Constantin Dilgoci a dat vina pe cresterea tarifului la energia electrica: „Ma paralizeaza pur si simplu. La asemenea pret, produsele Tufon nu mai sint rentabile“
Constantin Dilgoci are probleme din ce in ce mai mari cu societatea pe care o patroneaza de doi ani, SC Tufon SA. Aproximativ doua sute de angajati s-au strins miercuri in fata fabricii de pe strada Caracal, pentru a cere lamuriri patronului cu privire la soarta societatii. In urma discutiilor cu Constantin Dilgoci, acestia au aflat cu surprindere ca Tufon SA isi va inchide portile pina pe 4 februarie, cind acesta intentioneaza sa reporneasca activitatea. „Era vorba despre angajatii din turele trei si patru, care nu vor mai lucra pina pe 4 februarie. Vom vedea ce vom face cu ceilalti“, a declarat Constantin Dilgoci. Acesta a precizat ca va cauta o modalitate de a-i plati pe cei aproximativ doua sute de angajati ramasi momentan fara slujba. „Nu mai pot intra in concediu de odihna, pentru ca si l-au luat deja“, a declarat patronul Tufon. Conform spuselor sale, acestia nu au intrat in somaj sau in concediu fara plata si a dat vina pentru situatia creata pe noile tarife la energia electrica stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. „Ma paralizeaza, pur si simplu, aceste tarife. Din decembrie, cei de la Electrica mi-au stabilit un tarif de 3.500 de lei pe kilowatt, lucru care face produsele Tufon nerentabile. In trei luni, mi-a venit factura de zece miliarde de lei. Nici cei carora le furnizam noi produse nu accepta o crestere a pretului, pentru a acoperi marirea costului energiei electrice. Miine (astazi – n.r.) ma duc la Bucuresti sa vorbesc cu autoritatile“, a mai spus Dilgoci. Patronul Tufon intentioneaza totusi sa instaleze o noua linie de productie pina cind fabrica isi va redeschide portile, pe 4 februarie. „Pina atunci trebuie insa sa dezafectez locul in care va fi instalata noua linie“, a precizat Dilgoci.
Electrica Oltenia spune ca nu are nici o vina
Reprezentantii Electrica Oltenia au declarat pentru GdS ca nu sint vinovati de situatia creata. Stefan Croitoru, director in cadrul institutiei, a precizat ca noile tarife au fost stablite prin ordin de la Bucuresti. „In decembrie 2004, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a emis un ordin prin care firmele eligibile au trecut la tariful A33, care este diferentiat in functie de nivelul de tensiune, durata de utilizare sau zona de virf. Daca este bine utilizat, acest tarif este in avantajul consumatorului“, a declarat Croitoru. Conform spuselor sale, SC Tufon SA este consumator eligibil, ceea ce inseamna ca trebuie sa se supuna ordinului. „Tufon este o societate care consuma multa energie. Fiind incadrata la consumatori eligibili, isi poate alege insa orice furnizor de energie, nu e obligata sa ramina la noi“, a concluzionat Stefan Croitoru. Disputele legate de marirea tarifului la energie electrica ii intereseaza prea putin pe cei doua sute de angajati ai Tufon care au ramas momentan pe drumuri. Chiar daca a plecat la Bucuresti sa discute problema cu autoritatile, Dilgoci nu poate schimba un ordin emis cu acordul guvernului. Sa fie oare acesta inceputul sfirsitului pentru Tufon?
Dilgoci s-a certat si cu Ministerul de Finante
Societatea lui Dilgoci nu „se simte“ prea bine nici in relatia cu ministrul de finante. Conform unui comunicat de presa publicat pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pe 6 ianuarie, Tufon SA se numara printre societatile la care statul a cerut declansarea procedurii de reorganizare si faliment prevazuta de Legea nr. 64/1995 republicata. Conform site-ului, Tufon ar avea de plata catre bugetul consolidat al statului 137 de miliarde de lei, suma contestata, de altfel, de Constantin Dilgoci. Acesta a precizat de mai multe ori ca datoria imensa pe care i-o imputa Ministerul de Finante reprezinta, de fapt, esalonari la plata sau esalonari in vederea scutirii la plata pe baza mai multor ordine comune semnate de mai multe institutii ale statului. Patronul Tufon a declarat chiar ca a dat in judecata fosta Autoritate pentru Privatizarea Activelor Statului, deoarece a semnat ordinele de esalonare citeva luni mai tirziu. Reprezentantii fiscului doljean nu au negat existenta documentelor invocate de Dilgoci, dar au precizat la rindul lor ca Tufon nu mai beneficiaza de prevederile legale, intrucit nu si-a respectat graficele de plata. DGFP Dolj a solicitat declansarea procedurii de reorganizare si faliment a Tufon in aprilie 2004, dar instanta a cerut efectuarea unui control care sa stabileasca suma reala a datoriilor societatii craiovene. Procedura a fost suspendata, Finantele au terminat controlul in decembrie anul trecut si urmeaza ca in cursul acestei saptamini sa depuna la Tribunalul Dolj situatia cu datoriile Tufon.