2.3 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalIon Fotescu, prietenul lui Boerica, eliberat de Curtea de Apel

Ion Fotescu, prietenul lui Boerica, eliberat de Curtea de Apel

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti nu se dezmint. Dupa ce saptamina trecuta au fost eliberati, rind pe rind, Dinu Patriciu, Corneliu Iacobov, Toader Gaurean si Zaher Iskandarani, miercuri a fost scos din arest si prietenului lui Boerica, Ion Fotescu, arestat la sfirsitul lunii martie sub acuzatiile de crima organizata, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si evaziune fiscala, dupa ce, beneficiind de repetate returnari ilegale de TVA, a prejudiciat statul cu aproape 67 de miliarde de lei.


Omul de afaceri craiovean Ion Fotescu, arestat la sfirsitul lunii martie dupa ce a pagubit statul cu peste 66 de miliarde de lei, prin rambursari ilegale de TVA, a fost pus in libertate printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti. Instanta a admis recursul lui Fotescu fata de decizia Tribunalului Bucuresti privind arestarea preventiva a craioveanului, iar hotarirea a fost pusa in aplicare de indata. Pe 19 martie, Tribunalul Bucuresti a emis pe numele acestuia un mandat de arestare in lipsa, iar Fotescu a fost dat in urmarire generala si consemn la frontiera. El a fost prins doua zile mai tirziu, in urma unei ample desfasurari de forte a ofiterilor de la Crima Organizata din Bucuresti. Dupa ce a fost cautat, inclusiv cu elicopterul, prin judetele Dolj, Dimbovita, Constanta si Arges, Fotescu a fost gasit in zona 13 Septembrie – Panduri, in timp ce, spun surse confidentiale, si-ar fi asteptat avocatul. Afaceristul a fost dus imediat in arestul Directiei Cercetari Penale a Inspectoratului General al Politiei Române, fiind ulterior prezentat magistratilor Tribunalului Bucuresti pentru punerea in aplicare a mandatului de arestare preventiva pentru 30 de zile. In acelasi caz, procurorii Ministerului Public au retinut alte trei persoane: Hussein Sultan, zis „Hazem“, Reza Pormand Ali si Milcov Radivoi Scalus, pe numele carora magistratii au emis mandate de arestare preventiva de 29 de zile, pentru comiterea infractiunilor de crima organizata, spalare de bani, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, evaziune fiscala si complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave.


Documente si pasapoarte false


Potrivit Parchetului instantei supreme, procurori, jandarmi si „mascati“ au efectuat 24 de descinderi in Bucuresti si Craiova, de unde au fost ridicate documente care dovedeau implicarea lui Ion Fotescu in rambursarile ilegale de TVA, precum si pasapoarte falsificate prin aplicarea fotografiei. Amintim ca, la 14 ianuarie 2005, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au surprins, in baza unei atente monitorizari si a informatiilor obtinute, o persoana care s-a prezentat la sediul Registrului cu un pasaport fals pe numele Golam Reza Aslani. Barbatul era insotit de doi cetateni români care il ajutau la indeplinirea formalitatilor de cesiune a partilor sociale emise de mai multe societati comerciale. Prin extinderea cercetarilor s-a stabilit ca, in perioada august 2003-decembrie 2004, Ion Fotescu (administrator de drept al firmelor Construct Bavaria SRL Craiova si societatii Ind Bavaria SRL Craiova), in calitate de administrator de fapt al SC Geovenus SRL Craiova a constituit un grup infractional organizat, specializat in obtinerea rambursarilor ilegale de TVA. Pentru a induce in eroare reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, Fotescu s-a folosit de documente falsificate emise de societatile Mariantic Impex SRL Bucuresti, Angelo Alexa SRL Bucuresti si Milco Com 2003 SRL care atestau efectuarea unor operatiuni comerciale, respectiv vinzarea-cumpararea de terenuri sau utilaje pentru investitii, creind statului un prejudiciu de 66.757.000.000 lei.


Firmele mentionate nu functionau la sediul social declarat, dar erau administrate de Milcov Radivoi Scalus si George Georgescu, persoane de incredere ale lui Ion Fotescu. Dupa obtinerea sumelor prin rambursari de TVA, in scopul sustragerii de la plata obligatiilor datorate statului, partile sociale ale Ind Bavaria SRL Craiova si Geovenus SRL Craiova au fost cesionate in mod fictiv de catre persoane cu identitate falsa, printre care Golam Reza Aslani, Nasser Fiad, Marius Matei si Iraj Saatehi.


Utilaje „depozitate“ in apartamente si terenuri vindute de 2.000 de ori mai scump


De asemenea, procurorii au stabilit ca românul Marius Matei a fost deposedat de actul de identitate, care ar fi fost folosit la infiintarea mai multor societati comerciale implicate in rambursari ilegale de TVA de la Craiova. O parte dintre sumele obtinute prin rambursari ilegale de TVA constituie obiectul altui dosar aflat in instrumentarea procurorilor DJICOT.


Din cercetari a rezultat ca persoanele care au intemeiat cesionarea fictiva a partilor sociale sint Tabit Hussein Sultan, zis „Hazem“, si Reza Pormand Ali, care falsificau documente de identitate necesare realizarii cesiunii.


S-a mai stabilit ca, prin acelasi mod de operare, cu ajutorul angajatilor lor, Hussein Sultan si Reza Pormand Ali au infiintat mai multe firme, respectiv Ph Star SRL Bucuresti, Trust Invest SRL Bucuresti, Standard Cereal SRL Bucuresti si Cereal Invest SRL Bucuresti, prin intermediul carora a fost spalata suma de 30 de miliarde de lei obtinute prin evaziune fiscala.


Utilajele care faceau obiectul contractelor falsificate apareau ca fiind depozitate in apartamente de bloc. Un teren extravilan, vindut cu o zi inainte cu 30 de milioane de lei in Bucuresti, era revindut a doua zi in Craiova, uneia dintre firmele administrate de inculpatul Fotescu contra sumei de 60 de miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII