0.6 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocal„PNA are cel mult 20 de procurori profesionisti“

„PNA are cel mult 20 de procurori profesionisti“

Doar cinci dintre cele 40 de dosare de mare coruptie, despre care se vorbea la sfirsitul anului trecut, au fost identificate la PNA, a precizat ieri in cadrul primei sale conferinte procurorul general al institutiei, Daniel Morar, precizind ca ar fi multumit daca ar avea „20 de procurori inteligenti si dinamici“, care sa intocmeasca rechizitorii complexe. Precizam ca in total PNA are incadrati 83 de procurori…


Procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, Daniel Morar, a criticat ieri activitatea insitutiei pina in momentul venirii sale, afirmind ca, in urma unei prime evaluari a dosarelor si a procurorilor anticoruptie a descoperit o serie de neajunsuri. „Am analizat dosarele si activitatea procurorilor si ofiterilor de politie judiciara, observind ca Sectia II-a s-a ocupat cu preponderenta de acordarea de credite si de urmarirea destinatiei acestora, lucru care nu e in consonanta cu abordarea pe care ar trebui s-o aiba. La fel si la Sectia I care a fost asfixiata de dosare de mica si medie coruptie“, a mai spus Morar, precizind ca a observat „o retinere a procurorilor de a instrumenta dosare in care sint cercetate persoane cu functii inalte“.


„Anchetatorii nu au inteles ca trebuie sa epuizeze intreg probatoriul“, a subliniat Daniel Morar, invocind faptul ca „dosare aflate in faza incipienta, care merg foarte bine, se opresc deodata ca si cind persoanele aflate sub supraveghere ar cunoaste mersul anchetei“. In acest sens, procurorul general a facut referire la anumite „interceptari“ ale discutiilor purtate de anchetatori, incriminind „scurgerile de informatii“ care incetinesc ancheta sau chiar o opresc.


Sperantele procurorului general


Si in ceea ce priveste activitatea procurorilor din tara, procurorul general s-a aratat nemultumit, declarind ca nu i se pare normal „ca la un Serviciu Teritorial al PNA sa fie intocmite doua sau trei rechizitorii pe an“.


Cu toate acestea, Daniel Morar a declarat ca, la nivel teritorial, „exista si procurori dinamici si buni profesionisti care au dosare in lucru, altele fiind finalizate prin rechizitorii complexe“, adaugind ca „ar fi bine“ daca ar „avea 20 de procurori inteligenti in structura centrala“. Referitor la „migrarea“ procurorilor in functiile de judecatori, Daniel Morar a spus ca ii pare rau ca acestia pleaca, dar ca motivele invocate („nesiguranta profesionala“ ca procuror, avind in vedere ca recentele modificari privind sistemul judiciar vor face, in timp, ca procurorii sa-si piarda calitatea de magistrat) nu sint reale. „Nu cred ca Legea 247/2005 a adus lucrurile in defavoarea lor. Au toate garantiile pe care le are un magistrat“, a afirmat Daniel Morar.


SRI trimite povesti


O alta tema abordata de Daniel Morar a fost cea a notelor intocmite de serviciile secrete, pe care le-a catalogat drept „nefundamentate“. „Foarte multe sesizari nu au legatura cu competentele PNA. Sesizarile Serviciilor de informatii nu ne sint de folos. Sint date care apar, in acelasi timp, si in presa sau care privesc acte in derulare. In majoritatea cazurilor, aceste informatii sint doar povesti“, a mai spus procurorul general, precizind ca doar 20 la suta dintre note au continut indicii in baza carora sa se poata demara anchetele preliminare.


Numai cinci dosare de mare coruptie


In ceea ce priveste cele 40 de dosare de mare coruptie, despre care se vorbea la sfirsitul anului trecut, procurorul general al PNA a spus ca a „identificat doar cinci“ la care s-ar fi adaugat doua sau trei. „Sint multe si obligatoriu ar trebui sa le stiu, si nu exista ca dosare deschise, dosare in lucru. Si iarasi ma indoiesc pe baza constatarilor de pina acum, ca ar fi in lucru“, a precizat Morar, adaugind ca, probabil, „cel care a facut o asemenea afirmatie, fostul procuror general, a avut in vedere alte criterii“. In opinia lui Morar, dosarele de mare coruptie ar trebui sa aiba „subiecti inalti functionari publici“. „Am gasit foarte multe dosare cu oameni importanti. O parte dintre ele au fost redeschise“, a spus Morar.


Ancheta lui Mititelu continua


Intrebat cum vor ancheta procurorii de la STA Craiova eventualul caz de dare de mita savirsit de Adrian Mititelu, avind in vedere ca sint doar trei procurori, care au in competenta trei judete, procurorul general al PNA a afirmat ca spera ca acestia sa-si faca treaba bine. „Ancheta in cazul lui Adrian Mititelu a inceput la sfirsitul saptaminii trecute, cind am dat dispozitie STA Craiova sa verifice declaratiile pe care acesta le-a facut la un post de televiziune pentru a se stabili daca s-au savirsit acte de coruptie“, a mai spus Daniel Morar.


Propuneri de modificari legislative


Daniel Morar si-a exprimat speranta ca, pina la sfirsitul anului, PNA sa aiba o directie care sa se afle in structura Parchetului instantei supreme pentru a putea ancheta si cazurile de coruptie savirsite de politicieni. „Avind in vedere decizia Curtii Constitutionale din luna aprilie a acestui an, care nu mai permite procurorilor anticoruptie sa mai cerceteze senatori si deputati, PNA are obligativitatea de a defini o structura care sa fie subordonata Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie“, a afirmat Morar, precizind ca vrea sa ceara modificari legislative privind competenta de cercetare a faptelor de coruptie dupa calitatea persoanei si suma presupusa a fi obtinuta ilicit. Astfel, procurorul general a spus ca este nemultumit de faptul ca PNA cerceteaza agenti de politie si ca este competenta a cerceta acele cazuri in care suma pretinsa a fi mita este de 3.000 de euro. In acest sens, Daniel Morar a spus ca va face propuneri de marire a plafonului minim, de la 3.000 de dolari pentru infractiunile de luare si dare de mita, la minimum 10.000 de dolari, respectiv de la 10.000 de euro pentru valoarea prejudiciului, la 200.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS