Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) a transmis trei sesizari Ministerului Public si Serviciului Român de Informatii privind suspiciuni de finantare a terorismului, suma considerata a fi fost spalata fiind de peste 2,6 milioane de euro.
De asemenea, in urma celor cinci sesizari ale BNR, Oficiul a controlat si amendat 17 banci comerciale, doua SIF-uri fiind sanctionate cu avertisment.
Astfel, in perioada 1 iunie – 15 septembrie 2005, ONPCSB a analizat si transmis, concomitent, Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie si Serviciului Român de Informatii, trei sesizari cuprinzind indicii temeinice de spalare a banilor cu suspiciuni de finantare a actelor de terorism, suma considerata a fi fost spalata si folosita in acest scop fiind de 2.623.000 de euro. In ceea ce priveste cetatenia celor 15 persoane implicate, Oficiul a precizat ca noua sint turci, patru români si doi irakieni.
Primul caz de spalare a banilor cu suspiciuni de finantare a gruparii teroriste Al-Qaida, prin intermediul unei institutii de credit franceza, a fost analizat si transmis Parchetului General, in luna noiembrie a anului trecut. In aceeasi perioada, Oficiul a primit din partea reprezentantilor Ambasadei SUA la Bucuresti 12 cereri de informatii cu privire la posibila implicare a teroristilor arabi in activitati desfasurate pe teritoriul României, acestia fiind verificati deja de FBI. Din cercetarile efectuate de specialistii Oficiului a reiesit ca persoanele indicate nu au intrat si nu desfasoara activitati financiar-bancare pe teritoriul României.
Banci si SSIF-uri
In continuarea celor 63 de actiuni comune de control la institutiile de credit desfasurate in perioada august 2004 – mai 2005, ONPCSB si Directia de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a României au aplicat amenzi in valoare totala de 204.000 de lei noi (aproape 56.000 de euro). Astfel, in baza a cinci sesizari transmise de catre BNR in perioada mai – iulie 2005, Oficiul a controlat si amendat 17 banci comerciale, urmind sa efectueze verificari asupra altor 13 banci comerciale si cooperative de credit. In urma neregulilor descoperite, agentii constatatori ai BNR si reprezentantii Oficiului au aplicat amenzi in valoare totala de 85.000 de lei noi (echivalentul a 23.943 euro).
In primele luni ale acestui an au fost controlate doua Societati de Servicii de Investitii Financiare in echipe comune de specialisti din cadrul Oficiului si Comisiei Nationale a Valorilor Imobiliare, SSIF-urile fiind sanctionate cu „avertisment“.
Bani destinati teroristilor, „opriti“ luna trecuta
O alta realizare a Oficiului face referire la modificarile Legii 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, astfel incit in Legea 230/2005, care a intrat in vigoare la 15 august, este prevazuta marirea duratei de suspendare a operatiunilor suspecte de spalare a banilor de la 48 de ore la 72 de ore, precum si a perioadei de prelungire a suspendarii efectuate operatiunilor respective de la trei la patru zile lucratoare.
In ceea ce priveste solicitarile de suspendare a operatiunilor suspecte de spalare a banilor, Oficiul a efectuat, de la inceputul anului pina in prezent, 86 de astfel de operatiuni in valoare totala de peste sapte milioane de euro. Cea mai importanta dintre acestea, in care existau suspiciuni de finantare a terorismului, a fost suspendata la 1 septembrie 2005, iar valoarea presupusa a fi spalata era de 48.000 de euro. Activitatea Oficiului a fost prezentata, ieri, de presedintele Iulian Dragomir, in cadrul seminarului „Masuri de prevenire si combatere a spalarii banilor“, gazduit de Sala Florentina a Hotelului Intercontinental, la care au participat reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Asociatiei Baroului American si Initiativei Juridice pentru Europa Centrala si Eurasia (ABA/CEELI), precum si ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).