13.7 C
Craiova
sâmbătă, 12 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCasele de schimb valutar, obligate sa includa comisionul in cursul de schimb

Casele de schimb valutar, obligate sa includa comisionul in cursul de schimb

Masura intra in vigoare din 17 noiembrie, data de la care Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului Dolj promite controale dure la toate casele de schimb din judet.


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a decis sa puna capat tepelor date de casele de schimb valutar, precum reteaua ALLROM 2003, care, in ciuda dispozitiilor legislatiei inca in vigoare, afisau la vedere un curs de schimb foarte convenabil, insa ascundeau vederii potentialilor clienti comisionul pe care il percepeau la acest curs de schimb. Astfel, prin Ordinul nr. 484 din 11 octombrie 2005, dat de secretarul de stat Catalin Teodorescu, ANPC impune agentilor economici care efectueaza operatiuni de schimb valutar conditii noi privind modalitatea de afisare a tarifelor practicate.


„Consumatorii au avut foarte multe probleme legate, in primul rind, de comision. Agentii care induceau in eroare in mod voit clientul afisau comisionul in locuri nevizibile sau cu cifre foarte mici, aproape ilizibile. Prin aplicarea prevederilor cuprinse in acest ordin, preturile de vinzare si cumparare finale va trebui afisate efectiv. Este mai putin important daca va fi sau nu afisat comisionul, important este pretul final pe care il plateste consumatorul si sa se vada clar diferenta dintre cursul de cumparare si cel de vinzare“, a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului.


„Vom aplica amenzi aspre celor care nu se conformeaza noilor prevederi“


Ordinul nr. 484/11.10.2005, privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre agentii economici care desfasoara activitati de schimb valutar prevede ca agentii economici care se ocupa de schimbul valutar nu mai au obligatia sa afiseze comisionul practicat. Au insa obligatia sa includa comisionul, daca acesta exista, la valoarea de vinzare/cumparare afisata. „Cursurile de schimb valutar vor include comisioanele practicate de agentul economic care desfasoara activitati de schimb valutar, in cazul in care acestea exista“, se mentioneaza in art. 3 al ordinului amintit. De asemenea, la art. 5 se prevede ca „inaltimea minima admisa a literelor si cifrelor pentru afisarea in interiorul casei de schimb valutar a cursurilor de schimb, atit pentru operatiunile de vinzare, cit si pentru operatiunile de cumparare de valuta, este de minimum 8 mm, grosimea literelor de 1 mm, distanta dintre litere de minimum 1 mm, iar distanta dintre cuvinte de minimum 2 mm“.


Ordinul nr. 484/11.10.2005 a fost publicat in Monitorul Oficial al României din 18 octombrie 2005 si va intra in vigoare in 30 de zile de la data publicarii. „Acest ordin intra in vigoare incepind cu 17 noiembrie, data de la care vom incepe si noi o ampla campanie de controale la toate casele de schimb valutar din Craiova si din judet si vom aplica amenzi aspre celor care nu se conformeaza noilor prevederi de includere a comisionului in cursul de schimb“, a precizat Gheorghe Marinescu, directorul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS