4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalTrei jurnalisti români au fost rapiti in Irak

Trei jurnalisti români au fost rapiti in Irak

Trei jurnalisti români au fost rapiti luni in Irak, aceasta a fost stirea care a facut inconjurul lumii. Este vorba despre jurnalista Marie-Jeanne Ion, redactor-sef adjunct la „Focus“, cameramanul Sorin Miscoci, care lucrau pentru postul de televiziune Prima TV, si de Ovidiu Ohanesian, ziarist al cotidianului România Libera. Ei se aflau de cinci zile in Irak pentru a realiza interviuri cu premierul si presedintele tarii.


Jurnalistii de la Prima TV au declarat ca au primit un telefon exact in momentul in care avea loc rapirea. Potrivit directorului Stirilor PrimaTV, Dan Dumitru, colega sa Marie-Jeanne l-a sunat si a realizat, din prima secunda, ca este ceva in neregula.


„Pur si simplu, telefonul ei reda momentul rapirii. Am fost in sedinta cu colegii mei, cred ca eram sase, sapte, opt, nu stiu citi, am pus telefonul pe speaker si cu totii am auzit inmarmuriti cum sint rapiti. Marie-Jeanne implora in limba engleza sa fie lasati in pace, ea, colegul ei si ghidul; translatorul pe care il aveau acolo spunea ca sint din România, dintr-o tara saraca, si ca nu au bani pentru rascumparare. Auzeam frinturi de strigate in limba araba. O auzeam pe Marie-Jeanne cum ii implora si in limba araba. Ii ruga in limba araba, practic, sa ii lase in pace. A durat, cred, un minut, un minut si un pic. Am reusit sa inregistram un fragment din acea drama, care se desfasura in fata noastra, a tuturor. La opt, opt si un pic i-am dat un mesaj. Am intrebat daca o pot suna, pentru ca ma gindeam ca, daca o sun si are inca telefonul asupra ei, risc sa o deconspir. Spre surprinderea mea, mi-a raspuns si mi-a indicat o posibila directie in care i-ar duce rapitorii. Si asta a fost tot“, a spus Dan Dumitru.


In ceea ce-l priveste pe Eduard Ovidiu Ohanesian, sefa Departamentului politica externa al cotidianului România Libera, Mihaela Matachita, a declarat ca redactia ziarului nu a putut sa-l mai contacteze de luni seara. Ea a mai declarat ca nu este foarte sigur daca, la momentul disparitiei, Eduard Ovidiu Ohanesian se afla impreuna cu jurnalistii de la Prima TV din Irak, existind si posibilitatea ca el sa fi fost singur. Ohanesian, reporter la Departamentul investigatii, plecase de saptamina trecuta in Irak, pentru documentare, si publicase in editia de luni a României Libere un interviu realizat cu premierul interimar irakian, Ayad Allawi, urmind sa se intoarca simbata sau duminica.


Jurnalistii au luat legatura cu familiile inaintea disparitiei


Marie-Jeanne Ion si-a sunat mama cu putin timp inaintea disparitiei, dupa cum a declarat tatal ziaristei, fostul prefect de Buzau, Ion Vasile.


„Marie-Jeanne a vorbit cu mama ei in aceasta dupa-amiaza (luni – n.r.), iar la 15-20 de minute dupa asta nu s-a mai putut lua legatura cu ea. Ca si sotia mea, consider ca nu este bine sa se faca agitatie in jurul acestui subiect. Nu se stie ce informatii si in ce forma ajung pe canalele de televiziune de acolo. Cred ca este mai bine sa asteptam si sa lasam institutiile statului sa-si faca datoria“, a spus tatal jurnalistei.


Familia cameramanului Sorin Miscoci a vorbit ultima data cu acesta la telefon simbata, cind le-a spus ca este in siguranta. „Mi-a spus ca este bine, sa stau linistita ca sint paziti, ca este in siguranta, dar n-a fost asa cum a spus el, ca totul s-a schimbat“, a spus mama cameramanului de la Prima TV.


Pasii gresiti ai jurnalistilor


Cel mai probabil, cei trei ziaristi români au incalcat procedurile de deplasare intr-un teatru de operatiuni. In mod normal, ei erau obligati sa se acrediteze la comandamentul din zona si in acel moment puteau beneficia de protectia fortelor coalitiei. In plus, ziaristii ar fi trebuit sa fie dotati cu veste antiglont si ar fi trebuit sa apeleze numai la ghizi si interpreti verificati de militarii coalitiei. Practic, se poate spune ca toti cei trei români si-au fortat norocul. Aceasta este si parerea generalului de brigada Teodor Frunzetti, comandantul Comandamentului 2 Operational Buzau, unitate care coordoneaza misiunile din strainatate. Potrivit lui Frunzetti, Bagdadul este zona cea mai periculoasa in prezent. „Era obligatoriu ca jurnalistii români sa aiba asigurata protectie, altfel nu aveau ce cauta. Si-au asumat un mare risc si, fie ca au luat lucrurile in joaca, fie ca cine i-a informat la fata locului nu a facut-o cu simt de raspundere si cu profesionalism. Trebuia sa ia legatura cu autoritatea abilitata, lucru pe care nu am cunostinta ca l-au facut. Noua nu ni s-a adresat nimeni din acel grup de ziaristi. Nu stiu cine i-a dus acolo si la initiativa cui“, a declarat generalul Frunzetti.


Zona de unde au fost rapiti nu este cunoscuta ca fiind una de rapiri din ratiuni politice


Simona Marinescu, coordonator regional de politici sociale al Bancii Mondiale in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, prezenta in Irak, a afirmat ca zona de unde au fost rapiti jurnalistii nu este cunoscuta ca fiind una de rapiri din ratiuni politice si considera ca cineva a vindut informatia privind traseul jurnalistilor români rebelilor irakieni.


„Cu putin inainte de a fi capturati au avut niste intilniri in Bagdad si s-au expus. Cineva care a stiut traseul lor a vindut informatia. Trebuie sa ii ajutam. Trebuie sa intelegem cu totii ca, daca doar ratiuni economice stau in spatele acestei rapiri, trebuie sa procedam in asa fel incit sa fie pusi in libertate cit mai curind. Trebuie sa fim discreti, pentru ca este vorba de viata unor oameni. Sintem speriati pentru ca este pentru prima oara cind românii au aici o problema. Este pacat ca s-a intimplat asta. Imi pare rau ca ei au fost intr-o zona destul de expusa si au stat intr-un hotel care era mai putin supravegheat, dar asta nu mai conteaza acum“, a spus Simona Marinescu.


România are si vointa, si capacitatea de a-si apara cetatenii


Revenit in tara, luni noapte, in jurul orei 00.30, dupa ce a vizitat contingentele românesti dislocate in Irak si Afganistan, presedintele României, Traian Basescu, a spus ca se cauta solutii pentru rezolvarea situatiei. „Am alertat toate serviciile secrete si serviciile de informatii straine, precum si pe aliatii nostri, pentru a rezolva aceasta problema“, a declarat luni seara presedintele român, Traian Basescu, dupa vizita surpriza pe care a efectuat-o in Irak. „Pot sa va spun insa ca, pe canalele diplomatice si pe alte canale de informatii, urmarim ceea ce se intimpla in zona, asteptam sa apara stiri sau confirmari oficiale. Ceea ce se poate afirma in acest moment este ca zona in care a disparut grupul de trei jurnalisti nu este o zona caracterizata prin rapiri, ci mai degraba prin acte de tilharie si banditism, asa incit pot sa spun ca exista o raza de speranta, dar sigur ca orice alte aprecieri nu vor putea fi facute decit pe masura evolutiei timpului si a sosirii unor noi informatii din zona“, a declarat premierul român Calin Popescu Tariceanu.


Presedintele Traian Basescu a convocat ieri-dimineata o sedinta operativa la Palatul Cotroceni, pentru actiunea de recuperare a celor trei ziaristi români disparuti in Irak, la care au participat sefii principalelor servicii secrete, ministrul de externe si consilierii prezidentiali pe politica externa si interna.


Activitatea grupului operativ, coordonat de presedintele Traian Basescu, va fi permanenta, pe toata durata desfasurarii procesului de investigare, analiza si actiune directa pentru gasirea cit mai rapida si in bune conditii a ziaristilor români disparuti. Seful statului ii asigura pe români ca tara noastra are si vointa, si capacitatea de a-si apara cetatenii.


In acelasi timp, premierul Calin Popescu Tariceanu, aflat ieri la Pitesti, a spus ca se utilizeaza toate canalele, diplomatice si nediplomatice, pentru a afla mai multe date si pentru a putea intreprinde masurile necesare. „Institutiile abilitate ale statului isi vor face datoria, iar noi vom depune toate eforturile pentru ca toti cei trei români sa revina intre noi teferi“, a afirmat primul-ministru, precizind ca rapirea celor trei ziaristi este un eveniment care l-a intristat si ca gasirea unor solutii pentru a veni in sprijinul acestora il preocupa in mod deosebit.


Clubul Român de Presa – alaturi de colegii si de familiile jurnalistilor rapiti


Clubul Român de Presa si-a exprimat speranta ca ziaristii români rapiti in Irak vor fi eliberati cit mai repede.


Consiliul de Onoare al Clubului a facut un apel catre autoritatile statului sa desfasoare toate operatiunile necesare pentru eliberarea urgenta a ziaristilor.


„Intreaga presa este alaturi de familiile, prietenii si redactiile celor trei ziaristi, pe care ii asteptam sa revina si sa isi desfasoare in continuare meseria careia i s-au consacrat“, se arata intr-un comunicat al Clubului Român de Presa.


In aceeasi nota, reprezentantii Organizatiei Reporteri fara Frontiere sint extrem de preocupati de disparitia celor trei jurnalisti români. „Sintem foarte nelinistiti. Informatiile privind disparitiile sau rapirile in Irak trebuie luate foarte in serios. Experientele anterioare au demonstrat ca toti jurnalistii, indiferent de nationalitatea lor, pot fi tinta unor astfel de incidente. In urma unui astfel de eveniment, mobilizarea este esentiala in primele zile“, se anunta pe site-ul organizatiei. „Autoritatile române, europene, americane si irakiene fac tot ceea ce este posibil in scopul de a-i gasi pe cei trei jurnalisti cit mai repede“, precizeaza, de asemenea, reprezentantii organizatiei.


17 jurnalisti au fost rapiti in Irak


In ultimul an, peste 150 de straini au fost rapiti in Irak. Cea mai mare parte dintre acestia au fost eliberati in urma negocierilor sau dupa platirea unor rascumparari, insa o treime dintre ei au fost ucisi. Numerosi irakieni au fost, de asemenea, rapiti, adesea cu scopul de a se obtine rascumparari. Rapirea celor trei jurnalisti români are loc in urma vizitei surpriza pe care presedintele român Traian Basescu a efectuat-o in Irak.


„România nu intentioneaza sa-si reduca contingentul de militari si va continua sa participe la misiunile de reconstructie si stabilizare a Irakului“, a declarat Basescu, in timpul vizitei. Aproximativ 800 de militari români se afla in prezent in Irak in cadrul fortei multinationale. Autoritatile de la Bucuresti au anuntat ca intentioneaza sa mai trimita 100 de militari in aceasta tara.


Potrivit unui sondaj, ale carui rezultate au fost facute publice luni, 55 la suta dintre români se opun trimiterii de noi trupe in Irak, in timp ce doar 36 la suta au raspuns favorabil acestei decizii. Sondajul a fost realizat intre 21 si 26 martie, pe un esantion reprezentativ de 1.100 de persoane.


Conform unei statistici intocmite de reprezentantii Organizatiei Reporteri fara Frontiere, cel putin 17 jurnalisti au fost rapiti in Irak de la inceputul razboiului, in martie 2003. Jurnalista franceza Florence Aubenas, precum si ghidul si translatorul sau irakian, Hussein Hanoun, sint tinuti ostatici de 83 de zile.


Abu Musab al-Zarqawi a revendicat rapirea celor trei jurnalisti români


Aliatul retelei al-Qaeda in Irak, Abu Musab al-Zarqawi, a revendicat, ieri, rapirea celor trei jurnalisti români. Dupa cum informeaza site-ul audionews.it, Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci, care lucrau pentru postul de televiziune Prima TV, si Ovidiu Ohannesian, reporter de investigatii al cotidianului România Libera, au fost capturati de un grup de rebeli din Bagdad, in urma cu aproximativ 15 ore.


Potrivit sursei citate, al-Zarqawi a revendicat si rapirea unui jurnalist american, insa aceasta informatie nu a fost confirmata inca de oficialii americani.


Totodata, agentia italiana de presa Bluewin Info sustine ca gruparea radicalului iordanian a contactat un contingent de militari români din Bucuresti dislocat in Irak, anuntindu-i ca este responsabila de sechestrarea jurnalistilor, insa nu au cerut inca o rascumparare. Aceasta informatie nu a fost confirmata de autoritatile române.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII