4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTaietori de lemne scosi de sub urmarire penala din motive meteorologice

Taietori de lemne scosi de sub urmarire penala din motive meteorologice

• Dupa ce au taiat, fara drept, 379 de arbori, mai multi gorjeni au fost scosi de sub urmarire penala • Prejudiciul depaseste un miliard de lei • Procurorul care a instrumentat cazul a considerat ca lucratorii forestieri nu au observat ca arborii nu erau marcati, din cauza stratului mare de zapada si a conditiilor meteo nefavorabile • Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj a infirmat de curind ordonanta prin care au fost scosi de sub urmarire penala cei 13 acuzati • Cinci angajati ai ocoalelor silvice din Gorj sint cercetati de politie


Un procuror al Parchetului de pe linga Judecatoria Tirgu Jiu a realizat o premiera in justitia din Gorj. Magistrata Michaela Teodorescu a „reusit“ sa ii scoata basma curata pe mai multi gorjeni acuzati de savirsirea infractiunilor de instigare, respectiv taiere si sustragere de material lemnos, precum si de abuz in serviciu. Cu toate ca in ordonanta Parchetului se mentioneaza ca arborii au fost taiati si valorificati, in ajutorul celor care au comis faptele a fost invocata, nici mai mult, nici mai putin decit… starea vremii. Initial, cind a inceput ancheta, Parchetul Local Tirgu Jiu le scosese de sub urmarire penala pe cele 13 persoane acuzate, insa Parchetul Judetean a infirmat solutia si a dispus inceperea urmaririi penale. Aceasta ii viza pe Mihaita Troaca, administratorul SC MIHAEX TROACA SRL Pades, precum si pe „ajutoarele“ acestuia: Ion Bivolaru, Victor Hirtauca, Sabin Fratutu, Dumitru Andreca, Octavian Argintaru si Ion Anderca. Alaturi de oamenii lui Troaca au mai fost anchetati si citiva angajati ai ocoalelor din subordinea Directiei Silvice Gorj. In urma investigatiilor s-a stabilit ca, in cursul anilor 2001 – 2002, cetatenii enumerati mai sus, in calitate de agenti economici care au contractat exploatarea de masa lemnoasa in punctul Valea Porcului, Bumbesti Jiu, nu au respectat prevederile contractului si au taiat, fara drept, 379 de arbori nemarcati. Acestia au fost valorificati, iar banii au intrat in buzunarele acuzatilor. In ciuda acestei evidente, procurorul Teodorescu sustine ca, din materialul de urmarire penala administrat, persoanele nu pot fi acuzate, invocindu-se principiul subiectivitatii. Astfel, toate acuzatiile sint demontate una dupa alta.


Au taiat fara sa se mai uite daca au depasit tarlaua


In luna iunie a anului 2001, padurile din zona de munte, apartinind Directiei Silvice Gorj, au fost afectate de vinturile puternice care au produs numeroase pagube, foarte multi arbori fiind dezradacinati. Copacii erau situati in zone greu accesibile. Doi angajati de la Ocolul Silvic Pesteana Jiu si de la Cantonul Valea Porcului au marcat in zona amintita, in vederea exploatarii, 1.622 de arbori. Ulterior, au fost efectuate mai multe controale si procese-verbale, din care a rezultat ca nu au ramas arbori nemarcati, dupa cum a constatat procurorul, aducind ca argument si declaratiile celor doi angajati: padurarul Stelian Trante si gestionarul de canton Mihail Lungoci. Apoi, s-a hotarit punerea in valoare a 959 de arbori de diferite esente, in volum de 2.856 de metri cubi, pe o suprafata de 32,5 hectare.


Directia Silvica Gorj a organizat o licitatie care a fost cistigata de SC MIHAEX TROACA SRL Pades, administrata de Mihaita Troaca. Tot in 2001 s-a infiintat si Obstea Porceni – Plesa, care a primit chiar padurea cu pricina de la Ocolul Silvic Bumbesti Jiu. Obstea a comunicat in scris Directiei Silvice ca este de acord cu taierea padurii, lucru care s-a si intimplat. Angajatii SC MIHAEX TROACA s-au apucat de treaba. Si nu s-au mai oprit, dupa cum constata chiar procurorul Teodorescu…


Justificari ilare…


In ordonanta de scoatere de sub urmarire penala sint folosite ca probe de dezvinovatire a acuzatilor chiar declaratiile acestora. „Cu privire la invinuiti… s-a constatat ca acestia au aflat ca se cistigase licitatia pentru intreaga unitate amenajistica, si, in consecinta, au taiat si fasonat toti arborii, atit cei marcati, cit si cei nemarcati… s-a constatat ca s-au taiat 369 de arbori nemarcati, atit dezradacinati, cit si pe picior“, a recunoscut procurorul, spunind ca valoarea lemnului taiat depaseste un miliard de lei. Pentru a-l scoate basma curata pe Mihaita Troaca, Michaela Teodorescu invoca declaratiile drujbistilor patronului din Pades: „…aspect confirmat si de catre drujbisti, care in declaratiile lor au aratat ca nu li s-a cerut sa exploateze si arbori nemarcati“. „Piesa de rezistenta“ este asezata in finalul ordonantei: „…s-a constatat ca acestia (doi dintre invinuiti – n.r.) nu au dat dispozitie lucratorilor din subordine sa taie arbori nemarcati, verificarile periodice efectuate fiind ingreunate de fenomene nefavorabile – zapada mare.


In ceea ce priveste invinuitii Fratutu, Anderca D., Argintaru si faptuitorii Cotan, Ploscaru si Anderca… acestia au considerat ca au dreptul sa exploateze arborii aflati in parcela respectiva. De asemenea, nu au putut verifica daca toti arborii au marca silvica, datorita conditiilor meteo nefavorabile si pentru ca multi arbori erau deja cazuti si astfel marca nu se putea vedea“, se mentioneaza in ordonanta semnata de procurorul Teodorescu. „Cu privire la faptuitorul Trante Stelian, s-a stabilit ca punerea in valoare si delimitarea suprafetelor facute de acesta au fost ingreunate de numarul mare de arbori cazuti, care impiedicau patrunderea in unele zone ale padurii, dar si de stratul gros de zapada“, si-a incheiat „pledoaria“ procurorul, fara sa explice cum au reusit sa intre totusi in padure cei care au taiat-o.


Dosar redeschis a treia oara


Prin urmare, toti cei anchetati, patron, muncitori si angajati ai Directiei Silvice, au fost scosi de sub urmarire penala pentru a doua oara. Potrivit prim-procurorului Gheorghe Emil Mota, seful Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, institutia pe care o conduce a respins din nou solutia data de Parchetul de pe linga Judecatoria Tirgu Jiu. Emil Mota a declarat ca la Parchetele si Politia Gorj se afla in lucru dosare in care sint cercetati cinci angajati ai ocoalelor silvice din judet. Intre acestia se regaseste sefa Ocolului Silvic (OS) din Tirgu Carbunesti, Maria Marcela Ruxandra, acuzata de abuz in serviciu, pentru refuzul de a respecta hotariri judecatoresti prin care se stabilea intocmirea de documentatii, in vedera punerii in posesie a unor suprafete de padure. Acest lucru nu numai ca nu s-a intimplat, dar padurile continua sa fie taiate. Cercetat pentru fals si abuz in serviciu este si padurarul Ion Constantinescu, din Jupinesti, si Ilie Baltaretu, din cadrul OS Carbunesti. Anchetat este si seful OS Tismana, Ion Taierel, care a fost prins de politie, in timp ce se afla la volanul unui camion plin cu lemne, pentru care nu a putut prezenta documente justificative. Dosarul se afla in lucru la Politia Pestisani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS