fi, numai ca schimbarea regimului juridic al pamintului nu-l poate face nici primarul, nici consiliul local, ci doar guvernul.
Prefectura a anulat in instanta cele doua hotariri ale consiliului local si se credea la sfirsitul lunii octombrie 2004 ca lucrurile s-au linistit. Nemultumit, primarul Gheorghita a sarit la gitul statului, pe care l-a actionat in judecata, procesul derulindu-se la Judecatoria Craiova. Demn urmas al neamurilor lui Mititelu, Gheorghita, prin avocat, cere statului cele 56 ha de teren, pe motiv ca pina in 1991 acolo era constituit izlazul comunal. Cum va decide instanta ramine de vazut. Primarul Gheorghita cere nulitatea absoluta a unei documentatii tehnice efectuate la cererea Aeroclubului Oltenia, prin care se constata si nu se decide proprietatea publica a statului. Consiliul local trebuia sa ceara anularea anexei 16 din HG nr. 1.045/2000, care consfinteste proprietatea publica a statului pentru cele 56 ha. Cum acest lucru era greu sau aproape imposibil, s-a hotarit sa adopte tehnica pasilor marunti. Vom trai si vom vedea!