19.8 C
Craiova
luni, 16 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalMititelu i-a dat afara pe Siclitaru si pe Sorin Joavina

Mititelu i-a dat afara pe Siclitaru si pe Sorin Joavina

• Pe linga cei doi prieteni, Mititelu vrea sa disponibilizeze 100 de muncitori de la Upsrom, in speranta ca va face rost de bani pentru plata datoriilor de peste o suta de miliarde de lei catre institutiile statului • Administratorul judiciar crede insa ca societatea are sanse infime sau nule de redresare


Adrian Mititelu si ceilalti actionari ai SC Upsrom Sa Craiova isi joaca ultima carte in fata judecatorilor in incercarea de a salva de la faliment o societate care a acumulat datorii de peste 100 de miliarde de lei catre bugetul statului si catre firmele cu care a avut relatii comerciale. Lipsita de aportul fostului administrator judiciar, SC Nick Impex, inlocuit de judecatorul sindic pe motiv ca isi depasea atributiile, conducerea Upsrom a intocmit un plan de reorganizare fantezist prin care spera ca in doi ani sa-si achite toate restantele financiare. Strategiile prin care echipa lui Mititelu incearca sa-i convinga pe judecatori ca poate pune pe linia de plutire o societate aflata pe marginea prapastiei nu i-au impresionat deloc pe reprezentantii noului administrator judiciar, SC AMT Service, desemnat de instanta sa se ocupe de analiza actelor contabile ale firmei. Intr-un raport depus pe masa judecatorului sindic, acestia considera ca SC Upsrom SA este „insolvabila, cu sanse infime sau nule de redresare“.


In ultima vreme, Adrian Mititelu a inceput sa se laude ca a gasit surse de finantare pentru preluarea echipei de fotbal Stiinta Craiova, la care tinjeste de ani de zile. Printre acestea s-ar regasi si citeva zeci de miliarde de lei provenite din vinzarea unor active apartinind Upsrom, pe care Mititelu nu avea voie sa le instraineze o data declansata procedura de reorganizare si faliment a societatii la mijlocul anului trecut. Tot in cladirile si terenurile firmei si-a cautat salvarea Mititelu si atunci cind reprezentantii Upsrom au depus, in aprilie anul acesta, planul de reorganizare a firmei, desi aceasta datoreaza Finantelor doljene aproape 90 de miliarde de lei, iar Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului aproximativ 800.000 de dolari, sume greu de achitat chiar si pentru o firma „sanatoasa“ financiar. Demersul conducerii Upsrom a venit ca urmare a insistentelor cu care fostul administrator judiciar, numit de Tribunalul Dolj, SC Nick Impex, a cerut aprobarea unui plan de reorganizare si nu falimentul firmei, unul dintre motive fiind convulsiile sociale care s-ar crea in Valea Jiului in cazul disponibilizarilor.


Administratorul judiciar era… confuz


Satule de argumentele administratorului, Administratia Financiara Craiova si AVAS Bucuresti au cerut la inceputul acestui an inlocuirea SC Nick Impex pe motiv ca isi depaseste atributiile si nu vrea sa accepte ca Upsrom datora celor doi creditori peste o suta de miliarde de lei. Criticile celor doua institutii si le-a insusit si Tribunalul Dolj, care l-a inlocuit pe administrator, in martie 2005, cu SC AMT Service. „Instanta constata ca administratorul judiciar se afla intr-o evidenta confuzie cu privire la sensul si limitele atributiilor sale si ca aceasta imprejurare este de natura sa vexeze drepturile celorlalti participanti la procedura“, se arata in motivatia instantei. O data facuta schimbarea, actionarul majoritar al Upsrom, SC Grup Vulcan, firma apartinind tot lui Adrian Mititelu, aflata deja in faliment de citeva luni, a cerut judecatorului sa dispuna inscrierea sa in Adunarea Generala a Actionarilor cu 50,9% din actiuni, de teama sa nu fie inlocuita ca reprezentant al acestora de o alta firma actionara din cadrul Upsrom. Iar variante ar fi fost destule, printre cei care detin actiuni la societatea in cauza figurind alta firma de a lui Mititelu, SC Romeconomic SA, si SIF Banat Crisana.


Mititelu viseaza la miliarde de lei


Pe 5 aprilie 2005, reprezentantii Upsrom au depus un plan de reorganizare prin care acestia sperau sa scape de datorii in cel mult doi ani. Asa cum rezulta din documentele depuse pe masa judecatorului sindic, datoria catre Administratia Financiara Craiova ar fi trebuit platita din vinzarea productiei si a diferitelor active, dar si din recuperarea creantelor pe care firma lui Mititelu le avea la diferite firme. Daca lucrurile ar fi mers conform planului, Upsrom urma sa plateasca AFP peste 35 de miliarde de lei in doi ani. Nu numai Finantele aveau, insa, de primit bani de la Upsrom. Printre cei carora Mititelu a uitat sa le plateasca produsele si serviciile de care a beneficiat se numara DGFP Hunedoara, Primaria Vulcan, Primaria Lupeni, AFP Vulcan, Metalcos Hunedoara, Fabrica de Scule Risnov, Gospodarie Prest Com Petrosani, Romseal Bucuresti, General Comstruct Inc Petrila, Kronmat Brasov, Valmet Production, Bega Mecanica si chiar Spitalul de Urgenta Petrosani. Ca sa faca rost de bani, conducerea Upsrom propunea disponibilizarea a 100 de angajati si vinzarea mai multor bunuri in valoare de miliarde de lei, apartinind filialelor din Lupeni si Vulcan. Ca sa fie si mai credibil planul de reorganizare, actionarii firmei i-au dat afara chiar pe administratori, printre care figurau nume grele din anturajul lui Mititelu, cum ar fi Sorin Joavina si Iulian Siclitaru. De asemenea, reprezentantii societatii considerau ca, dupa ce firma ajunsese in stare de insolventa, puteau sa obtina din productia curenta 5,5 miliarde de lei lunar, alte venituri provenind din contractele aflate in derulare semnate cu Compania Nationala a Huilei, adica tot o companie a statului. Vazind sursele de finantare ale lui Mititelu, administratorul judiciar, SC AMT Service, i-a comunicat judecatorului sindic ca, din punctul sau de vedere, „Upsrom este insolvabila, cu sanse infime sau nule de redresare“. Pentru a se convinge de acest lucru, instanta a cerut si parerea unei firme specializate in reorganizare, care a confirmat acelasi lucru: planul nu este realizabil. Cu toate acestea, actionarii Upsrom au votat cu frenezie planul de reorganizare, asteptind acum decizia judecatorului, care poate prelungi agonia firmei sau o poate baga direct in faliment. Pina atunci insa, Mititelu si apropiatii sai nu pot vinde nici un utilaj din patrimoniul societatii, chiar daca este vorba despre finantarea vreunei echipei de fotbal. Asta daca nu cumva o parte din bunurile Upsrom nu au fost deja vindute catre alte firme sau persoane fizice, asa cum reclama in urma cu citeva luni reprezentantul Primariei Vulcan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS