Presedintele Bancii Internationale a Religiilor, Ion Popescu, a prezentat Parchetului National Anticoruptie „documente obtinute recent, din care rezulta ca falimentul bancii a fost declansat pe o cerere care nu este inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti“, se arata intr-un comunicat remis marti presei. Potrivit aceluiasi document, Ion Popescu „nu este cercetat sau urmarit penal“ si a solicitat anchetatorilor „finalizarea dosarului 194/2003, privind declansarea falimentului BIR, si activitatea lichidatorului Reconversie si Valorificare Active/Moore Stephens (RVA) in banca mentionata.
Presedintele BIR este denuntatorul fostului consilier guvernamental Fanel Pavalache, condamnat la sase ani de inchisoare de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie dupa ce i-a pretins lui Popescu o suma importanta de bani pentru stoparea procedurii de lichidare a bancii. Prin rechizitoriul prin care Fanel Pavalache a fost trimis in judecata, procurorii au dispus disjungerea unor fapte ce ar fi fost comise de fostul consilier guvernamental Maria Navala si Cristina Negru (judecatoare la Tribunalul Bucuresti-Sectia comerciala), dar nici pina in prezent aceasta parte a dosarului nu a fost finalizata. Toti trei erau acuzati de dare si luare de mita, spalare de bani si infractiunii la Legea 78/2000 privind fapte de coruptie.
A doua separare a faptelor efectuata in dosar are ca obiect acte de urmarire penala cu referire la infractiunile de abuz in serviciu in forma calificata si fals intelectual, in legatura cu declararea procedurii de faliment a BIR si activitatea lichidatorului judiciar SC Reconversie si Valorificare Active SA si SC Recomcontrol In Partners SA Bucuresti. In aceasta parte a cauzei figureaza si numele lui Ion Popescu, sustine PNA.