4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalTratatul de aderare a României la UE, piatra de incercare a guvernului Tariceanu

Tratatul de aderare a României la UE, piatra de incercare a guvernului Tariceanu

Premierul Calin Popescu Tariceanu, aflat in vizita la Bruxelles, cu prilejul reuniunii de primavara la nivel inalt a membrilor UE, s-a intilnit cu parlamentari si oficiali ai Uniunii. Scopul principal a fost de a convinge parlamentarii, care urmeaza sa voteze asupra tratatului de aderare, ca România a facut progrese si este hotarita sa indeplineasca toate conditiile cuprinse in tratat. Printre parlamentarii Partidului Popular European exista si voci rezervate fata de capacitatea reala a României de a-si indeplini angajamentele cuprinse in tratat.


România are nevoie de votul pe care Comisia de politica externa a Parlamentului European trebuie sa-l dea la sfirsitul lunii martie asupra raportului Moscovici, pe 13 aprilie de avizul conform al Parlamentului asupra tratatului de aderare, pentru ca pe 25 aprilie sa semneze tratatul impreuna cu Bulgaria. Neindeplinirea angajamentelor luate in domeniile sensibile poate determina activarea clauzei de salvgardare, altfel spus aminarea cu un an a aderarii României la UE.


România va trebui sa continue reformele si dupa semnarea Tratatului


Calin Popescu Tariceanu a declarat marti la Bruxelles ca guvernul va aplica in continuare toate masurile necesare pentru ca tara noastra sa devina membru al Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007 si pentru a evita aplicarea clauzei de salvgardare.


Seful executivului l-a informat pe Ollie Rehn, comisarul european pentru extindere, in legatura cu masurile concrete adoptate de guvern in ceea ce priveste reforma justitiei, lupta impotriva coruptie, libertatea presei, concurenta. „Ceea ce a caracterizat cele trei luni de guvernare au fost mai putine declaratii politice pompoase si mai multe actiuni concrete. Vrem sa informam atit Comisia, cit si Parlamentul despre ce am realizat in ultima perioada. In ceea ce ma priveste, am subliniat angajamentul nostru de a respecta toate termenele incluse in calendarul de aderare. Vrem ca România sa devina membra a UE de la 1 ianuarie 2007 si, daca vom continua in acest fel, aplicarea clauzei de salvgardare nu va fi necesara“, a declarat premierul Tariceanu.


Comisarul european a subliniat ca guvernul trebuie sa finalizeze reforma sistemului judiciar, pe care a numit-o „prioritatea tuturor prioritatilor“. Aceasta reprezinta un obiectiv comun, atit pentru România, cit si pentru Comisia Europeana, a subliniat Ollie Rehn.


Ollie Rehn i-a dat asigurari premierului Calin Popescu Tariceanu ca apreciaza „inceputul in forta al guvernului român“ in aplicarea reformelor necesare pentru indeplinirea angajamentelor asumate de România.


El a aratat ca România va trebui sa continue reformele si dupa semnarea Tratatului de aderare din luna aprilie, astfel incit aderarea efectiva sa poata avea loc la 1 ianuarie 2007. Potrivit lui Ollie Rehn, Comisia va monitoriza progresele facute de România, iar acestea vor fi consemnate in raportul ce va fi dat publicitatii in noiembrie. „Sper ca dupa monitorizare Comisia sa nu fie nevoita sa recomande folosirea clauzei de salvgardare. Sint foarte increzator ca guvernul de la Bucuresti are vointa politica de a indeplini conditiile pentru aderare. Iar primul-ministru stie foarte bine cum sa transforme aceasta vointa politica in actiuni concrete“, a mai spus comisarul european.


Integrarea României in UE se realizeaza in conditiile indeplinirii angajamentelor asumate


Parlamentul European ar putea avea un cuvint de spus in privinta monitorizarii României si Bulgariei, a mai spus comisarul pentru extindere Ollie Rehn, care a apreciat ca trebuie sa se tina cont de vederile politice ale Parlamentului in aceasta privinta.


„Am fost contactat de membrii importanti ai Parlamentului European si din Comisia Afacerilor Externe si am inteles ca Parlamentul European vrea sa fie asociat in aceasta chestiune, chiar daca nu exista o prevedere legala in Tratatele de baza pentru aceasta“, a declarat Rehn.


Comisarul pentru extindere si-a exprimat increderea ca România va indeplini criteriile de aderare la termenele stabilite.


„România ar trebui sa isi indeplineasca angajamentele la termenele stabilite, acum, la sfirsitul lunii martie, si cred ca acest lucru se va intimpla si va convinge atit statele membre, cit si Parlamentul European de seriozitatea cu care România incearca sa indeplineasca criteriile de acces“, a spus Rehn.


Premierul Calin Popescu Tariceanu si-a exprimat increderea ca din punctul de vedere al României acest aspect nu ar trebui sa fie o problema.


„Daca România isi respecta angajamentele nu vom avea nici un fel de problema. Daca Parlamentul doreste sa se implice mai mult in procesul de monitorizare a progreselor pe calea aderarii, in ceea ce priveste România si Bulgaria nu inseamna nimic in plus decit, daca vreti, ca Parlamentul realizeaza ca este nevoie de o implicare mai mare in acest gen de decizii politice. Aceasta problema trebuie privita atit din perspectiva actuala, cit si din perspectiva viitoare, tinind cont ca mai sint si alte tari candidate la integrarea europeana“, a subliniat premierul Calin Popescu Tariceanu.


Comisarul pentru extindere a confirmat ca integrarea României in UE se realizeaza in conditiile indeplinirii angajamentelor asumate.


Faptul ca România vizeaza semnarea tratatului de aderare fara conditii suplimentare a fost reiterat de premier si la intilnirile cu Elmar Brok, presedintele Comisiei de politica externa a Parlamentului European, si cu Hans Gert-Pöttering, presedintele grupului Partidului Popular European din Parlament. Pöttering, liderul conservatorilor, recunoaste ca a privit pina acum sceptic calendarul de aderare a României. „Vad ca se fac multe lucruri pentru reforma si incurajez acest proces“, a spus Pöttering.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS