19.8 C
Craiova
luni, 16 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalStatul isi muta banii dintr-un buzunar in altul

Statul isi muta banii dintr-un buzunar in altul

Genica Boerica da din nou dureri de cap statului român. Dupa ce a golit conturile Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, obtinind de la aceasta rambursari ilegale de TVA de sute de miliarde de lei, „Boerro“ a pus institutiile statului intr-o situatie pe cit de ciudata, pe atit de comica. DGFP Dolj s-a vazut nevoita sa ceara declansarea procedurii de faliment la SC Bachus SA, desi actionarul principal al societatii este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, adica tot o institutie a statului. Surse din cadrul DGFP Dolj au declarat pentru GdS ca este pentru prima data cind Finantele locale se gasesc intr-o astfel de postura jenanta.


Doua sint motivele care au dus la aceasta situatie hilara. Primul il reprezinta rezilierea contractului incheiat in 1996 intre fostul Fond al Proprietatii de Stat (FPS) si SC Geval Comimpex SRL, societate patronata de Genica Boerica. In urma tranzactiei, Geval a devenit proprietara pe aproximativ 30% dintre actiunile SC Bachus SA, desi Boerica trebuia sa plateasca cele peste patru miliarde de lei, cit costau actiunile, in transe, timp de opt ani. Al doilea motiv il constituie lipsa de reactie a functionarilor DGFP, care au asteptat ani buni ca patrimoniul Bachus sa dispara, inainte de a cere falimentul societatii. La un moment dat, pentru ca se obisnuise sa primeasca bani de la stat si nu sa dea din propriul buzunar, Boerica nu a mai platit doua rate consecutive, motiv pentru care AVAS i-a reziliat contractul de cumparare a actiunilor in iulie 2004. In urma acestei decizii, cele 30 de procente din actiunile Bachus urma sa revina in proprietatea statului, lucru care s-a si intimplat in 2005, dupa cum sustin reprezentantii AVAS. Numai ca datele de la Registrul Comertului indica faptul ca ultima actualizare a structurii actionariatului s-a facut in februarie 2004, actionarul principal fiind in continuare firma lui Boerica, Geval Comimpex.


Statul isi muta banii dintr-un buzunar in altul


O data cu schimbarea puterii de la Bucuresti in decembrie anul trecut, Finantele doljene au inceput sa iasa din amorteala care le cuprinsese de ani buni si au inceput sa ceara falimentul mai multor societati pe care inainte se ferisera ca dracul de tamiie sa le controleze amanuntit. Printre acestea se numara si Bachus SA, impotriva careia DGFP Dolj a cerut instantei sa declanseze procedura de reorganizare si faliment prevazuta de Legea 64/1995, abia in aprilie 2005. Pina atunci, Finantele se multumisera sa execute silit doar citeva active fara prea mare valoare sau care nu puteau fi vindute din cauza pretului mare cerut de DGFP. La urma urmei, e si asta tot o strategie. Prin actiunea depusa in aprilie, Finantele intentioneaza sa recupereze la bugetul statului aproximativ 12 miliarde de lei, reprezentind datorii ale Bachus SA, pentru aceasta reprezentantii fiscului depunind pe masa judecatorilor zeci de titluri executorii, majoritatea emise pe 28 martie 2005, deci dupa schimbarea regimului politic. Acest lucru nu face decit sa confirme faptul ca functionarii fiscului doljean s-au trezit la viata impulsionati si de arestarile capilor lumii interlope din Craiova, adica doar atunci cind au fost siguri ca nu li se vor imputa masurile luate. In privinta actiunii depuse la Tribunal, lucrurile au mers destul de repede, judecatorul sindic aprobind declansarea procedurii de faliment in urma cu doua saptamini. Tot in luna mai, AVAS Bucuresti a cerut instantei sa i se aprobe inscrierea unei creante de 77 de milioane de lei, bani pe care ii are de recuperat de la Bachus in contul restantelor acumulate de firma lui Boerica la Casa de Asigurari de Sanatate. Cele doua institutii se gasesc astfel intr-o situatie comica. DGFP a cerut falimentul unei societati la care AVAS detine 29% dintre actiuni, deci, Finantele vor scoate la vinzare bunuri ale statului, iar de cealalta parte, AVAS vrea sa-si recupereze creanta preluata de la CAS Dolj, adica actionarul AVAS sa-i dea banii inapoi creditorului AVAS. Fara comentarii!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS