Un patron craiovean a fost deferit justitiei dupa ce a dat o teapa de sute de milioane unei banci. Florin Marian Popescu obtinuse un credit falsificind situatia financiara a firmei sale, dar si ipotecind casa bunicilor, fara stirea acestora.
Procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Craiova au strins suficiente probe cit sa-l trimita in judecata pe craioveanul Florin Marian Popescu, de 34 de ani, care a inselat Banca Româneasca SA – sucursala Craiova cu suma de 450 de milioane de lei. Anchetatorii au ajuns la concluzia ca barbatul se face vinovat de comiterea infractiunii de inselaciune in conventii, uz de fals si instigare la fals, riscind o pedeapsa de pina la 15 ani de inchisoare. La rindul ei, banca s-a constituit parte civila in proces, cerind restituirea sumei de 1.641.389.000 de lei, reprezentind nu doar creditul, ci si dobinzile aferente si comisionul
Imprumut pe acte false
Florin Marian Popescu, administrator al SC STAPAX COM SRL si SC FANDONA SRL, s-a gindit cum sa faca rost de bani fara prea mult efort. Stiind ca firmele sale nu au o activitate profitabila si ca nu ar obtine nici un leu daca ar prezenta la banca situatia reala, el a apelat la inca doua persoane, Laurentiu Patru si Mariana Muler. Astfel, in luna ianuarie a anului 1999, el i-a cooptat pe cei doi si le-a spus ca are nevoie de un credit pentru a deschide un magazin cu produse de panificatie. A determinat-o pe Mariana Muler, care avea calitatea de contabil la ambele firme, sa intocmeasca o balanta de verificare a activitatii societatii SC STAPAX COM SRL, din care sa rezulte ca firma are profit. La indemnul lui Popescu, aceasta a completat o balanta diferita fata de cea depusa la Directia Generala a Finatelor Publice (DGFP) Dolj, in care se arata ca in luna decembrie1998 firma a avut un profit de peste 27 de milioane de lei. In baza balantei false, contabila a intocmit si un bilant in care a trecut in mod eronat un profit net de peste 27 de milioane de lei si unul brut de peste 44 de milioane de lei. Avind in mina actele necesare acordarii imprumutului, chit ca erau false, Florin Marian Popescu a obtinut la 3 februarie 1999 un credit de 200 de milioane de lei. Chiar daca a declarat ca banii vor avea o anumita destinatie, el i-a folosit in interes personal, fara sa se gindeasca macar o clipa sa returneze bancii imprumutul acordat.
Unde a mers o data…
Vazind ca metoda lui a tinut, Florin Marian Popescu s-a gindit ca mai poate sa faca rost de bani, tot prin mijloace frauduloase. De aceasta data a cerut bancii suplimentarea imprumutului cu inca 250 de milioane. Ca si cu prima ocazie, balanta contabila a fost completata cu date false, care indicau ca societatea avea un profit de 16 milioane, desi in realitate avea pierderi. La cea de-a doua cerere, banca i-a solicitat lui Popescu o garantie ipotecara. Si de aceasta data, craioveanul s-a dovedit a fi inventiv. Le-a sustras bunicilor sai titlul de proprietate al casei lor, dar si actele de identitate. Documentele au fost incredintate unor persoane care, dindu-se drept bunicii lui Popescu, s-au prezentat cu ele la cabinetul notarului Tudor Marinela Daniela. Notarita, fara sa se oboseasca prea tare sa le verifice identitatea, a intocmit o procura prin care Popescu era imputernicit de „bunici“ sa-i reprezinte la banca. Utilizind aceasta stratagema, afaceristul a obtinut si cea de-a doua transa din imprumut, in total reusind sa puna mina pe 450 de milioane de lei.
Era sa-si lase bunicii pe drumuri
La 31 ianuarie 2000, reprezentantii Bancii Românesti, vazind ca debitorul lor nu are de gind sa-si plateasca datoriile, au trecut la executare silita. Prin urmare, adevaratii bunici ai lui Popescu s-au trezit cu somatie de executare. Speriati, batrinii au anuntat politia si procurorii, pentru a descoperi cine este persoana care le-a ipotecat casa. Nu mica le-a fost surpriza cind au aflat ca propriul lor nepot i-a lasat pe drumuri. Cu politia pe urme si cu familia revoltata din cauza grozaviilor sale, Popescu a platit in cele din urma catre banca 11.000 de dolari, pentru a-i scapa pe bunici de sechestru. El le-a spus anchetatorilor ca banii imprumutati de la banca i-a folosit pentru o interventie chirurgicala care ii era necesara fiului sau, dar fara sa aduca nici un act medical justificativ, pentru a putea beneficia de clementa procurorilor. Vazind ca se ingroasa gluma, Florin Marian Popescu a parasit tara cu o destinatie necunoscuta, in prezent fiind dat in urmarire generala. Oamenii legii continua cercetarile pentru identificarea si tragerea la raspundere a celor doi complici, care s-au dat drept bunicii lui Popescu.