• Doi gorjeni cercetati si condamnati de Diaconescu au fost deja pusi in libertate • Judecatorii craioveni urmeaza sa decida peste o saptamina daca si Gheorghe Tudor, anchetat pentru tilharie si omor, tot de magistratul Diaconescu, va fi eliberat • „Judecatorii Curtii de Apel din Craiova au aminat pronuntarea in cazul Tudor cu o saptamina, intrucit au considerat ca este o cauza complexa. Din punctul nostru de vedere si prin probatoriul de la dosar, verdictul nu poate sa fie decit pozitiv“, a declarat Carmen Silva Gaman
Gheorghe Emil Mota, prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, a fost solicitat de Parchetul Curtii de Apel din Craiova sa intocmeasca referate la toate dosarele „suspecte“ si cu solutii definitive care au fost instrumentate de procurorul Ion Diaconescu. Cel care l-a trimis in judecata pe Marcel Ilie Tundrea va trebui la un moment dat sa dea explicatii in cinci dosare, inclusiv cel al gorjeanului care a stat 12 ani in spatele gratiilor, dupa ce a fost acuzat si condamnat pentru uciderea minorei Mioara Gherasie, din Pojogeni. Pina in prezent, la Parchetul Curtii de Apel din Craiova se afla in analiza doua referate. Unul dintre acestea se refera la cazul Madalin Tomulescu, si el condamnat pentru ucidere, insa pus in libertate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cel de-al doilea referat vizeaza cazul lui Lucian Popescu, un batrin care a fost trimis in judecata in anul 1998, dupa ce fusese tinut in arest preventiv timp de sase luni. Batrinul era acuzat ca l-ar fi batut pe un consatean de-ai sai care patrunsese peste el in casa. Din victima, Lucian Popescu a fost transformat practic in inculpat. Mai mult, Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj l-a scos de patru ori de sub urmarire pe cel acuzat. Alaturi de procurorul Diaconescu, si procurorul Roibu l-a trimis o data in judecata pe Lucian Popescu.
Alte dosare suspectate
In urma rechizitoriului intocmit de acelasi procuror din dosarul Tundrea, Costel Constantin si Florin Erdei au fost si ei condamnati la trei ani de inchisoare cu circumstante atenuante, dupa ce au fost implicati intr-un scandal care s-a soldat cu moartea consilierului local PSD din Matasari, Cristian Bitu. Seful Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, Gheorghe Emil Mota, a precizat ca exista suspiciuni cu privire la condamnarea celor doi, deoarece la conflictul care a avut loc intr-un bar au fost prezente mai multe persoane. De asemenea, Constantin Ion Pop, un tinar acuzat de tentativa de omor, a primit o pedeapsa cu inchisoarea, in ciuda faptului ca la dosar erau prezentate cinci certificate medico-legale eliberate in mod succesiv de Laboratorul de Medicina Legala Tirgu Jiu. Scopul a fost cresterea numarului zilelor de ingrijiri medicale pentru partea vatamata. Ultimul dosar este cel in care a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare Gheorghe Tudor, trimis in judecata pentru tilharie si omor. In ciuda faptului ca alta persoana a recunoscut crima de care era acuzat Tudor, acesta din urma a ramas in inchisoare. Curtea de Apel din Craiova a aminat joi luarea unei decizii in ceea ce priveste punerea in libertate a lui Tudor. „Judecatorii Curtii de Apel din Craiova au aminat pronuntarea in cazul Tudor cu o saptamina, deoarece au considerat ca este o cauza complexa. Din punctul nostru de vedere si prin probatoriul de la dosar, verdictul nu poate sa fie decit pozitiv“, a declarat Carmen Silva Gaman, avocata lui Gheorghe Tudor. Pe masura ce solutiile din celelalte trei dosare vor deveni definitive, Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj va intocmi referate si le va trimite la Curtea de Apel din Craiova. Primul dintre cele trei dosare ar putea fi chiar cel al lui Marcel Ilie Tundrea, achitat recent de magistratii brasoveni. In conditiile in care, pina la inceputul saptaminii viitoare, mai precis marti, 20 septembrie, procurorii Curtii de Apel din Brasov nu vor contesta la Inalta Curte de Casatie si Justitie achitarea lui Tundrea, decizia va ramine definitiva.